23 september 2021 door Florien in Nieuws

Ben jij van plan om in de winter van 2021/2022 op wintersport naar het land van pizza en pasta te gaan en wil je weten hoe het zit met het corona in Italië? In dit artikel houden we alle ontwikkelingen omtrent een wintersport en het coronavirus voor je bij: het reisadvies, de coronasituatie, welke regels er gelden en of een skivakantie in Italië mogelijk is. Op dit moment staat het reisadvies voor Italië op code geel, wat betekent dat een vakantie is toegestaan, maar dat je wel rekening dient te houden met bepaalde veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Daarnaast heeft de Italiaanse overheid bepaalde regels gesteld waaraan je je dient te houden. Alle informatie over een wintersport in Italië en corona, lees je op deze pagina.

Dagelijks houden we het laatste nieuws bij over de coronasituatie in Italië en of een wintersport tijdens skiseizoen 2021/2022 wel of niet mogelijk is. De datum boven dit artikel geeft aan wanneer de laatste update is doorgevoerd. Zo hopen we jou op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot een wintersport in Italië en corona. Check voor vertrek altijd de officiële kanalen van de Nederlandse en Italiaanse overheid.

Het huidige reisadvies voor Italië: code geel

Op dit moment geldt er een geel reisadvies voor Italië. Dit houdt in dat een vakantie in het land mogelijk is, maar dat je wel dient rekening te houden met eventuele gezondheids- en veiligheidsrisico’s door corona. Wie niet meer kan wachten om op de latten te staan, kan alvast een paar dagen gaan skiën in september op de Schnalstaler Gletscher. Houd er rekening mee dat er voor reizen van en naar Italië bepaalde regels gelden. Je mag Italië inreizen als je of volledig gevaccineerd bent (minimaal 14 dagen geleden), je een negatieve PCR- of antigeentest kunt voorleggen die niet ouder is dan 48 uur of als je recent genezen bent van corona (herstelbewijs van maximaal 6 maanden oud). Dit geldt voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. Daarnaast moet je een ingevuld Digital Passenger Locator Form kunnen laten zien.

Wintersport Italië en corona 2021/2022

Regels terugreizen naar Nederland vanuit Italië

De regels voor terugreizen vanuit een geel land naar Nederland zijn strenger geworden. Zo moet iedereen vanaf 12 jaar bij terugkomst zijn of haar coronastatus kunnen tonen (getest, gevaccineerd of genezen). Ben je niet gevaccineerd of recent genezen? Dan moet je je voor de terugreis laten testen met een antigeentest (maximaal 24 uur geldig) of PCR-test (maximaal 48 uur geldig). Als je met het vliegtuig reist is het bovendien verplicht een gezondheidsverklaring in te vullen en bij je te houden. Ook geldt er het dringende advies om bij thuiskomst een sneltest te doen.

Dekking reisverzekering wintersport Italië en corona

Reizen naar Italië is toegestaan. Wel is het verstandig om voor vertrek goed te kijken naar de voorwaarden van je reisverzekering en hoe er wordt omgegaan met corona. Bijvoorbeeld als het reisadvies negatief verandert. De meeste reisverzekeringen stellen dat er bij code oranje geen schade door corona wordt vergoed. Wel zijn er enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld als de kleurcode van het land tijdens de reis wordt aangepast naar oranje of rood. Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen sowieso bij code geel, maar controleer wel altijd of dit voor jou ook geldt.

Belangrijk: sluit een extra wintersportdekking af voor je op skivakantie gaat. Bij veel verzekeringen heb je deze aanvulling nodig om goed verzekerd op wintersport te gaan, ongeacht corona.

Met de CoronaCheck-app op wintersport

Sinds 1 juli werkt de CoronaCheck-app van de Nederlandse overheid ook internationaal. In de app maak je jouw persoonlijke QR-code aan van je vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs. Die code kun je vervolgens laten scannen om jouw coronastatus te tonen. Ook tijdens je wintersport in Italië. Vind je dit een gedoe of ben je niet in het bezit van een smartphone? De QR-code is ook online aan te maken, zodat je deze kunt uitprinten.

