Skip to navigation Skip to main content

Column: Dit jaar gaan we gewoon! Toch?

Ja, ik weet het: het is hartje zomer, maar toch denk ik al heel vaak aan het komende wintersportseizoen. Niet alleen heb ik na een ‘skiloze winter’ on-ge-lofe-lijk veel zin om weer in de ski’s te klikken, maar ook ben ik heel benieuwd hoe het zal gaan deze winter. Positief als ik ben, ga ik ervan uit dat de skigebieden komende winter gewoon geopend zijn en wij naar de Alpen mogen reizen om te genieten van een heerlijke wintersport. Maar ik ben ook heel benieuwd hoe het zal zijn. Zijn er tegen die tijd nog veel coronaregels? En wat als er toch nog een coronagolf komt in het najaar… Maar ondanks dat ben ik ervan overtuigd dat we kunnen gaan komende winter! Toch?

Afgelopen winter: tegen beter weten in hoop houden

Wat een bizarre winter was het afgelopen jaar. Toen je me vorig jaar zomer vroeg of ik dacht dat het wintersportseizoen redelijk ‘normaal’ zou kunnen verlopen, zei ik volmondig 'Ja!'. Ik had gezien welke maatregelen de skigebieden in de zomer al namen om op een veilige manier te kunnen skiën, dus ik zag het helemaal zitten. Maar met de winter in aantocht werd de onzekerheid steeds groter en de coronagolven steeds hoger. Negatieve reisadviezen werden keer op keer verlengd, maar ik bleef hoop houden. Misschien kunnen we in januari? Misschien na de krokus? En uiteindelijk had ik mijn hoop op het einde van het skiseizoen gevestigd. Helaas het mocht niet zo zijn en dat was heel hard balen. De ski’s hebben geen sneeuw gezien en staan onder een dikke laag stof te wachten tot het eindelijk weer zo ver is.

Zomervakantie in de Alpen kan weer, net als vorig jaar

Net als vorig jaar kunnen we deze zomer wél naar de Alpen. Weliswaar hebben de diverse landen zo hun eigen regels omtrent het inreizen en coronamaatregelen ter plaatse, maar vakantievieren kan! En skiën op gletsjers kan dus ook! In Zwitserland en Italië zijn de regels vrij soepel, terwijl je in Oostenrijk, maar ook in sommige deelstaten in Duitsland, moet bewijzen dat je negatief getest, gevaccineerd of genezen bent van corona wanneer je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van de horeca, het zwembad of wilt inchecken in je accommodatie. Zelf was ik kortgeleden al in Oostenrijk en omdat ik nog niet volledig gevaccineerd was, moest ik dus regelmatig testen. Op zich geen enkel probleem en het feit dat iedereen die in hetzelfde hotel verbleef, óók negatief getest of gevaccineerd was, gaf eigenlijk wel een veilig en ontspannen gevoel.

Tips voor een zomervakantie in Tirol >

Hoe zal het komende winter zijn?

Maar hoe zal dat zijn komende winter? Welke regels zullen er dan nog gelden en wat als corona toch nog een staartje krijgt dit najaar? Heel eerlijk: ik vind het allemaal nog best een beetje spannend. Net als vorig jaar overweegt de positiviteit en ik hoop dat we ons voldoende laten vaccineren om een volgende golf en/of mutaties tegen te kunnen gaan. Maar toch… Na de ‘wijze les’ van vorig jaar, zit er nu een heel klein stemmetje in mijn achterhoofd dat zachtjes zegt: “Juich niet te vroeg”. Maar hé, ik laat me door zo’n klein stemmetje niet van de wijs brengen. Het moet toch zeker wel heel raar lopen als we dit jaar wéér niet kunnen? En ja, I know, er zijn veel ergere dingen in het leven dan niet op wintersport kunnen gaan, maar dat laat ik hier voor het gemak even buiten beschouwing.

Plannen maken, boeken en vooruitkijken

Maar ondanks die onzekerheid over het verloop van de coronacrisis, heb ik alle vertrouwen dat het dit jaar goedkomt. Ik vertrouw op de wetenschap, een goed coronavaccin en voldoende mensen met gezond verstand om deze crisis te boven te komen. En dat we dan eindelijk(!) weer op wintersport kunnen, wordt een enorme kers op de taart. Dan gaan we meer dan dubbel genieten van alles dat tot anderhalf jaar geleden nog zo vanzelfsprekend was. Genieten van de verse sneeuw, de ribbels op de pistes in de ochtend, die vette Schnitzel tussen de middag, die ene Schnapps die je net de nekslag geeft in de après-ski en alles wat nog meer hoort bij een fijne wintersport. Ik maak plannen, ik ga boeken en ik ga! Ik ga dit jaar. Sowieso. Punt.

En jij? Hoe denk jij over komende winter? Laat een reactie achter op een van onze socials!

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.