16 januari 2021 door Jahna in Tips

Het is inmiddels half januari en normaal gesproken zou nu de voorpret voor de voorjaarsvakantie toch echt wel beginnen. Wat voor leuke dingen ga je doen, welke spelletjes neem je mee, wie kookt wanneer? Helaas is het dit jaar niet zo'n feest en moeten we het al een tijdje zonder onze favoriete vakantie doen. Gelukkig kan dromen over wintersport altijd. Met foto's, met video's en met gevoel. Daarom hebben we in dit blog 15 tips voor je om het wintersportgevoel in huis te halen. Niet elke tip geldt natuurlijk voor iedereen, omdat we wintersport allemaal op een andere manier beleven, maar er zullen er vast een paar tussen zitten die bij jouw wintersport passen.

#1. Draag een week lang dezelfde jas en broek

De meeste wintersporters hebben één wintersportoutfit mee op vakantie. Logisch, want het is nou eenmaal niet allemaal gratis. Daarom lopen we meestal de hele week in hetzelfde pak en niemand die daar moeilijk over doet. Alhoewel, misschien zijn ze er thuis wat minder blij mee...

skikleding

#2. Gooi pas na (minimaal) drie dagen je sokken in de was

Thuis gooien we alles na één of twee dagen dragen in de was, maar op wintersport is dit ver te zoeken. Skisokken? Die kun je makkelijk drie of zelfs vier dagen aan. Stel je voor dat je voor elke dag een schone set kleding mee moet nemen, dat past nooit allemaal in de auto!

#3. Doe een week lang niks aan je haar, een helmkapsel is erger

Ja, je mag het wel wassen, dat doe je op wintersport (hopelijk) ook. Maar laat je kapsel verder lekker voor wat het is, erger dan het helmkapsel van je wintersport wordt het toch niet.

#4. Draag van 09.00 uur tot 16.00 uur je minst comfortabele schoenen

Wintersport is natuurlijk fantastisch, maar die skischoenen zullen nooit onze beste vrienden worden. En toch hebben we ze vrijwillig de hele dag aan tijdens de vakantie. Heb je eigen skischoenen, trek die dan gewoon eens een dagje thuis aan! Anders heb je misschien wel een ander paar dat niet meer lekker zit. Zo haal je pas echt het wintersportgevoel in huis.

#5. Pauzeer om 10.00 uur met Jägertee of Heiße Schoko mit Rum

Thuis kijken ze misschien raar op als je om 10.00 uur al aan de alcohol begint, maar op wintersport is dit heel normaal. Helemaal op koude dagen is het heerlijk om op te warmen met een kop Jägertee of Heiße Schoko mit Rum. Dit kun je thuis natuurlijk ook heel stiekem doen, niemand die het hoeft te weten ;-).

chocomel met slagroom

#6. Eet tijdens de lunch een Kaiserschmarrn, Goulaschsoep of een ander wintersportgerecht

Skiën op een lege maag gaat niet, dus daarom gaan we ons op wintersport al tijdens de lunch te buiten aan een enorme maaltijd. Dit kan ook heel eenvoudig thuis! Wij hebben de recepten voor je uitgewerkt zodat je ook thuis kunt genieten van deze heerlijke gerechten. Ga je voor een Goulashsoep, Kaiserschmarrn of toch voor de Käsespätzle?

#7. Ga buiten lunchen

Het kan dan wel vriezen, tijdens de wintersport kun je zonder problemen buiten lunchen. Met een stralend zonnetje aan een strakblauwe lucht gedraagt menig wintersporter zich alsof hij/zij in Spanje op het terras zit, ondanks de lage temperaturen. Reden hiervoor? Door de zon voelt het al snel warmer dan het echt is en als je dan ook nog uit de wind zit, is het helemaal genieten! Eén voordeel, in Nederland zal het nooit zo koud zijn als in de Alpen. Al is het hier waarschijnlijk wel een stuk natter...

#8. Maak van een kinderspel een drankspel

Spelletjes als Krokodil met Kiespijn en Stef Stuntpiloot zijn bekend onder kleine kinderen, maar ook 'grote kinderen' weten er wel raad mee. Op de één of andere manier lukt het altijd om een kinderspel om te toveren tot een drankspel. Hiervoor hoef je natuurlijk niet per se op wintersport te zijn, dit kan ook prima thuis! Welke spelletjes speel jij het liefst tijdens je wintersport?

Krokodil met kiespijn

#9. Drink een week lang elke dag Schnapps

Schnapps, het enige drankje dat bijna niemand lekker vindt, maar dat toch elke dag weer veelvuldig gekocht wordt. Warm, koud, met slagroom, een koekje of een vruchtje, je hebt ze in veel verschillende soorten. En ook al vind je het niet te drinken, toch wordt er dagelijks een rondje gehaald. Want 'het hoort er toch wel bij' tijdens de wintersport. Dus zet deze traditie thuis door, gewoon om weer even het wintersportgevoel te krijgen. 

#10. Trek nette kleding aan voor het avondeten

Oké, deze geldt eigenlijk alleen voor mensen die tijdens hun wintersport in een hotel slapen. Daar wordt het meestal niet gewaardeerd als je in je skikleding aan tafel verschijnt, dus trek je toch even wat nets aan voor je gaat eten. Helemaal nu we toch met z'n allen veel thuis zijn, is het ook wel eens leuk om je weer net aan te kleden.

#11. Zorg voor minimaal 3 gangen op het menu

Nog iets wat we eigenlijk alleen op wintersport doen: een week lang (bijna) elke dag 3 gangen eten tijdens het diner. Vooraf een soepje of salade, als hoofdgerecht een lekkere Wiener Schnitzel en nog een ijsje toe. Heerlijk! En aangezien je toch de hele dag gesport hebt, heb je 's avonds berenhonger en krijg je het makkelijk op. Tip: thuis sport je niet de hele dag, dus kies wel voor de minder zware wintersportgerechten. Helemaal als je 's middags ook al uitgebreid hebt geluncht.

salade op wintersport

#12. Denk even helemaal niet aan je werk of studie

Op wintersport is het even alsof je leven thuis niet meer bestaat. De hele week denken we niet aan ons werk of de studie, dat komt wel weer als we thuis zijn. En eerlijk is eerlijk, je hebt vakantie dus het is ook helemaal niet erg dat werk en studie dan even op een laag pitje staan. Als je thuiskomt kun je weer fris en fruitig beginnen! Lukt het jou ook om dit te doen als je een week thuis vakantie hebt?

#13. Stook de kachel flink op in je slaapkamer

We kennen het allemaal wel, kom je na een dag reizen aan bij je hotelkamer of appartement, blijkt de kachel daar op standje sauna te staan... Het eerste wat je doet is de ramen open en de kachel omlaag, dan kan je tenminste nog een beetje fatsoenlijk slapen 's nachts. Meer wintersportgevoel dan dit kan bijna niet!

thermostaat thuis

#14. Na het sporten zonder douchen je bed in

Misschien wel één van de smerigste gewoontes die we op wintersport hebben: na een hele dag sporten, en misschien nog een middag in een hossende massa in de après-ski, duiken we zonder douchen ons bed in. Niet zo gek ook, aan het eind van de dag zijn we uitgeteld én we willen de volgende dag natuurlijk weer fit op de piste staan! Ik zou wel aan het eind van je thuis-wintersportweek je beddengoed even verschonen als je dit echt gaat doen ;-).

#15. Duik om 21.00 uur je bed in

Als slaapkop geldt dit zeker voor mij en ik weet zeker dat ik hierin niet de enige ben. Na een hele dag buiten in de kou, een paar biertjes en Schnapps in de après-ski en een goede maaltijd 's avonds gaat bij mij al snel het licht uit. Zo erg is het ook niet, op tijd je bed in betekent ook dat je er weer op tijd uit kunt! Zo sta je de volgende dag weer fris en fruitig klaar voor de eerste lift omhoog. En hoewel je thuis dan niet de eerste lift hoeft te halen de volgende dag, het is wel heerlijk om af en toe even op tijd je bed in te gaan!

Jahna staat al vanaf jongs af aan op de ski's en daarvan heeft ze bijna 10 jaar wedstrijden geskied. Ze is verslaafd aan wintersport en in de wintermaanden is ze bijna alleen maar in de sneeuw te vinden. Niet alleen om te skiën, maar ook om te assisteren bij verschillende wintersportevenementen.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen