Skip to navigation Skip to main content
53553 - Baqueira Beret: skiën in het grootste skigebied van Spanje (3)
© Baqueira Beret

Skiën op de besneeuwde toppen van de Pyreneeën, lunchen met tapas en een glas sangria en genieten van een heerlijk zonnetje: dat is een wintersport in Baqueira Beret. Niet ver over de grens met Frankrijk ligt een heerlijke bestemming dat met zo'n 162 km aan pistes het grootste skigebied van Spanje is. En het is niet zomaar een bestemming, want hoewel een wintersport in Spanje op zich al uniek genoeg is, maakt Baqueira Beret de hele ervaring dat nog net even een tikkeltje meer. Het is een mondaine skibestemming waar menig Spanjaard graag de winter komt doorbrengen, vanwege onder andere de grote sneeuwzekerheid, diversiteit aan pistes, fijne restaurants en mooie winkels. Benieuwd wat een wintersport hier nog meer allemaal inhoudt? In dit blog lees je alles over skiën in Baqueira Beret!

Baqueira Beret, het grootste skigebied van Spanje

In de valleien Val d'Aran en Valls d’Àneu in het Spaanse Catalonië, ligt Baqueira Beret, dat niet alleen een van de grootste van de Pyreneeën is, maar bovendien ook het grootste skigebied van Spanje is. De omgeving kenmerkt zich door hoge bergtoppen, waarvan sommige wel tot boven de 3000 meter reiken, en meer dan 200 meren. Baqueira Beret strekt zich uit tussen de 1500 tot 2610 meter en vormt door een gunstige ligging een zeer sneeuwzekere wintersportbestemming. Het skiresort wordt gevormd door vier zones: Baqueira, Beret, Bonaigua en Baciver, die ieder beschikken over hun eigen kenmerken. Zo vind je in Baqueira meer uitdagende pistes en is Beret geschikt voor rustige genieters. Skiën in een prachtige natuuromgeving met een dik pak sneeuw, mooie routes, gewaagde afdalingen én op vakantie naar Spanje? Zet het unieke Baqueira Beret maar op je lijstje!

Cijfers & feiten van het skigebied Baqueira Beret

Skiroutes:3 (5 km) Skiliften:36
Groene pistes:6 (5 km) Langlaufloipes:7 km
Blauwe pistes:43 (75 km) Funpark:6
Rode pistes:46 (61 km) Hoogteverschil:1110 m
Zwarte pistes:17 (20 km) Totaal aan pistes:162 km

53553 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/1a06e050bb0f7c5d672ee6b80e08d8104e0637496af34b77.jpeg (6)
Het skigebied Baqueira Beret bestaat uit vier met elkaar verbonden zones (© Baqueira Beret)
Het skigebied Baqueira Beret bestaat uit vier met elkaar verbonden zones (© Baqueira Beret)

Ontdek Baqueira Beret tijdens een ski safari

Lekker non-stop op de latten staan? Dan is de ski safari echt iets voor jou! In Baqueira Beret kun je een blauwe, rode of zwarte ski safari doen. Dit zijn tochten langs (bijna) alle blauwe, rode en zwarte pistes van het skigebied. Zo kun je urenlang genieten van de leukste pistes die geschikt voor jou zijn en ontdek je al skiënd alle hoeken van het prachtige Spaanse wintersportresort. De drie ski safari's uitgelicht:

  • Safari Azul: de blauwe tocht is ideaal voor gezinnen, beginnende wintersporters, rustige skiërs en genieters van brede afdalingen. De safari begint bij Info Café Baqueira 1800. In totaal ski je iets meer dan 24 km in ongeveer 4:30 uur.
  • Safari Rojo: heb je al genoeg ervaring op ski's en wil je een leuke skidag beleven? Dan is de rode safari absoluut wat voor jou. In totaal leg je bijna 40 km af langs de rode afdalingen van het skigebied, waarbij je, mocht je af en toe even moeten wachten bij de skiliften, ongeveer 5:45 uur zoet bent. Ook deze route start bij Info Café Baqueira 1800 en geeft je de kans het skigebied op de leukste manier te ontdekken.
  • Safari Negro: ben jij een vergevorderde skiër en op zoek naar actie op de Spaanse pistes, dan is de zwarte safari ongetwijfeld een mooie uitdaging. Het is een pittige route langs de moeilijkste afdalingen van het skigebied en daagt je echt op allerlei fronten uit. Je skiet zo'n 34 km en dat doe je, met stops bij de liften, in ongeveer 4:45 uur. Ook hier kun je genieten van een koffie bij het beginpunt Info Café Baqueira 1800, alvorens je de spannende skidag begint.
53553 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/1a06e050bb0f7c5d672ee6b80e08d8104e0637496af34b77.jpeg (7)
Met een ski safari kun je urenlang genieten van de verse sneeuw en ondertussen de mooiste plekken ontdekken! (Foto: © Baqueira Beret)
Met een ski safari kun je urenlang genieten van de verse sneeuw en ondertussen de mooiste plekken ontdekken! (Foto: © Baqueira Beret)

