Skip to navigation Skip to main content

Duitsland heft vanaf 20 maart bijna alle coronamaatregelen op

54191 - Duitsland heft vanaf 20 maart bijna alle coronamaatregelen op (3)

Na Oostenrijk en Zwitserland volgt ook Duitsland met versoepelingen van de coronamaatregelen. Op 16 februari heeft de federale regering samen met de deelstaatregeringen nieuwe afspraken gemaakt. In drie fases gaat het land weer open en vanaf 20 maart moeten bijna alle coronaregels opgeheven zijn.

Versoepelingen in Duitsland

Steeds meer landen voeren versoepelingen door. Het aantal besmettingen is dan wel nog steeds hoog in Duitsland, maar neemt niet meer toe. Daarom is de federale regering samen met de deelstaatregeringen overeengekomen de huidige coronamaatregelen in drie gecontroleerde fases te versoepelen. De eerste fase gaat per direct in, de tweede fase volgt op 4 maart en vanaf 20 maart moeten bijna alle coronamaatregelen opgeheven zijn.

Fase 1: per direct

De eerste fase heeft betrekking op privé bijeenkomsten en toegang tot winkels. Voor wie gevaccineerd of hersteld is, moeten privé bijeenkomsten weer zonder beperkingen mogelijk zijn. Zodra er toch een persoon aanwezig is die niet gevaccineerd of genezen is, blijft tot 19 maart de bijeenkomst beperkt tot het eigen huishouden van de betrokkene en maximaal twee personen uit een ander huishouden. In het hele land moeten ook niet-noodzakelijke winkels weer voor iedereen toegankelijk worden. Het dragen van een FFP2-mondkapje wordt aanbevolen en kan op sommige plekken verplicht zijn.

Fase 2: vanaf 4 maart

Vanaf 4 maart zijn horecabedrijven en accommodaties weer toegankelijk voor iedereen die voldoet aan de 3-G-regel (genezen, gevaccineerd of getest). Alleen in clubs en discotheken blijft de 2G+ regel gelden (genezen of gevaccineerd mét negatieve test of booster), hetzelfde geldt voor grote landelijke evenementen. Voor evenementen in overdekte binnenruimtes is de maximumcapaciteit teruggeschroefd naar 60%, met een maximum van 6000 bezoekers. Voor events in de buitenlucht is de capaciteit maximaal 75%, met een maximum van 25.000 bezoekers.

Fase 3: vanaf 20 maart

Met het ingaan van fase 3 op 20 maart, als de situatie in de ziekenhuizen dat toelaat, worden bijna alle coronamaatregelen afgeschaft. De voorschriften van het ministerie van Binnenlandse Zaken, die verplicht zijn op grond van de wet inzake de bescherming tegen infecties, moeten dan ook worden ingetrokken. Een aantal basisregels blijven wel gelden, om de kwetsbare doelgroep te beschermen. Onder andere het dragen van een mondkapje in openbare binnenruimtes en het openbaar vervoer, de hygiënevoorschriften en de afstandsverplichting. Bovendien kan het zijn dat je in bepaalde gebieden voor toegang tot een faciliteit toch nog je coronabewijs moet laten zien.

Op 17 maart komen de federale regering en deelstaatregeringen opnieuw samen voor een overleg over de coronamaatregelen, tenzij de situatie dat eerder nodig acht.

Reizen naar Duitsland

Er is nog niks bekendgemaakt over het versoepelen van de inreisregels. Nederland wordt door Duitsland gezien als hoogrisico land. Voor toegang is het hebben van een coronabewijs verplicht voor iedereen vanaf 6 jaar. Je moet kunnen aantonen of je genezen, getest of gevaccineerd bent. Wie niet gevaccineerd of genezen is, moet zich vooraf registreren en 10 dagen in quarantaine gaan. Ben je op doorreis en verblijf je korter dan 24 uur in Duitsland? Dan vervalt de quarantaine- en registratieplicht, maar je moet wel een coronabewijs kunnen tonen.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.