Skip to navigation Skip to main content
53541 - Skigebied uitgelicht: het Brandnertal in Oostenrijk (3)
© Alpenregion Bludenz Tourimus GmbH / Roman Nöstler

Rustig, karakteristiek en familievriendelijk: we hebben het over het Brandnertal in Oostenrijk. Je vindt dit fijne, overzichtelijke dal en gelijknamige skigebied niet ver van waar je bij Bregenz de grens overgaat en op niet al te veel kilometers rijden vanuit Nederland. Het is een geliefde bestemming bij families en dat is niet voor niets. De pistes zijn over het algemeen niet lastig en daardoor ontzettend toegankelijk voor gezinnen met kinderen en beginners. Naast heerlijk wintersporten is er een verscheidenheid aan andere winteractiviteiten te doen en vormt het dal bovendien met prachtige landschappen een idyllisch geheel. Waarom het Brandnertal in Oostenrijk nog meer een heerlijke skibestemming is? Je leest er in dit artikel alles over!

Over het Brandertal in Oostenrijk

Het Brandnertal is een schitterende vallei in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg en een fijne bestemming voor een vakantie in de Alpen. Zodra je de grens overrijdt en het dal binnenkomt, wordt je aandacht meteen getrokken door de pittoreske dorpjes Brand, Bürserberg en Bürs die in deze vallei liggen. In het dal ligt het gelijknamige skigebied dat een ontzettend mooie locatie is voor een wintersport als je op zoek bent naar een wat kleiner en rustiger gebied. 's Winters loopt het niet storm met hordes wintersporters en juist daarom heeft het Brandnertal een authentiek karakter weten te behouden.


Een fijn en compact skigebied

Het skigebied Brandnertal is met een totaalaantal van iets meer dan 64 km aan pistes niet een enorm, maar juist een compact en fijn skigebied. Deze kilometers zijn vooral verdeeld over blauwe en rode afdalingen, wat het een ideale bestemming maakt voor families en beginnende wintersporters. Een ander voordeel van het skigebied is dat het op minder dan 900 km rijden vanaf Utrecht ligt, een uitstekende keuze als je niet te lang in de auto wilt zitten. Hoewel de pistes van het Brandnertal tot een maximale hoogte van 2000 meter reiken, zijn er een flink aantal sneeuwkanonnen die de sneeuwzekerheid kunnen waarborgen. Ook kent het skigebied moderne liftsystemen en komen er bij de gondels en stoeltjesliften niet gauw enorme wachtrijen voor. Bovendien zijn de skigebieden van Brand en Bürserberg dankzij de Panoramabahn met elkaar verbonden, waardoor je nu eenvoudiger meer en langer kunt skiën op de pistes boven beide dorpen.

Cijfers & feiten van het skigebied Brandnertal

Skiroutes:9 Gondels:6
Blauwe pistes:14 Stoeltjesliften:6
Rode pistes:9 Sleepliften:5
Zwarte pistes:1 Lopende banden:1
Funpark:1 Totaal aan pistes:64,4 km

53541 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/ff785c9174b50c74e44f9dcd581e29150366e61702d1bb99.png (4)
(© Alpenregion Vorarlberg)
(© Alpenregion Vorarlberg)

Knusse dorpjes om in te overnachten

In het dal vind je drie dorpjes die stuk voor stuk klein en charmant zijn. Misschien wel het mooiste is het dorp Brand. Omgeven door een imposant berglandschap en een prachtige natuur, vormt het dorp een idyllisch plaatje aan het eind van het dal waar je je ogen bij uit blijft kijken. Bovendien is het dorp een perfect startpunt voor een wintersport in het Brandnertal. Een andere fijne plaats in deze vallei is Bürserberg, eveneens gelegen te midden van een schitterende natuur. Met een ligging aan de voet van het hoge Tschengla plateau is het vanuit hier mogelijk om leuke winterwandeltochten en sneeuwschoenwandelingen te maken, maar ook langlaufers zijn hier op de juiste plek. Het derde dorp Bürs vind je direct bij de ingang van het Brandnertal en verblijf je hier, dan moet je een (gratis) skibus nemen om bij het skigebied te komen. Andere winteractiviteiten zijn wel direct vanuit het plaatsje mogelijk, zoals langlaufen, winterwandelen en sleeën. Ook niet geheel onbelangrijk is dat je hier leuk kunt winkelen in twee verschillende winkelcentra.

53541 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/ff785c9174b50c74e44f9dcd581e29150366e61702d1bb99.png (5)
De schilderachtige aanblik van het dorpje Brand (Foto: © Alpenregion Bludenz Tourimus GmbH / Melanie Fleisch)
De schilderachtige aanblik van het dorpje Brand (Foto: © Alpenregion Bludenz Tourimus GmbH / Melanie Fleisch)

Familiebestemming ten top

Het Oostenrijkse skigebied Brandnertal wordt door veel families keer op keer gekozen als favoriete wintersportbestemming en dat is uiteraard niet zonder reden. De maar liefst vier verschillende skischolen bieden skilessen aan voor jong en oud en zorgen ervoor dat zelfs de allerkleinste wintersporters op een leuke manier kennismaken met de kunst van het skiën. Bij Brand heb je een fijn kinderland in het dorp, maar ook hoger in de bergen kunnen kinderen op heerlijke wijze de eerste meters maken. Daarnaast zijn de meeste afdalingen blauw en rood gekleurd dus echt lastig wordt het niet, wat een fijne bijkomstigheid is voor beginnende wintersporters. Ook leuk, met name voor kinderen, zijn de funpistes WISBI ski run en Fun-Run in het skigebied Brandnertal. Hier kan je snelheid gecheckt worden op het racing-circuit of kun je van hoge heuvels en jumps afrazen.

53541 -  (8)
Het Brandnertal is een mooi wintersportadres voor families (Foto: © Alpenregion Bludenz Tourimus GmbH / Roman Nöstler)
Het Brandnertal is een mooi wintersportadres voor families (Foto: © Alpenregion Bludenz Tourimus GmbH / Roman Nöstler)

Avondskiën in het Brandnertal

Ook bij maanlicht kun je op ski's staan in het Brandnertal. Iedere donderdagavond tussen 18:00 en 20:00 uur wordt er avondskiën georganiseerd voor gasten. Het evenement vindt plaats in het dorp Brand en is gratis als je beschikt over een meerdaagse skipas of over de Brandnertal Card. Niet alleen kun je skiën onder de sterrenhemel, tegelijkertijd is er ook een skiwedstrijd waarin zowel volwassenen en kinderen kunnen participeren. Deze vindt, net als het avondskiën, plaats bij de Schedlerhoflift in Brand.

Activiteiten voor na het skiën

Naast dat er natuurlijk heerlijk geskied en gesnowboard kan worden in het skigebied Brandnertal in Oostenrijk, zijn er ook een groot aantal leuke activiteiten te doen na het skiën of voor niet-wintersporters. Het gebied telt verschillende rodelbanen met variërende lengtes en je kunt zelfs een heuse rodelsafari maken! Extra spannend is het om 's avonds een rodeltocht met het hele gezin te maken, waarbij je tussendoor geniet van een kop warme choco alvorens je je afdaling inzet. Een andere aanrader is om een husky-tocht maken in het dorpje Bürserberg. Husky Toni neemt je mee door het winterwonderland van het Brandnertal terwijl je op een slee zit, te voet gaat of de latten onder gebonden hebt.

53541 -  (9)
Aanrader tijdens een wintersport in het Brandnertal is om een rodelsafari te doen! (Foto: © Alpenregion Bludenz Tourimus GmbH / Alex Kaiser)
Aanrader tijdens een wintersport in het Brandnertal is om een rodelsafari te doen! (Foto: © Alpenregion Bludenz Tourimus GmbH / Alex Kaiser)

Voordelen van het Brandnertal op een rij

Het skigebied Brandnertal in Oostenrijk is een prachtige bestemming voor een wintersport om verschillende redenen. Wat de voordelen zijn van een skivakantie in het Brandnertal? Hier vind je ze nog eens op een rij:

  • Doordat het op minder dan 900 km rijden ligt van Utrecht, is het skigebied een stuk dichterbij dan andere bestemmingen. Dat biedt uitkomst als je niet al te lang in de auto wilt zitten voor een skivakantie.
  • Een ideaal gebied voor beginners en gezinnen met kinderen omdat het skigebied veel blauwe en rode pistes telt. Daarnaast zijn de faciliteiten voor families hier uitstekend.
  • Geen zin in een enorme massa wintersporters? Het skigebied Brandnertal profiteert nog van redelijk veel rust en het massatoerisme heeft deze heerlijke wintersportbestemming nog niet echt uitgevonden.
  • Door de verbinding van de skigebieden in Brand en Bürserberg kan er op meer pistes geskied worden, maar het Brandnertal blijft nog altijd een overzichtelijk skigebied.
  • Je overnacht in een weergaloze omgeving met indrukwekkende uitzichten en een ongerepte natuur.

Ben jij weleens op wintersport geweest in het skigebied Brandnertal? Laat een reactie achter!

Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.