Skip to navigation Skip to main content

Wintersport Italië 2021/2022: regels en reisadvies corona

52764 - Wintersport Italië 2021/2022: regels en reisadvies corona (10)

LET OP: Dit artikel wordt niet meer ge-update. Voor meer informatie over de coronaregels waar je tijdens een wintersport in Italië rekening mee moet houden, verwijzen we je door naar Nederlandwereldwijd.nl en de website van de Italiaanse overheid .

Ben jij van plan om in de winter van 2021/2022 op wintersport naar de Italiaanse Alpen te gaan en wil je weten hoe het zit met het corona in Italië? In dit artikel houden we alle ontwikkelingen omtrent een wintersport in Italië en het coronavirus voor je bij. Zo lees je hier meer over de regels en of een skivakantie wel of niet mogelijk is. Het reisadvies voor Italië staat op groen. Alle informatie over een wintersport in Italië en corona, lees je op deze pagina.

Het huidige reisadvies voor Italië: code groen

Op dit moment geldt er een groen reisadvies voor Italië. Dit houdt in dat je kunt reizen naar het land, maar dat je wel met een aantal punten rekening moet houden. Voor toegang tot Italië geldt 3G: genezen, getest (antigeen of PCR) of gevaccineerd. Daarnaast dien je over een ingevuld Passenger Locator Form (digitaal of op papier) te beschikken. Kun je geen geldig coronabewijs laten zien? Dan moet je verplicht 5 dagen in quarantaine op het adres dat je hebt opgegeven in het Passenger Locator Form. Na 5 dagen kan deze worden opgeheven met een negatieve PCR- of antigeentest. Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven geen digitaal coronabewijs te laten zien. Reizigers jonger dan 18 jaar die geen digitaal coronabewijs hebben hoeven niet in quarantaine als zij worden begeleid door een ouder die niet in quarantaine hoeft.

52764 - (45)
Je kunt op wintersport naar Italië tijdens skiseizoen 2021/2022

Dekking reisverzekering wintersport Italië en corona

Reizen naar Italië is toegestaan. Wel is het verstandig om voor vertrek goed te kijken naar de voorwaarden van je reisverzekering en hoe er wordt omgegaan met corona. Bijvoorbeeld als het reisadvies negatief verandert. De meeste reisverzekeringen stellen dat er bij code oranje geen schade door corona wordt vergoed. Wel zijn er enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld als de kleurcode van het land tijdens de reis wordt aangepast naar oranje of rood. Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen sowieso bij code geel, maar controleer wel altijd of dit voor jou ook geldt.

Belangrijk: sluit een extra wintersportdekking af voor je op skivakantie gaat. Bij veel verzekeringen heb je deze aanvulling nodig om goed verzekerd op wintersport te gaan, ongeacht corona. Sinds 1 januari 2022 is het verplicht om als wintersporter een aansprakelijkheidsverzekering te hebben die schade en letsel aan derden dekt.

Met de CoronaCheck-app op wintersport

Sinds 1 juli 2020 werkt de CoronaCheck-app van de Nederlandse overheid ook internationaal. In de app maak je jouw persoonlijke QR-code aan van je vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs. Die code kun je vervolgens laten scannen om jouw coronastatus te tonen. Ook tijdens je wintersport in Italië. Vind je dit een gedoe of ben je niet in het bezit van een smartphone? De QR-code is ook online aan te maken, zodat je deze kunt uitprinten.

52764 - (46)
Met de CoronaCheck-app van de Nederlandse overheid kun je jouw coronastatus tonen

Algemene coronaregels in Italië

De Italiaanse overheid heeft coronaregels opgesteld die voor het hele land gelden. Dit om het besmettingsrisico zo laag mogelijk te houden en ieders veiligheid en gezondheid te waarborgen. Deze regels kunnen per regio strenger zijn. Elke Italiaanse regio heeft een kleurcode en die is afhankelijk van het aantal coronabesmettingen. Dit kan zijn code rood, oranje, geel of wit. De regels zijn bij code rood het strengst en bij wit het soepelst. Een overzicht van de algemene coronaregels in Italië lees je hieronder.

 • Afstand houden: het is verplicht om 1 meter afstand te houden van iedereen die niet tot jouw huishouden behoort.
 • Blijf thuis met klachten: als je koorts- (boven de 37,5 graden) of verkoudheidsverschijnselen hebt blijf je thuis en laat je je testen.
 • Vermijd aanraken: vermijd contact met personen die niet tot jouw huishouden behoren. Schud geen handen en knuffel elkaar niet.
 • Hygiëne: hoest of nies in je elleboog of in een papieren zakje dat je daarna weggooit in de vuilnisbak. Raak je gezicht zo min mogelijk aan en was regelmatig je handen met zeep. Doe dit minimaal 60 seconden.
 • Mondkapjesplicht: in Italië moet je in alle openbare binnenruimtes én op drukke plaatsen buiten verplicht een mondkapje dragen. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen vanaf 6 jaar. Op steeds meer plaatsen moet dit een FFP2-mondkapje zijn. Bijvoorbeeld in bioscopen en theaters, aan boord van vliegtuigen en in het openbaar vervoer. Een mondkapje is niet verplicht tijdens het skiën op de piste, wel in de lift of als je rondloopt in een restaurant.
 • Evenementen: toegestaan, maar met coronabewijs
 • Coronabewijs: op veel plekken in Italië moet je kunnen aantonen wat je coronastatus is. Er geldt of 2-G (genezen/gevaccineerd) of 3-G (genezen/gevaccineerd/getest).

Coronabewijs: Green Pass en Super Green Pass

Op verschillende plekken in Italië moet iedereen vanaf 12 jaar kunnen aantonen wat zijn of haar coronastatus is met de Green Pass (3G) of Super Green Pass (2G). Je coronabewijs kun je onder andere tonen met de eerder genoemde CoronaCheck-app van de Nederlandse overheid.

 • Genezen: een herstelbewijs dat niet ouder is dan 6 maanden (bijvoorbeeld bewijs positieve coronatest)
 • Getest: een PCR-test van niet ouder dan 72 uur of een antigeentest van niet ouder dan 48 uur.
 • Gevaccineerd: met een door de EU goedgekeurd vaccin, geldig vanaf 14 dagen na de tweede vaccinatie of de eerste prik in het geval van Johnson & Johnson/Janssen. Een vaccinatiebewijs is 9 maanden geldig vanaf de laatste prik. Daarna is een booster noodzakelijk.
52764 - (47)
Ook om te kunnen skiën moet je jouw coronastatus kunnen tonen

Op wintersport: reizen naar, in en door Italië

 • Grenscontroles: kunnen plaatsvinden. Iedereen dient bij binnenkomst in het land de Green Pass te kunnen laten zien (genezen, gevaccineerd of getest).
 • Openbaar vervoer: rijdt volgens dienstregeling. FFP2-mondkapje verplicht en alleen toegang met 2-G.
 • Doorreis: Italië werkt met een stoplichtsysteem dat de verschillende regio’s een kleurcode geeft aan de hand van het aantal besmettingen en reproductiegetal. Reizen tussen witte en gele regio’s is toegestaan. Het is toegestaan om via Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland naar Italië te reizen. Houd alleen wel rekening met de coronaregels in die landen.
 • Reisadvies: het reisadvies voor Italië staat op groen.

Horeca en après-ski in Italië

 • Voor restaurants en bars geldt 3G voor toegang, voor discotheken geldt 2G.
 • Er is een uitzondering voor toeristen die in een hotel of andere accommodatie verblijven. Zij hoeven geen coronabewijs meer te tonen.
 • Regels kunnen verschillen per regio.
 • Het is verplicht om een mondkapje te dragen als je niet aan tafel zit en rondloopt door de horecazaak. Deze regel blijft nog tot in ieder geval 30 april bestaan.
52764 - (48)
De horeca in Italië is open

Hotels, chalets, appartementen en pensions

 • Toeristische accommodaties mogen open in Italië. Toeristen hoeven voor toegang geen coronabewijs meer te laten zien.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht in algemene openbare ruimtes, behalve als je aan tafel zit.
 • Regels over het gebruik van overige faciliteiten, zoals zwembaden en wellness, verschillen per regio. Controleer vooraf bij de accommodatie wat er wel en niet open is.

Boek een accommodatie in Italië bij Chalet.nl

Skigebieden Italië: coronaregels wintersport

De skigebieden zijn open in Italië, maar wel gelden er bepaalde regels:

 • Voor toegang tot de skiliften dien je jouw coronastatus te tonen: genezen of gevaccineerd of getest.
 • Skipassen bij voorkeur vooraf online kopen en niet bij de kassa's. Dit laatste kan wel, maar er wordt gevraagd het niet te doen. Op die manier kunnen de skigebieden de toestroom van bezoekers beter beheren.
 • Skigebieden hebben speciale routes gecreëerd, zodat iedereen 1 meter afstand van elkaar kan houden. Borden geven deze 'looproutes' aan. Ook zijn er informatieborden in verschillende talen met de geldende regels. Van het personeel wordt verwacht dat zij bij drukte alles in goede banen leiden.
 • Bij voorkeur betalen met pin of creditcard.
 • Ontsmettingsmiddelen aanwezig om regelmatig je handen mee te desinfecteren.
 • Gebruik van liften in gebouwen (om mee van verdieping te wisselen) beperken tot strikt noodzakelijk. Bijvoorbeeld alleen voor goederen of mensen met een lichamelijke beperking.
 • Ventilatie in gesloten ruimtes is verplicht, hetzelfde geldt voor het regelmatig desinfecteren van openbare ruimtes.
 • Het dragen van een mondkapje in gondels, stoeltjesliften met een kap en openbare ruimtes is verplicht. Dit moet een FFP2-masker zijn vanaf 6 jaar.
 • Eten of drinken in de skiliften is verboden.
 • Gondels en stoeltjesliften met weerkap draaien met 80% capaciteit. Alle overige liften mogen voor 100% worden gevuld.

52764 - (49)
Skiliften mogen open in Italië

Overige faciliteiten

Na het skiën nog even de wellness in of op een koude sneeuwdag vroeg stoppen en lekker plonsen in het zwembad? Dit is mogelijk:

 • Zwembaden en wellness: open, maar met strenge hygiëne- en gedragsregels, zoals de 2-G-regel.
 • Fitnesscentra: open, maar ook met strenge hygiëne- en gedragsregels, zoals de 2-G-regel.
 • Attractieparken en dierentuinen: open voor publiek, maar met bepaalde regels, zoals de 2-G-regel.
 • Musea, bioscopen en theaters: musea open voor publiek, maar met strenge regels, een coronabewijs (genezen of gevaccineerd) en maximaal aantal bezoekers. Bioscopen en theaters open, maar ook met strenge regels en een maximale capaciteit en een coronabewijs.

Officiële kanalen Italiaanse en Nederlandse overheid

Op deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele coronamaatregelen en het advies omtrent een wintersport in Italië in 2020/2021. Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Snowplaza.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten of onjuistheden. Het officiële reisadvies vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Het Ministerie van Gezondheid van Italië biedt aanvullende informatie omtrent de huidige coronamaatregelen. Benieuwd naar de verschillende regio's, lees hier alles over corona in Trentino, corona in Zuid-Tirol, corona in Lombardije, corona in Aosta en corona in Veneto. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar onze redactie.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.