Skip to navigation Skip to main content
53775 - Onbekende Zwitserse parel: Pays-d’Enhaut (3)
© Alpes Vaudoises, Zoé Rey

Verscholen tussen de ongerepte natuur van de Alpes vaudoises, ligt een plek wat je met recht een Zwitserse parel kunt noemen: Pays-d'Enhaut. Nog onbekend bij het grote publiek, heeft deze regio goed haar charme weten te behouden en dat uit zich in vele tradities. Pays-d'Enhaut wordt gevormd door de plaatsjes Château-d'Œx, Rougemont en Rossinière, die stuk voor stuk traditioneel en karakteristiek zijn. Tel daar een waanzinnige natuuromgeving, heerlijke skimogelijkheden en een scala aan bijzondere hoogtepunten bij op, en je hebt een prachtige bestemming in de Zwitserse Alpen.

Wintersport in Pays-d'Enhaut

Wie op zoek is naar een prachtige bestemming om te skiën in Zwitserland, kan absoluut Pays-d'Enhaut op z'n lijstje zetten. Deze regio ligt in het kanton Vaud, Franstalig Zwitserland, en is nog niet ontdekt door het grote massatoerisme, iets dat ten goede komt aan de authentieke sfeer. In Pays-d'Enhaut heb je keuze uit twee verschillende skigebieden. Zo heb je toegang tot de pistes van La Videmanette in Rougemont, dat bekend staat om zowel de serene rust als de uitdagende 7,5 km lange afdaling. Maar ook kun je skiën in La Lécherette, dat aangesloten is met het skigebied van Les Mosses en Leysin. Je kunt dus verschillende kanten op tijdens een wintersport in Pays-d'Enhaut en hebt daardoor toegang tot meer dan 120 km aan pistes.

53775 -  (12)
© Alpes Vaudoises, Zoé Rey

Spelenderwijs leren skiën in een authentieke setting

Ook met kinderen kun je heerlijk op wintersport in Pays-d'Enhaut, want er zijn meerdere kinderlanden waar je terecht kunt om ze lekker in de sneeuw te laten spelen. De leukste plek is misschien wel het sneeuwdorp, direct aan de ingang van het dorpje Chateau-d'Œx. Hier is maar liefst 10.000 m² ingericht voor kids, zodat zij spelenderwijs hun eerste bochten kunnen oefenen. Er zijn diverse loopbanden, oefenliften en oefenweides, maar dat is niet het enige. Ook buiten het skiën om vermaken kinderen zich op springkastelen, trampolines, schommels, speeltoestellen en andere attributen. Bovendien kun je meteen bij het kinderland Jardin-d'Œx Neiges genieten van iets lekkers, want er is een gezellige bar die gerechten van regionale producten serveert. Daarnaast is er ook een kinderland in Rougemont waar de kinderen op toegankelijke wijze de eerste kennismaking met sneeuw kunnen beleven, keuze genoeg dus!

53775 -  (13)
© Alpes Vaudoises, Zoé Rey

Zwitserse charme en traditie in de bergdorpjes

De regio Pays-d'Enhaut in Alpes vaudoises bestaat uit drie plaatsjes: Château-d'Œx, Rougemont en Rossinière, waarvan eerstgenoemde de grootste plaats is. Dit Zwitserse bergdorp onderstreept de nog altijd zichtbare charme, want hier zijn nog veel bijzondere tradities in stand gehouden. Iets waar Château-d'Œx bekend om staat is het Internationale Ballonvaart Festival. Van heinde en ver komen mensen om deze gekleurde heteluchtballonnen door de lucht te zien zweven, of om zelf zo'n prachtige tocht te maken. Waar het dorp, maar eigenlijk de hele regio Pays-d'Enhaut bekend om staat, is de Etivaz AOP kaas die hier geproduceerd wordt. Aanrader is om de Maison de l’Etivaz te bezoeken, waar je een kijkje kunt nemen in de kelder waar de kazen liggen te rijpen, meer te leren over het productieproces en natuurlijk ervan te proeven. En dan houdt het nog niet op met bijzondere tradities! Ook is het knippen van papier hier tot een ware kunst verheven, en er worden hier al generaties lang de mooiste creaties geknipt. Ook Rougemont is overigens een bijzondere bestemming, een echt Zwitsers bergdorp op 1000 meter hoogte. Het straatbeeld wordt hier vooral bepaald door eeuwenoude houten huizen en chalets. Tot slot maakt ook Rossinière deel uit van de regio Pays-d'Enhaut, en kenmerkt zich door een schilderachtig beeld gevormd door vele oude, beschilderde chalets.

53775 -  (14)
© Alpes Vaudoises

Alsof je in een schilderij staat

Niet alleen de bergdorpjes en de fijne skimogelijkheden, ook de rustieke natuuromgeving maakt dat Pays-d'Enhaut echt een pareltje is onder de Zwitserse bestemmingen. Breng je een bezoek aan Parc Naturel Régional Gruyère Pays-d’Enhaut, dan is het net alsof je in een schilderij staat. Hier kun je overigens niet alleen schitterende winterwandelingen maken, het park biedt nog veel meer leuke activiteiten. Aanrader is om hier de lokale producten te proberen, zo proef je echt een stukje Zwitserland tijdens je wintersport in Pays-d'Enhaut. Het volgen van de oude boerenroutes is een tip. Deze leiden je langs de kaasboeren zodat je kunt genieten van regionaal geproduceerde kaas in een waanzinnig natuurlandschap.

Highlights van Pays-d'Enhaut

Naast skiën en snowboarden, het proeven van de lokale keuken en cultuur en traditie opsnuiven tijdens je verblijf in de authentieke vaudoiser bergdorpen, zijn er een paar highlights die je niet wilt overslaan tijdens je wintersport in Pays-d'Enhaut.

  • Turrian Bridge - een van de oudste hangbruggen van Zwitserland die nog toegankelijk is en gebouwd in 1883. De Turrian Bridge is bereikbaar vanuit Château-d'Œx en leidt door een prachtige natuur naar een van de markante watervallen van de omgeving, de Ramaclé.
  • Ramaclé waterval - via de brug en door het gelijknamige bos kun je dit bijzondere natuurspektakel bewonderen. 's Winters is het een echte sneeuwwandeling om de Ramaclé te bereiken, maar het zicht op de stijfbevroren waterval is het zeker waard.
  • Le Chalet - een must voor elke kaasliefhebber! In Le Chalet kun je van dichtbij meemaken hoe de kaasmaker, in originele kledij en op traditionele wijze, de lokale kaas produceert. Het kaasproduct komt van origine uit Pays-d'Enhaut en daarom is de kaasmakerij een echte trekpleister voor wintersporters die geïnteresseerd zijn in de lokale tradities. Uiteraard hoort er ook een proeverij bij.
  • Espace Ballon - kenmerkend voor de Pays-d'Enhaut in de Alpes vaudoises, zijn de vele heteluchtballonvaarten die hier plaatsvinden. Je leert alle ins en outs van deze bijzondere activiteit in Espace Ballon, gevestigd in het voormalige historische gemeentehuis van Château-d'Œx.
  • Museum van de Pays-d'Enhaut - ook dit museum vind je in het dorp Château-d'Œx. Hier wordt het verhaal verteld van de kunst van het papier knippen, maar het museum laat je ook een duik nemen in het verleden van het oude bergdorp, zodat je kunt zien hoe hier ooit geleefd werd.

Lees meer over Pays-d’Enhaut
53775 -  (15)
© Alpes Vaudoises, Alice Jaquillard


Dit weblog is geschreven in samenwerking met Alpes Vaudoises.

Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.