Skip to navigation Skip to main content

Bijzondere activiteiten die je in Pays-d'Enhaut kunt doen

53936 - Bijzondere activiteiten die je in Pays-d'Enhaut kunt doen (3)
© Alpes Vaudoises, Chris Berger

Pays-d'Enhaut is een bijzondere bestemming in de breedste zin van het woord. Bijzonder qua wintersportmogelijkheden, maar ook wat betreft activiteiten naast het skiën. Het Zwitserse gebied ligt in de schitterende Alpes vaudoises en ademt traditie en authenticiteit. De dorpjes zijn niet alleen in uitstraling karakteristiek, maar ook absoluut in hun vrijetijdsaanbod. Hier kom je niet alleen om te skiën, maar om een fijne wintervakantie vol ervaringen te beleven. In dit blog lichten we een aantal van de bijzondere activiteiten uit die je in Pays-d'Enhaut kunt doen!

Wintervakantie in Pays-d'Enhaut

De onbekende Zwitserse parel Pays-d'Enhaut ligt tussen de bossen en pieken van de Alpes vaudoises en bestaat uit de dorpjes Château-d'Œx, Rougemont en Rossinière. Alle drie de plaatsjes zijn vol karakter en misschien is het meest kenmerkende wel dat behoud van traditie hier hoog in het vaandel staat. Zo wordt de lucht rondom Château-d'Œx regelmatig gekleurd door de vele heteluchtballonnen die hier opstijgen en is het knippen van papier tot ware kunst verheven. Maar ook worden er verschillende heerlijke regionale producten gemaakt, zoals de bekende L'Evitaz AOP kaas. Wie komt skiën in het prachtige skigebied La Videmanette of Leysin-Les Mosses-La Lécherette (ruim 120 km pistes), verveelt zich ook niet buiten de pistes. Ontdek de prachtige omgeving, dompel je onder in de traditie en ga op pad. Deze bijzondere activiteiten maken je wintervakantie in Pays-d'Enhaut gegarandeerd nóg mooier.

Maak een tocht in een heteluchtballon

Het grootste dorp van Pays-d'Enhaut is Château-d'Œx en heeft een prominente plek op de internationale kaart verworven als het gaat om heteluchtballonvaarten. Regelmatig wordt de lucht gesierd door tientallen kleuren en grappige ontwerpen van de vele luchtballonnen die hier opstijgen. Jaarlijks vindt het International Hot Air Balloon Festival plaats, een evenement dat mensen van over de hele wereld trekt om de mooiste ballonnen te zien zweven. Het is een echte traditie waar Château-d'Œx een hoop bekendheid door heeft gekregen. Tijdens je wintersport mag een heteluchtballonvaart dan ook eigenlijk niet ontbreken. Met SkyEvent SA kun je iedere ochtend instappen om de besneeuwde bergwereld van Pays-d'Enhaut vanuit de lucht te bewonderen. Het schitterende panoramische uitzicht dat je staat te wachten is niet niks: kijk uit op de Mont-Blanc, Eiger, Grand-Combin, Matterhorn, Jura, het Meer van Genève en Fribourg.

Tip: in Espace Ballon ontdek je alles over deze bijzondere traditie. Het museum is gevestigd in het oude stadhuis, een historisch gebouw, en vertelt je het verhaal over de start van de vaarten tientallen jaren terug.

 

Lees meer over Chateaux d'Œx

53936 -  (6)
© Alpes Vaudoises, Dominique Schrekling

Proef de regio en befaamde L'Evitaz AOP kaas

Culinair genieten hoort net zo goed bij je vakantie en is misschien wel een van de leukste activiteiten naast het skiën. Want eten moeten we toch! Het is natuurlijk leuk om dan ook echt van de regionale producten te proeven. Pays-d'Enhaut beschikt over verschillende eigen producten, waarvan de L'Evitaz AOP kaas misschien wel het bekendste is. Deze smaakvolle kaas komt uit het hart van de Alpes vaudoises en wordt geproduceerd tussen de 1000 en 2000 meter hoogte op traditionele wijze. Het gebruik van koperen ketels die boven een houtvuur opgewarmd worden, komt de smaak ten goede. Proef het zelf bij Maison de L'Etivaz, wandel rond in de koele kaaskelders en leer meer over de geschiedenis.

Proef de regio

Ontdek de regio met een panoramische treinreis

Als iets een aanrader is terwijl je op vakantie bent in Zwitserland, dan is het wel het maken van een treinreis. Ook tijdens je wintervakantie in Pays-d'Enhaut kun je een prachtige panoramische treinreis maken, waarbij je door de mooiste landschappen met de meest weergaloze uitzichten rijdt. De Montreux-Oberland-Bernois (MOB) rijdt iedere dag in een uur van Montreux via Château-d'Œx naar Zweisimmen en beschikt over wagons met panoramaramen. Vanaf hier heb je schitterende uitkijken op onder andere het Meer van Genève, een imponerend bergspektakel en historische en architectonische bijzonderheden.

Met de trein naar Pays-d'Enhaut
53936 -  (7)
© Alpes Vaudoises, Alice Jaquillard

Dompel je onder in traditie in Rossinière

Pays-d'Enhaut barst van het karakter en dat uit zich in het rustieke aanbeeld van de dorpjes en vele tradities. Rossinière is daar een goed voorbeeld van. Het kleine plaatsje bewijst dat de eeuwenoude charme niet verloren is gegaan hier. Het dorpsaanzicht wordt bepaald door een verzameling van houten chalets en authentieke woningen. Dat maakt dat alleen al struinen door dit lieflijke plaatsje tot de bijzondere activiteiten die je in Pays-d'Enhaut kunt doen behoort. Blikvanger is Grand Chalet, het pandje waar de beroemde Franse schilder Balthus zijn laatste jaren heeft doorgebracht. Rossinière vormt de perfecte plaats voor het maken van winterwandelingen door de omgeving, waarbij het aan te raden is naar Lac du Vernex of kloof La Tine te gaan.

Tip: Breng je een bezoekje aan Rossinière tijdens je wintervakantie in Pays-d'Enhaut, ga dan eten bij Les Jardins de la Tour. Dit culinaire restaurant heeft 16/20 Gault & Millau punten toegekend gekregen en maken van elk gerecht een bijzonder moment, gemaakt van lokale producten.

Ontdek Rossinière


Dit weblog is geschreven in samenwerking met Alpes Vaudoises.
Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.