10 januari 2022 door Florien in Nieuws

Ben jij van plan om in de winter van 2021/2022 op wintersport naar de Italiaanse Alpen te gaan en wil je weten hoe het zit met het corona in Italië? In dit artikel houden we alle ontwikkelingen omtrent een wintersport in Italië en het coronavirus voor je bij. Zo lees je hier meer over de regels en of een skivakantie wel of niet mogelijk is. Het reisadvies voor Italië staat op geel. Je kunt op vakantie naar het land, maar wel onder bepaalde voorwaarden en ook dien je rekening te houden met veiligheids- en gezondheidsrisico's vanwege corona. Alle informatie over een wintersport in Italië en corona, lees je op deze pagina.

Dagelijks houden we het laatste nieuws bij over de coronasituatie in Italië en of een wintersport tijdens skiseizoen 2021/2022 wel of niet mogelijk is. De datum boven dit artikel geeft aan wanneer de laatste update is doorgevoerd. Zo hopen we jou op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot een wintersport in Italië en corona. Check voor vertrek altijd de officiële kanalen van de Nederlandse en Italiaanse overheid.

Het huidige reisadvies voor Italië: code geel

Op dit moment geldt er een geel reisadvies voor Italië. Dit houdt in dat een vakantie in het land mogelijk is, maar dat je wel rekening dient te houden met veiligheids- en gezondheidsrisico's vanwege het coronavirus. Om Italië in te kunnen reizen, gelden er bepaalde regels. Sinds 15 december zijn alle reizigers vanaf een leeftijd van zes jaar verplicht een negatieve coronatest te kunnen tonen (antigeentest van maximaal 24 uur oud of een PCR-test van maximaal 48 uur oud). Wie niet over een geldig herstelbewijs (maximaal 6 maanden oud) en/of vaccinatiebewijs (maximaal 9 maanden oud) beschikt, moet bij aankomst vijf dagen in quarantaine. Die quarantaine is op eigen kosten. Bovendien doet men steekproefgewijs coronatesten bij reizigers die net zijn aangekomen. Is de uitslag positief, dan moet je verplicht op eigen kosten in quarantaine. Bovendien moet iedereen een ingevuld Digital Passenger Locator Form kunnen laten zien. 

 • Kinderen tot en met 5 jaar hoeven niet getest te worden
 • Kinderen tussen de 6 en 17 jaar jaar moeten voor aankomst wel getest worden. Zij hoeven, als ze geen vaccinatie- en/of herstelbewijs hebben, alleen in quarantaine als hun meereizende ouders dat ook moeten.

Lockdown voor niet-gevaccineerden sinds 10 januari

Op 10 januari 2022 heeft de Italiaanse overheid de regels aangescherpt. Er geldt nu een lockdown voor niet-gevaccineerden en tot veel faciliteiten krijg je alleen toegang met de 'Super Green Pass'. Denk aan het openbaar vervoer, vliegtuigen, accommodaties, restaurants, zwembaden, wellnesscentra en skiliften. Oftewel: alleen toegang als je een geldig herstelbewijs en/of vaccinatiebewijs kunt voorleggen. De geldigheid van de Super Green Pass wordt teruggeschroefd naar maximaal zes maanden, een geldig vaccinatiebewijs is vanaf 1 februari nog maar zes maanden geldig vanaf de laatste prik. Om geldigheid te behouden, heb je dan een boostervaccinatie nodig. Deze datum is iets later dan de ingang van de lockdown, omdat iedereen dan voldoende tijd heeft een booster te halen. 

Let op: je moet nog altijd een negatief testresultaat kunnen tonen om binnen te komen (PCR-test van maximaal 48 oud of antigeen van maximaal 24 uur oud) en ook het invullen van het hierboven genoemde Passenger Locator Form blijft verplicht. 

Wintersport Italië en corona 2021/2022
Je kunt op wintersport naar Italië tijdens skiseizoen 2021/2022

Regels terugreizen naar Nederland vanuit Italië

Voor wie vanuit een geel land terugreist naar Nederland, gelden er bepaalde regels. Zo dien je een coronabewijs te kunnen tonen (genezen, getest of gevaccineerd) en als je met het vliegtuig reist moet je ook een gezondheidsverklaring invullen. Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als je gevaccineerd bent.