CoronaCheck-app wintersport Italië

Algemene coronaregels in Italië

De Italiaanse overheid heeft coronaregels opgesteld die voor het hele land gelden. Dit om het besmettingsrisico zo laag mogelijk te houden en ieders veiligheid en gezondheid te waarborgen. Wegens corona in Italië worden de regio's door de Italiaanse overheid ingedeeld in verschillende kleurcodes met bijbehorende regels. Afhankelijk van het aantal coronabesmettingen krijgt een regio de kleurcode wit, geel, oranje of rood, waarbij de besmettingscijfers voor de rode regio's het hoogst liggen. Voor de kleurcode wit gelden de meest soepele regels en voor de regio's met code rood de strengste regels. Sinds 28 juni is bijna heel het land wit. Alleen Sicilië heeft kleurcode geel.  Een overzicht van de algemene coronaregels in Italië zetten we voor je op een rijtje:

 • Afstand houden: het is verplicht om 1 meter afstand te houden van iedereen die niet tot jouw huishouden behoort. Tijdens het sporten geldt zelfs 2 meter afstand.
 • Blijf thuis met klachten: als je koorts- (boven de 37,5 graden) of verkoudheidsverschijnselen hebt blijf je thuis en laat je je testen.
 • Vermijd aanraken: vermijd contact met personen die niet tot jouw huishouden behoren. Schud geen handen en knuffel elkaar niet.
 • Hygiëne: hoest of nies in je elleboog of in een papieren zakje dat je daarna weggooit in de vuilnisbak. Raak je gezicht zo min mogelijk aan en was regelmatig je handen met zeep. Doe dit minimaal 60 seconden.
 • Mondkapjesplicht: in Italië is het binnen overal verplicht om een mondkapje te dragen. In het openbaar vervoer, in winkels, als je rondloopt in restaurants, in tankstations etc. Kun je afstand houden in de buitenlucht dan is een mondkapje dragen niet verplicht, maar je moet er wel verplicht een bij je hebben. De mondkapjesplicht geldt voor personen vanaf 6 jaar. In Zuid-Tirol moet dit een FFP2-mondkapje zijn.
 • Avondklok: niet van toepassing.
 • Evenementen: toegestaan, maar met coronabewijs (getest, genezen of gevaccineerd). Sportevenementen met capaciteit van 25% en niet meer dan 1000 toeschouwers buiten en 500 binnen.
 • Samenkomsten: in alle witte zones gelden hiervoor geen specifieke regels.
 • Coronabewijs: sinds 6 augustus moet je op veel plekken in Italië kunnen aantonen wat je coronastatus is. Onder andere in de horeca, in zwembaden en in musea. Je laat dus zien of je getest, genezen of gevaccineerd bent.

Coronabewijs: getest, genezen of gevaccineerd

Op verschillende plekken in Italië moet je kunnen aantonen wat jouw coronastatus is. Je coronabewijs kun je onder andere tonen met de eerder genoemde CoronaCheck-app. Maar hoe zit het precies met de 3-G’s in Italië?

 • Genezen: een herstelbewijs dat niet ouder is dan 6 maanden.
 • Getest: een PCR- of antigeentest die niet ouder is dan 48 uur.
 • Gevaccineerd: geldig vanaf 14 dagen na de tweede vaccinatie of de eerste prik in het geval van Johnson & Johnson.
Wintersport in Italië

Op wintersport: reizen naar, in en door Italië

 • Grenscontroles: kunnen plaatsvinden.
 • Openbaar vervoer: rijdt volgens dienstregeling. Een mondkapje dragen is verplicht.
 • Doorreis: Italië werkt met een stoplichtsysteem dat de verschillende regio’s een kleurcode geeft aan de hand van het aantal besmettingen en reproductiegetal. Reizen tussen witte en gele regio’s is toegestaan. Het is toegestaan om via Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland naar Italië te reizen. Wil je de reis niet in een keer afleggen? Houd er rekening mee dat overnachten niet in alle Duitse deelstaten mogelijk is (bekijk hier waar wel en waar niet) en dat je voor Oostenrijk moet voldoen aan de 3-G-regel (bekijk de coronamaatregelen voor Oostenrijk)
 • Reisadvies: het reisadvies voor Italië staat op geel. Dit betekent dat een vakantie is toegestaan, maar dat je wel rekening dient te houden met eventuele veiligheids- en gezondheidsrisico’s vanwege het coronavirus. Ook gelden er regels om het land in of uit te reizen. Meer daarover lees je bovenaan dit artikel bij ‘reisadvies’ en ‘terugreis Nederland’.

Horeca in Italië

’s Ochtends een overheerlijke Italiaanse espresso, ’s middags lunchen met pasta, pizza of iets anders lekkers en na afloop nog even een drankje doen in een gezellige bar. Dan even douchen en de heerlijke skidag afsluiten met een uitgebreid diner in een knus restaurant. Is dat allemaal mogelijk tijdens skiseizoen 2021/2022 in Italië? Laten we het hopen! Deze regels zijn nu van toepassing:

 • In witte en gele zones mogen restaurants, bars en andere horecagelegenheden open. Binnen én buiten. Wel geldt er binnen een maximum van vier personen per tafel, mits allemaal van één huishouden.
 • Regels verschillen per regio. Dit hangt af van de kleurcode van de regio, de hygiëneregels en openingstijden.
 • In horecabedrijven ben je verplicht 1 meter afstand te houden van andere personen. Hierdoor is er vaak een maximale bezetting of zijn er plexiglazen wanden geplaatst tussen de tafels.
 • Het is verplicht om een mondkapje te dragen als je niet aan tafel zit en rondloopt door de horecazaak.
 • Wil je binnen plaatsnemen? Dan ben je verplicht je coronastatus te tonen (gevaccineerd, genezen, getest).
Horeca open corona Italië wintersport 2021/2022

Après-ski in Italië

Het is nog niet bekend of de après-ski in Italië tijdens skiseizoen 2021/2022 plaatsvindt. Op dit moment mogen horecabedrijven in witte en gele gebieden gewoon open, zij het onder bepaalde regels. Zo moet je om binnen te kunnen plaatsnemen je coronastatus kunnen aantonen. Of er straks een algehele vaccinatieplicht komt is nog niet bekend. Zodra er meer nieuws is over de après-ski in Italië en corona, lees je dat hier.

Hotels, chalets, appartementen en pensions

 • Toeristische accommodaties mogen open in Italië. Hygiëne- en veiligheidsregels kunnen per regio verschillen.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht in algemene ruimtes.
 • Bij binnenkomst is er in de meeste gevallen mogelijkheid om of je handen te desinfecteren óf te wassen.
 • Regels over het gebruik van overige faciliteiten, zoals zwembaden en wellness, verschillen per regio. Controleer vooraf bij de accommodatie wat er wel en niet open is.

Boek een accommodatie in Italië bij Chalet.nl

Skigebieden Italië: coronaregels wintersport

Op woensdag 22 september heeft de Italiaanse overheid de maatregelen voor skiseizoen 2021/2022 bekendgemaakt. De volgende maatregelen zijn van toepassing:

 • Groene pas met coronastatus verplicht om te mogen skiën voor iedereen vanaf 12 jaar. 
 • Skipassen zo veel mogelijk online kopen en niet bij de kassa's. Dat laatste kan wel, maar er wordt gevraagd het niet te doen. Op die manier kunnen de skigebieden de toestroom van bezoekers beter beheren. 
 • Skigebieden moeten speciale routes creëeren, zodat iedereen 1 meter afstand van elkaar kan houden. Borden moeten deze 'looproutes' aangeven. Bovendien moeten er informatieborden komen over de geldende regels, in verschillende talen. Van het personeel wordt verwacht dat zij bij drukte alles in goede banen leiden. 
 • Speciale schermen die medewerkers scheiden van bezoekers. Bijvoorbeeld bij de kassa's van de liften. Waar dit niet mogelijk is moet het personeel een chirurgisch of FFP2-mondkapje dragen. 
 • Betalen met pin of creditcard wordt gestimuleerd.
 • Ontsmettingsmiddelen aanwezig om regelmatig je handen mee te desinfecteren.
 • Gebruik van liften in gebouwen (om mee van verdieping te wisselen) beperken tot strikt noodzakelijk. Bijvoorbeeld alleen voor goederen of mensen met een lichamelijke beperking.
 • Ventilatie in gesloten ruimtes verplicht, hetzelfde geldt voor het regelmatig desinfecteren van openbare ruimtes.
 • Capaciteit voor gesloten skiliften 80%: stoeltjesliften met weerkap en gondels. Voor alle overige liften geldt een capaciteit van 100%.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht in openbare ruimtes, stoeltjesliften en gondels. Ramen moeten verplicht open in gondels.

In september, oktober of de herfstvakantie alvast een paar dagen skiën in Italië? Dat is mogelijk. De meeste skigebieden hebben inmiddels de start van het skiseizoen aangekondigd. Op de Schnalstaler Gletscher kun je nu al terecht voor een paar afdalingen en eind oktober voegt ook Sulden am Ortler zich bij het lijstje geopende skigebieden. Bekijk hier wanneer de volgende seizoensopeningen op de planning staan >

Skiliften in Italië

Tijdens skiseizoen 2020/2021 heeft er in Italië geen lift gedraaid. Op dit moment zijn de liften gewoon open en er wordt alles aan gedaan dat dit ook tijdens komende winter het geval is.

 • Skiliften in Italië zijn open.
 • Alleen toegang met groene pas: genezen, getest of gevaccineerd. Deze regel geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.
 • Gondels en stoeltjesliften met weerkap draaien met 80% capaciteit. Alle overige liften mogen voor 100% worden gevuld.
 • Het dragen van een mondkapje in de skilift en openbare ruimtes is verplicht. Dit moet een chirurgisch of FFP2-masker zijn.
 • Check vooraf de openingstijden van de skiliften zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
 • Eten of drinken in de skiliften is verboden.
Skiliften open in Italië wintersport 2021/2022

Overige faciliteiten

Na het skiën nog even de wellness in of op een koude sneeuwdag vroeg stoppen en lekker plonsen in het zwembad? Dit is mogelijk:

 • Zwembaden en wellness: open, maar met strenge hygiëne- en gedragsregels. Voor gebruik van het zwembad is een coronabewijs verplicht.
 • Fitnesscentra: open, maar ook met strenge hygiëne- en gedragsregels.
 • Speeltuinen: open.
 • Attractieparken en dierentuinen: open voor publiek, maar met bepaalde regels.
 • Musea, bioscopen en theaters: musea open voor publiek, maar met strenge regels, een coronabewijs en maximaal aantal bezoekers. Bioscopen en theaters open, maar ook met strenge regels en een maximale capaciteit en een coronabewijs.

Officiële kanalen Italiaanse en Nederlandse overheid

Op deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele coronamaatregelen en het advies omtrent een wintersport in Italië in 2020/2021. Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Snowplaza.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten of onjuistheden. Het officiële reisadvies vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Het Ministerie van Gezondheid van Italië biedt aanvullende informatie omtrent de huidige coronamaatregelen. Benieuwd naar de verschillende regio's, lees hier alles over corona in Trentino, corona in Zuid-Tirol, corona in Lombardije, corona in Aosta en corona in Veneto. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar [email protected]

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen