Skip to navigation Skip to main content

Oostenrijk heft meeste coronamaatregelen op in maart

54183 - Oostenrijk heft meeste coronamaatregelen op in maart (3)

Niet alleen bij ons wordt er flink versoepeld, ook in Oostenrijk is dat het geval. Zojuist heeft de Oostenrijkse overheid in een persconferentie bekendgemaakt dat vanaf 5 maart de meeste coronamaatregelen komen te vervallen. Ook de G-regels binnen Oostenrijk worden dan opgeheven. Iedereen die dat zou willen, kan dan weer op wintersport naar het land zonder herstel-, test- of vaccinatiebewijs.

Versoepelingen per datum in Oostenrijk

Om 13.00 uur vanmiddag heeft de Oostenrijkse overheid samen met een aantal experts de versoepelingen gepresenteerd. Het land gaat in twee fases versoepelen en de eerste versoepeling staat al voor 19 februari aanstaande gepland. Deze stappen zijn noodzakelijk om te kunnen monitoren hoe de situatie zich ontwikkelt in de ziekenhuizen en wat er met de IC-bezetting gebeurt. Wat we kunnen verwachten:

19 februari:

  • Overal waar nu de 2-G-regel geldt, geldt vanaf 19 februari de 3-G-regel. Wie een geldig test-, herstel- of vaccinatiebewijs kan voorleggen, mag dan weer van de skiliften gebruikmaken. De 2G+ regel voor inreizen blijft wel bestaan.
  • De mondkapjesplicht en sluitingstijd van de horeca (00.00 uur) blijven gelden in de huidige vorm.

22 februari:

  • 2G+ voor inreizen komt te vervallen. Vanaf deze datum geldt 3G: genezen, getest of gevaccineerd.

5 maart:

  • Meeste maatregelen komen te vervallen: geen 3-G-regel meer en ook de afstandsregels en algemene mondkapjesplicht worden afgeschaft.
  • Nachthoreca (dus ook après-ski en clubs) weer mogelijk.
  • Geen uiterlijke sluitingstijd meer voor horeca.
  • Alleen op sommige plaatsen is het dragen van een FFP2-mondkapje nog verplicht. O.a. in het openbaar vervoer, in verpleeghuizen en apotheken. Dit om de kwetsbare doelgroep te beschermen.

Nog geen einde aan de pandemie

Met het versoepelen van de coronamaatregelen in Oostenrijk is de pandemie nog niet overwonnen. Dit benadrukte Bondskanselier Nehammer nogmaals tijdens de persconferentie. De huidige situatie in de ziekenhuizen en milde omikronvariant laten dit nu toe, maar het is nog onduidelijk hoe de pandemie zich verder ontwikkeld en hoe de situatie komende herfst bijvoorbeeld is. Voorzichtigheid blijft een belangrijke maatstaf voor de maatregelen en de ontwikkeling wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.