Verblijf in de karakteristieke dorpjes van de vallei

Naast dat Baqueira Beret een populaire vakantiebestemming is vanwege de heerlijke skimogelijkheden, tellen de valleien Val d'Aran en Valls d’Àneu een groot aantal authentieke plaatjes waar het geweldig is om te verblijven. Deze worden gekenmerkt door hun lange geschiedenis, wat nog altijd terug te zien is in de dorpskern. Zoals in Val d'Aran, waar de 33 dorpjes bestaan uit oude stenen of houten huizen en veel kerkjes die soms nog uit de middeleeuwen dateren. Voorbeeld is het plaatsje Arties, dat met twee herkenbare kerken, huisjes die direct uit de Renaissance lijken te komen en knusse restaurants en ontzettend pittoresk aanbeeld heeft. Een andere aanrader is om in Vielha te verblijven, waar je na het skiën tal van andere leuke dingen kunt doen. Wil je echter direct aan het skigebied logeren, dan kun je het beste verblijven in het toeristische Baqueira.

Bekijk authentieke vakantiehuizen in de dorpjes bij Baqueira Beret
53553 -  (9)
Logeren doe je in karakteristieke dorpjes tijdens je vakantie in Baqueira Beret (Foto: © Baqueira Beret)
Logeren doe je in karakteristieke dorpjes tijdens je vakantie in Baqueira Beret (Foto: © Baqueira Beret)

Geniet van culinaire lunches en diners

Na urenlang de pistes bedwingen krijg je ongetwijfeld trek. Ook daarvoor ben je in Baqueira Beret aan het juiste adres. Lekker eten en drinken is in het Spaanse ski-oord bijna net zo belangrijk als genieten van de poedersneeuw. Er zijn door het hele skigebied heen maar liefst 29 restaurants waar je de meest culinaire en smakelijke gerechten kunt bestellen. Van maaltijden gemaakt van verse streekproducten tot een overheerlijke raclette, je kunt een grote variatie aan lekkernijen bestellen. Dorst zul je ook absoluut niet krijgen, want met leuke wijnbarren zoals Winebar By Viña Pomal en Moët Winter Lounge in Orri, kun je op luxueuze wijze vakantievieren. Wat je in ieder geval een keer moet bestellen tijdens een wintersport in Baqueira Beret is de plaatselijke specialiteit uit de vallei: Olla Aranesa, een Catalaanse stoofpot met Franse invloeden. En ben je benieuwd hoe de après-ski in Spanje is? In het weekend kun je op het terras van Beret 1850 en Baqueira Bar 1500 de dag afsluiten met een DJ of live-muziek.

Op zoek naar gastronomische tips? Hier wil je een keer eten:

  • La Racletterie in Baqueira - Misschien niet Spaans, maar wel ontzettend lekker, is raclette. Je eet 'm hier in een gezellige setting met uitzicht op de vallei.
  • La Casuca de Arties in Arties - Dineren in een typische Catalaanse locatie, doe je in dit sfeervolle restaurant. Geniet van vlees, vis, tapas en drankjes en een gezellige inrichting.
  • Casa Perú in Bagergue - In het hoogstgelegen dorp van de vallei vind je dit fijne restaurant, dat al vier generaties lang meegaat. Er worden vooral lokale specialiteiten geserveerd, typisch 'Aranese' gerechten, zoals een Spaanse omelet en wildgerechten. Lekker wijntje erbij? De wijnkaart telt alleen maar nationale wijnen!
  • Refugi Amics de Montgarri in Montgarri - Authentieker dan deze berghut wordt het niet. Midden in de bergomgeving ski je naar deze karakteristieke hut, dat er ongelooflijk pittoresk bij ligt naast een kerkje, om te genieten van lokale en traditionele gerechten.
  • La Pierrade in Baqueira - Zin om te gourmetten? Dan moet je absoluut hier wezen! Gezellig aan een ronde tafel met het hele gezin genieten van lekkere stukjes vlees en groenten, direct van de grillplaat.
53553 -  (10)
Genieten van een drankje na in stijl? Bezoek de Moët Winter Lounge! (Foto: © Baqueira Beret)
Genieten van een drankje na in stijl? Bezoek de Moët Winter Lounge! (Foto: © Baqueira Beret)

Leuk voor kleine wintersporters in Baqueira Beret

Een wintersport in Baqueira Beret is ontzettend leuk voor ervaren wintersporters, maar ook kinderen hebben het hier ongetwijfeld naar hun zin. Kids kunnen terecht bij Baqueira 1800, waar ze voor het eerst kennismaken met de kunst van het skiën. Er zijn met meer dan 500 skileraren genoeg mogelijkheden voor skilessen en de babylift en oefenweide bieden ideale omstandigheden om hun weg in de wintersport te vinden. Voor de allerkleinsten is er het Baqueira SnowCAMP, waar ze voor het eerst de sneeuw spelenderwijs ontdekken.

Na het skiën

Baqueira Beret is een bijzondere omgeving en een wintersport in Spanje's grootste skigebied is dan ook een unieke ervaring in meerdere opzichten. Ook na het skiën is er meer dan genoeg te beleven. Van cultuur snuiven in de vele karakteristieke dorpjes tot heerlijk dineren, het bezoeken van kerkjes en het ontdekken van de geschiedenis in de verschillende musea. Maar dat is niet het enige, want er is ook een verscheidenheid aan activiteiten in de sneeuw te doen. Wat dacht je van sneeuwscootertochten of heli-skiën? Daarnaast kun je op een leuke manier het fraaie landschap van de Pyreneeën ontdekken, bijvoorbeeld middels een husky-tocht of rit met een paardenslee.

53553 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/1a06e050bb0f7c5d672ee6b80e08d8104e0637496af34b77.jpeg (8)
Baqueira Beret is mooi uitgestrekt en bovendien sneeuwzeker (Foto: © Baqueira Beret)
Baqueira Beret is mooi uitgestrekt en bovendien sneeuwzeker (Foto: © Baqueira Beret)

Weetjes over Baqueira Beret

  • Stedentrip met een wintersport combineren? Waarom niet! Baqueira Beret ligt op 323 km afstand van Barcelona. Oké, je moet er even een paar uur voor sturen, maar dan beleef je tijdens je vakantie wel het beste van beide werelden!
  • 'Val d’Aran' betekent officieel 'vallei van valleien'. Het dal heeft deze naam te danken aan de waanzinnige natuur, zoals de rivier Garona waar het aan gelegen is.
  • Baqueira Beret profiteert van een grote sneeuwzekerheid dankzij een gunstige ligging. Doordat de vallei gericht is op het noordwesten valt er doorgaans 's winters een dik pak sneeuw. Valt de sneeuwval toch een beetje tegen? Dan doen de 726 sneeuwkanonnen hun werk.
  • Toe aan ontspanning? Kom tot rust op 1740 m hoogte in de thermale wateren van Baños de Tredós, dat bovendien aan de voet van een nationaal park ligt.
  • Materiaal kan gewoon in het skigebied worden gehuurd, want Baqueira Beret zeven verschillende skiverhuur-services.
  • Hoe je Baqueira Beret het beste kunt bereiken? Kom je met het vliegtuig, dan kun je naar Spanje vliegen op Barcelona (350 km) of Lleida-Alguaire (160 km) of naar Frankrijk vliegen op Toulouse (160 km) of Tarbes (136 km). Met de trein ben je er het snelst, als je uitstapt in het Franse Montrejeau (60 km). Natuurlijk kun je ook zelf rijden. Vanaf Utrecht ben je dan ongeveer 14 uur onderweg (1315 km).

Met de trein op wintersport naar Baqueira Beret
Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.