Skip to navigation Skip to main content

Zo ziet een wintersport in Val Gardena er nu uit

53902 - Zo ziet een wintersport in Val Gardena er nu uit (3)

Afgelopen week waren we in Val Gardena op wintersport en wat hebben we genoten! Voor we kwamen was er een flinke lading verse sneeuw gevallen, vervolgens hadden we twee dagen prachtig zonnig weer en daarna kwam er opnieuw een bak sneeuw. Veel mooier en beter konden de omstandigheden begin december niet zijn. In dit blog vertel ik je alles over onze dagen in Val Gardena en deel ik de regels die er nu gelden omtrent corona. Hoe kun je het beste je skipas kopen en welke maatregelen zijn er genomen in het skigebied? Het goede nieuws is dat de wintersport, ondanks die paar dingen waar je deze winter rekening mee moet houden, als vanouds was in Val Gardena: perfecte pistes, veel zon, verse sneeuw en heerlijk eten!

Diep winter in Val Gardena

Op zondag 5 december rijden we in een kleine 12 uur van Noord-Holland naar Wolkenstein, oftewel Selva in het Italiaans, in het populaire Val Gardena in de Dolomieten. Het is rustig onderweg en we kunnen prima doorrijden. Tot 150 meter voor onze accommodatie dan, want de verse sneeuw zorgt ervoor dat we eigenlijk op dit laatste weggetje de sneeuwkettingen nog om moeten leggen. Daar hebben we natuurlijk helemaal geen zin meer in, dus laten we laten de auto langzaam terugglijden en parkeren deze voor een nachtje bij een aardige buurman beneden. Morgen zetten we de auto wel voor de deur als de weg wat schoner is. Niet veel later wandelen we door het besneeuwde dorp naar een pizzeria, want hoe kun je een vakantie in Val Gardena nou beter beginnen dan met een verse pizza uit de houtoven?

53902 -  (50)
Het dorp Selva/Wolkenstein ligt er winters bij

Verse sneeuw, kou en heel veel zon

De eerste twee dagen hebben we ongelofelijk veel mazzel; het weer is prachtig! Collega's Vera en Jahna zijn voor het eerst in de Dolomieten en kijken hun ogen uit wanneer we boven bij het bergstation van Ciampinoi uitstappen. Deze lift krijgt al zeer snel verschillende bijnamen van de dames: champion, tjap tjoy en ga zo maar door :-). Omdat de zon volop schijnt, gaan we direct de eerste dag de meest populaire skitocht van het gebied maken, de Sellaronda. We kiezen voor de oranje route, met de klok mee en genieten enorm. De pistes liggen er, mede door de vers gevallen sneeuw, top bij, de bomen gaan gebukt onder een dik pak poeder en de uitzichten zijn zoals altijd hier magnifiek. Wel is het bitterkoud, waardoor we regelmatig even gaan opwarmen in een berghut. Geen straf, want er zijn hier genoeg leuke en knusse plekken voor een pauze, een kop thee of een heerlijke lunch.

53902 -  (51)
Zonder twijfel een van onze favoriete pistes: de afdaling onder de Comici 1 stoeltjeslift

Favoriete pistes

De tweede dag maken we geen skitocht, maar kiezen verschillende pistes uit die we gewoon fijn vinden. Onze favoriet is al snel de piste bij de Comici 1 lift. Deze afdaling ligt er zo ongelofelijk lekker bij dat we 'm minstens 5x doen. Met een smile van oor tot oor knallen we carvend naar beneden. Daarna gaan we via de World Cup piste Saslong - die er ook super bij ligt - naar de zonnige kant van het skigebied: Seceda. En natuurlijk pakken we ook de langste piste van het dal La Longia van 10,5 km mee. Deze piste blijft zonder twijfel een van mijn favoriete pistes in Europa. De afwisseling en de omgeving waar je doorheen skiet is echt waanzinnig. Op dag drie sneeuwt het dikke vlokken en is er ook veel wind, dus we blijven wederom in Val Gardena skiën, omdat we niet het risico willen lopen dat een van de verbindingsliften naar de andere dalen dicht gaat door de wind. Geen straf, want vooral op de vele pistes tussen de bomen is het zicht, zelfs op een sneeuwdag, prima.

53902 -  (52)
Het uitzicht vanaf Seceda op het Sellamassief links en de Sassolungo rechts is fantastisch

Ook zin gekregen in een wintersport naar Val Gardena?

Op en top wintersport

Op onze vierde en laatste dag op de pistes kunnen we het ook niet laten om de dag te beginnen bij de liften Ciampinoi, Saslong en Comici 1, waarna we doorgaan richting Dantercepies en vervolgens naar Alta Badia skiën. Ik zeg altijd: doe mij maar sneeuw óf zon en liever niets daartussenin. Tijdens deze vakantie krijgen we precies dat: eerst twee dagen zon en daarna twee dagen sneeuw: heerlijk! Het voelt als op en top wintersport zoals wintersport hoort te zijn. Elke dag eten we heerlijk op de piste, doen we na het skiën een 'aperitivo' in de bar en 's avonds slenteren we over het knusse kerstmarktje in het dorp en belonen we onszelf met een warme Glühwein. Daarna wederom lekker eten om vervolgens vroeg onder het dikke dons dekbed in slaap te vallen, terwijl de vrieskou door het open raam naar binnen komt: zo fijn!

53902 -  (53)
Op het kerstmarktje in Selva is het elke avond gezellig

Wat is er open in Val Gardena?

Voor veel wintersporters is natuurlijk de vraag: hoe ziet de wintersport er op dit moment uit in Val Gardena? Momenteel valt Zuid-Tirol, en dus ook Val Gardena, in de zogenaamde gele zone volgens de Italiaanse regering. Dit betekent dat alles open is: bars, restaurants, skiliften, zwembaden en natuurlijk de accommodaties. Je kunt dus vakantie vieren zoals je dat gewend bent, maar je dient je wel aan bepaalde regels te houden. In Italië spreekt men over de 'Green Pass' (3G) en de 'Super Green Pass' (2G), afhankelijk van de kleurcode geldt dus 2G of 3G. Er wordt actief gecontroleerd op het naleven van de regels en je dient je 'coronastatus' aan te tonen middels de internationale QR code van de CoronaCheck app of je dient deze code geprint bij je te hebben.

53902 -  (54)
Na het skiën een lekkere warme Bombardino? Kan gewoon net als voorheen!

Welke regels gelden er?

Op dit moment dien je rekening te houden met de volgende regels wanneer je in Val Gardena op wintersport gaat:

  • Voor skiliften geldt op dit moment 3G, middels de CoronaCheck app kun je met de internationale QR code aangeven dat je getest, genezen of gevaccineerd bent. Zou Val Gardena in de oranje zone komen, dan geldt er de 2G regel voor de skiliften (genezen of gevaccineerd).
  • Voor bars, restaurants en discotheken geldt de 2G regel (genezen of gevaccineerd). De pisterestaurants- en hutten zijn gewoon geopend en daar geldt deze regel ook. Tip: Hou je QR code dus vast gereed wanneer je naar binnen gaat.
  • In de skibus dien je een FFP2-mondkapje te dragen.
  • In de afgesloten skiliften (gondels en stoeltjesliften met een kap) dien je een medisch mondkapje te dragen. Voor deze liften geldt een maximale capaciteit van 80%. In de overige liften hoef je geen mondkapje op en geldt ook geen capaciteitsbeperking.
  • In Italië dien je één meter afstand te bewaren tot anderen. Indien dit niet kan, moet je een mondkapje dragen.
  • Als je niet aan tafel zit in een restaurant of je je beweegt door openbare ruimtes in bijvoorbeeld je accommodatie, dien je ook een mondkapje te dragen.
  • Was en desinfecteer regelmatig je handen, overal in het skigebied zijn hier mogelijkheden voor.
  • Wanneer je het land binnen reist, dien je in het bezit te zijn van een negatieve coronatest van maximaal 48 uur (PCR) of 24 uur (antigeen) oud. Dit geldt voor iedereen, zowel gevaccineerd als ongevaccineerd.
  • Lees hier alle coronaregels die gelden in Italië >

Koop je skipas online en activeer deze dagelijks

Om gebruik te maken van de skiliften dien je je coronastatus aan te geven en te voldoen aan 3G. In verband met de privacy regels in Italië, moet dit dagelijks, maar dat kan heel gemakkelijk en snel online of met de app van de Dolomiti Superski. Download de app hier voor Android of voor Apple. Je kunt ook zoals je gewend bent een skipas bij de kassa kopen en dagelijks even je pas laten activeren bij de kassa door het laten scannen van je QR code. Echter is het veel gemakkelijker en bovendien sneller om dit online te doen. Je kunt online je skipas kopen en deze afhalen bij de zogenaamde ticketboxen. Middels de app van de Dolomiti Superski kun je vervolgens je QR code koppelen aan je skipas en deze 's ochtends met één klik activeren. De eerste dag kost je dit 5 minuten om even uit te vinden, maar de dagen erna ben je met één klik klaar. Tip: scan met jouw telefoon de QR code van je reismaatjes, dat werkt makkelijker en sneller dan wanneer je het probeert via een printscreen van je QR code. Je kunt de skipas van je partner, vriend, vriendin of familielid gewoon in de Dolomiti Superski app van jouw telefoon zetten en hun skipas eenvoudig activeren.

53902 -  (55)
Het activeren van je skipas gaat eenvoudig en snel met de app van Dolomiti Superski

Verzekerd zijn van een plekje bij jouw favoriete berghut? Reserveer van tevoren!

Afgelopen week was het bitterkoud, waardoor iedereen binnen wilde zitten in de berghutten. Aangezien er veel Italianen vrij waren, was het best wel druk in het skigebied. De drukte viel op de pistes reuze mee, maar een plekje in een berghut bemachtigen - zeker rond lunchtijd - viel niet altijd mee. Bij sommige berghutten stond een rij buiten en al snel merkten we dat veel mensen gewoon een tafeltje gereserveerd hadden, waardoor ze snel door konden lopen. Aangezien er de afstandsregel van één meter geldt, kan het zijn dat berghutten wat minder zitplaatsen hebben. Is het slechter weer of te koud om buiten te zitten, dan kan het dus handig zijn van tevoren te reserveren bij jouw favoriete berghut. Dan weet je zeker dat je niet hoeft te wachten op een plekje!

53902 -  (56)
De berghutten zijn open, maar er geldt een 2G regel en reserveren is handig op drukke of koude dagen

Ondanks die paar dingen waar je deze winter nou eenmaal rekening mee moet houden tijdens de vakantie, hebben wij een zeer onbezorgde en fijne wintersport beleefd in Val Gardena. Het voelde veilig en fijn!

Ook zin gekregen in een wintersport naar Val Gardena?
53902 -  (57)
De piste La Longia van 10,5 km lang is een absolute aanrader
53902 -  (58)
La Longia leidt je door een prachtig landschap
53902 -  (59)
Tijdens het skiën van de Sellaronda word je getrakteerd op dit soort uitzichten
53902 -  (60)
De uitzichten hier vervelen nooit!
53902 -  (61)
Skiën in het decor van het imposante Sellamassief
53902 -  (62)
Ons gevoel van deze wintersport in één foto...
53902 -  (63)
De zon gaat bijna onder...
53902 -  (64)
Ook op sneeuwdagen is het geweldig skiën
53902 -  (65)
Dik besneeuwde bomen op de achtergrond
53902 -  (66)
Het is diep winters tot in het dal

Ook zin gekregen in een wintersport naar Val Gardena?

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Val Gardena.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.