Dekking reisverzekering wintersport Italië en corona

Reizen naar Italië is toegestaan. Wel is het verstandig om voor vertrek goed te kijken naar de voorwaarden van je reisverzekering en hoe er wordt omgegaan met corona. Bijvoorbeeld als het reisadvies negatief verandert. De meeste reisverzekeringen stellen dat er bij code oranje geen schade door corona wordt vergoed. Wel zijn er enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld als de kleurcode van het land tijdens de reis wordt aangepast naar oranje of rood. Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen sowieso bij code geel, maar controleer wel altijd of dit voor jou ook geldt.

Belangrijk: sluit een extra wintersportdekking af voor je op skivakantie gaat. Bij veel verzekeringen heb je deze aanvulling nodig om goed verzekerd op wintersport te gaan, ongeacht corona.

Met de CoronaCheck-app op wintersport

Sinds 1 juli werkt de CoronaCheck-app van de Nederlandse overheid ook internationaal. In de app maak je jouw persoonlijke QR-code aan van je vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs. Die code kun je vervolgens laten scannen om jouw coronastatus te tonen. Ook tijdens je wintersport in Italië. Vind je dit een gedoe of ben je niet in het bezit van een smartphone? De QR-code is ook online aan te maken, zodat je deze kunt uitprinten.

CoronaCheck-app wintersport Italië
Met de CoronaCheck-app van de Nederlandse overheid kun je jouw coronastatus tonen

Algemene coronaregels in Italië

De Italiaanse overheid heeft coronaregels opgesteld die voor het hele land gelden. Dit om het besmettingsrisico zo laag mogelijk te houden en ieders veiligheid en gezondheid te waarborgen. Deze regels kunnen per regio strenger zijn. Elke Italiaanse regio heeft een kleurcode en die is afhankelijk van het aantal coronabesmettingen. Dit kan zijn code rood, oranje, geel of wit. De regels zijn bij code rood het strengst en bij wit het soepelst. Op dit moment geldt voor veel regio's code geel, behalve Basilicata, Campania, Molise, Puglia, Sardinië en Umbrië. Deze provincies zijn wit. Een overzicht van de algemene coronaregels in Italië lees je hieronder.

 • Afstand houden: het is verplicht om 1 meter afstand te houden van iedereen die niet tot jouw huishouden behoort. Tijdens het sporten geldt zelfs 2 meter afstand.
 • Blijf thuis met klachten: als je koorts- (boven de 37,5 graden) of verkoudheidsverschijnselen hebt blijf je thuis en laat je je testen.
 • Vermijd aanraken: vermijd contact met personen die niet tot jouw huishouden behoren. Schud geen handen en knuffel elkaar niet.
 • Hygiëne: hoest of nies in je elleboog of in een papieren zakje dat je daarna weggooit in de vuilnisbak. Raak je gezicht zo min mogelijk aan en was regelmatig je handen met zeep. Doe dit minimaal 60 seconden.
 • Mondkapjesplicht: in Italië moet je in alle openbare binnenruimtes én op straat verplicht een mondkapje dragen. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen vanaf 6 jaar. Op steeds meer plaatsen moet dit een FFP2-mondkapje zijn. Bijvoorbeeld in bioscopen en theaters, in uitgaansgelegenheden waar niet gegeten wordt, aan boord van vliegtuigen en in het openbaar vervoer. We hebben begrepen dat een mondkapje niet verplicht is tijdens het skiën op de piste, wel in de lift of als je rondloopt in een restaurant.
 • Avondklok: niet van toepassing.
 • Evenementen: toegestaan, maar met coronabewijs (getest, genezen of gevaccineerd).
 • Samenkomsten: in alle witte zones gelden hiervoor geen specifieke regels.
 • Coronabewijs: op veel plekken in Italië moet je kunnen aantonen wat je coronastatus is. Onder andere in de horeca, in zwembaden en in musea. Je laat dus zien of je getest, genezen of gevaccineerd bent.

Coronabewijs (3-G-regel/Green Pass/Super Green Pass): getest, genezen of gevaccineerd

Op verschillende plekken in Italië moet iedereen vanaf 12 jaar kunnen aantonen wat zijn of haar coronastatus is met de Green Pass (3G) of Super Green Pass (2G). Je coronabewijs kun je onder andere tonen met de eerder genoemde CoronaCheck-app van de Nederlandse overheid. Maar hoe zit het precies met de 3-G’s in Italië?

 • Genezen: een herstelbewijs dat niet ouder is dan 180 dagen (bijvoorbeeld bewijs positieve coronatest)
 • Getest: een PCR-test van niet ouder dan 48 uur of een antigeentest van niet ouder dan 24 uur.
 • Gevaccineerd: met een door de EU goedgekeurd vaccin, geldig vanaf 14 dagen na de tweede vaccinatie of de eerste prik in het geval van Johnson & Johnson/Janssen. Sinds 15 december is is de geldigheid van het vaccinatiebewijs verkort van 12 naar 9 maanden na de laatste prik. Vanaf dat moment heb je een booster nodig om geldigheid te behouden. Dit wordt per 1 februari verder teruggeschroefd naar 6 maanden na de laatste prik.

Op 6 december is in Italië de Super Green Pass ingevoerd. Dit houdt in dat je tot bepaalde faciliteiten alleen toegang krijgt met een vaccinatie- of herstelbewijs (2-G-regel). Onder andere tot bars, restaurants en discotheken. Deze maatregel geldt in witte, gele en oranje gebieden. Sinds 10 januari geldt er in Italië een lockdown voor iedereen die niet beschikt over een geldig herstelbewijs of geldig vaccinatiebewijs. De Super Green Pass wordt dan verplicht (2-G) voor toegang tot onder andere skiliften, accommodaties en restaurants.

Wintersport in Italië
Ook om te kunnen skiën moet je jouw coronastatus kunnen tonen

Op wintersport: reizen naar, in en door Italië

 • Grenscontroles: kunnen plaatsvinden. Iedereen dient bij binnenkomst in het land een negatieve coronatest te kunnen laten zien van maximaal 24 uur (antigeen) of 48 uur (PCR) oud.
 • Openbaar vervoer: rijdt volgens dienstregeling. FFP2-mondkapje verplicht en alleen toegang met 2-G.
 • Doorreis: Italië werkt met een stoplichtsysteem dat de verschillende regio’s een kleurcode geeft aan de hand van het aantal besmettingen en reproductiegetal. Reizen tussen witte en gele regio’s is toegestaan. Het is toegestaan om via Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland naar Italië te reizen. Houdt alleen wel rekening met de coronaregels in die landen.
 • Reisadvies: het reisadvies voor Italië staat op geel.

Horeca in Italië

’s Ochtends een overheerlijke Italiaanse espresso, ’s middags lunchen met pasta, pizza of iets anders lekkers en na afloop nog even een drankje doen in een gezellige bar. Dan even douchen en de heerlijke skidag afsluiten met een uitgebreid diner in een knus restaurant. Is dat allemaal mogelijk tijdens skiseizoen 2021/2022 in Italië? Laten we het hopen! Deze regels zijn nu van toepassing:

 • In witte en gele zones mogen restaurants, bars en andere horecagelegenheden open. Binnen én buiten. Wel geldt er binnen een maximum van vier personen per tafel, mits allemaal van één huishouden.
 • Regels kunnen verschillen per regio. Dit hangt af van de kleurcode van de regio, de hygiëneregels en openingstijden.
 • Voor de horeca geldt de 2G regel (gevaccineerd of genezen), oftewel de zogenaamde Super Green Pass.
 • In horecabedrijven ben je verplicht 1 meter afstand te houden van andere personen. Hierdoor is er vaak een maximale bezetting of zijn er plexiglazen wanden geplaatst tussen de tafels.
 • Het is verplicht om een mondkapje te dragen als je niet aan tafel zit en rondloopt door de horecazaak.
 • Je bent verplicht je coronastatus te tonen.
Horeca open corona Italië wintersport 2021/2022
De horeca in Italië is open

Après-ski in Italië

Op dit moment mogen horecabedrijven in witte en gele gebieden open, zij het onder bepaalde regels. Zo moet je om binnen te kunnen plaatsnemen je coronastatus kunnen aantonen (genezen, getest of gevaccineerd).

Hotels, chalets, appartementen en pensions

 • Toeristische accommodaties mogen open in Italië. Hygiëne- en veiligheidsregels kunnen per regio verschillen.
 • Bij het inchecken dien je jouw coronastatus te tonen. Accommodaties zijn alleen toegankelijk met de Super Green Pass: een geldig herstelbewijs of een geldig vaccinatiebewijs
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht in algemene ruimtes, behalve als je aan tafel zit.
 • Bij binnenkomst is er in de meeste gevallen mogelijkheid om of je handen te desinfecteren óf te wassen.
 • Regels over het gebruik van overige faciliteiten, zoals zwembaden en wellness, verschillen per regio. Controleer vooraf bij de accommodatie wat er wel en niet open is.

Boek een accommodatie in Italië bij Chalet.nl

Skigebieden Italië: coronaregels wintersport

De skigebieden zijn open in Italië, maar wel gelden er bepaalde regels:

 • Voor toegang tot de skiliften dien je jouw coronastatus te tonen: genezen of gevaccineerd (Super Green Pass, met de QR-code in de CoronaCheck-app).
 • Skipassen bij voorkeur vooraf online kopen en niet bij de kassa's. Dit laatste kan wel, maar er wordt gevraagd het niet te doen. Op die manier kunnen de skigebieden de toestroom van bezoekers beter beheren.
 • Skigebieden hebben speciale routes gecreëerd, zodat iedereen 1 meter afstand van elkaar kan houden. Borden geven deze 'looproutes' aan. Ook zijn er informatieborden in verschillende talen met de geldende regels. Van het personeel wordt verwacht dat zij bij drukte alles in goede banen leiden.
 • Bij voorkeur betalen met pin of creditcard.
 • Ontsmettingsmiddelen aanwezig om regelmatig je handen mee te desinfecteren.
 • Gebruik van liften in gebouwen (om mee van verdieping te wisselen) beperken tot strikt noodzakelijk. Bijvoorbeeld alleen voor goederen of mensen met een lichamelijke beperking.
 • Dragen van een FFP2-mondkapje verplicht in gondels, stoeltjesliften met een kap en gemeenschappelijke ruimtes. Deze regel geldt vanaf 6 jaar.
 • Ventilatie in gesloten ruimtes verplicht, hetzelfde geldt voor het regelmatig desinfecteren van openbare ruimtes.
 • Capaciteit voor gesloten skiliften 80%: stoeltjesliften met weerkap en gondels. Voor alle overige liften geldt een capaciteit van 100%.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht in openbare ruimtes, stoeltjesliften en gondels. Ramen moeten verplicht open in gondels.

Ga je skiën in Zuid-Tirol? Hier kunnen extra regels gelden.

Skiliften in Italië

Skiliften in Italië mogen gewoon open, maar wel gelden er bepaalde regels.

 • Coronastatus tonen voor toegang: genezen of gevaccineerd. Deze regel geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.
 • Skiliften in Italië zijn open.
 • Gondels en stoeltjesliften met weerkap draaien met 80% capaciteit. Alle overige liften mogen voor 100% worden gevuld.
 • Het dragen van een mondkapje in gondels, stoeltjesliften met een kap en openbare ruimtes is verplicht. Dit moet een FFP2-masker zijn vanaf 6 jaar.
 • Eten of drinken in de skiliften is verboden.
Skiliften open in Italië wintersport 2021/2022
Skiliften mogen open in Italië

Overige faciliteiten

Na het skiën nog even de wellness in of op een koude sneeuwdag vroeg stoppen en lekker plonsen in het zwembad? Dit is mogelijk:

 • Zwembaden en wellness: open, maar met strenge hygiëne- en gedragsregels, zoals de 2-G-regel.
 • Fitnesscentra: open, maar ook met strenge hygiëne- en gedragsregels, zoals de 2-G-regel.
 • Attractieparken en dierentuinen: open voor publiek, maar met bepaalde regels, zoals de 2-G-regel.
 • Musea, bioscopen en theaters: musea open voor publiek, maar met strenge regels, een coronabewijs (genezen of gevaccineerd) en maximaal aantal bezoekers. Bioscopen en theaters open, maar ook met strenge regels en een maximale capaciteit en een coronabewijs.

Officiële kanalen Italiaanse en Nederlandse overheid

Op deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele coronamaatregelen en het advies omtrent een wintersport in Italië in 2020/2021. Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Snowplaza.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten of onjuistheden. Het officiële reisadvies vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Het Ministerie van Gezondheid van Italië biedt aanvullende informatie omtrent de huidige coronamaatregelen. Benieuwd naar de verschillende regio's, lees hier alles over corona in Trentino, corona in Zuid-Tirol, corona in Lombardije, corona in Aosta en corona in Veneto. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar [email protected]

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen