28 april 2020 door Thijs in AlgemeenAlgemeen

Het wintersportseizoen loopt in de meeste gebieden van december tot april. Iedere maand en periode in het skiseizoen heeft zo z’n voor- en nadelen. Vroeg in het seizoen profiteer je van de allereerste sneeuw en zijn de pistes vaak nog heerlijk rustig. In het voorjaar zijn de temperaturen een stuk aangenamer en laat de zon zich veelvuldig zien. Snowplaza heeft voor iedere maand en schoolvakantie een pagina gemaakt met (binnenkort) daarop reizen en last minute deals.

Skiën in het begin van het seizoen

Kun jij na de lange zomer ook niet wachten om weer op de ski’s te staan? Dat begrijpen wij maar al te goed! Een wintersport in november kun je het beste plannen op een gletsjer of in een skigebied met veel pistes boven de 2500 meter. Zo weet je zeker dat je sneeuwzeker kunt skiën en goed aan het seizoen begint. In december gaan er steeds meer skigebieden open en komt de winter écht op gang. Wintersport in december staat in het teken van seizoensopeningen en in aanloop naar de kerstvakantie is het vaak lekker rustig op de pistes. Wie schoolgaande kinderen heeft ontkomt niet aan een wintersport met kerst of een wintersport met oud en nieuw. Ook is het heerlijk om tijdens de feestdagen op de ski’s te staan!

Skiën Gurgl
November 2019, dat was fijn skiën! (Gurgl)Wintersport in het laagseizoen: januari en februari

Wie buiten de vakantieperiodes kan gaan skiën heeft in januari en februari volop keus. Inmiddels ligt er meer dan voldoende sneeuw en zijn alle pistes geopend. Accommodaties hebben veel aanbod en je kunt vaak profiteren van aantrekkelijke aanbiedingen. Een wintersport in januari kan wel koude temperaturen betekenen, het is immers hartje winter. Februari is vaak al wat milder en in de loop van de maand dient de voorjaarsvakantie zich aan. Een wintersport in februari kun je daarom het beste vroeg in de maand plannen. De voorjaarsvakantie is de periode dat veel families (met schoolgaande kinderen) de sneeuw opzoeken. Het noorden en midden/zuiden hebben gescheiden krokusvakanties en doorgaans vallen deze eind februari/begin maart.

Skiën Kirchberg
Zo hoort een wintersport in februari te zijn! (Kitzbühel & Kirchberg)

Skiën in het voorjaar: lage prijzen & last minutes

In maart breekt het voorjaar definitief aan en beginnen de dagen weer langer te worden. Die extra dikke skipully kun je vaak in de kast laten liggen, aangezien de zon uitbundig schijnt. Over de sneeuwcondities hoef je je bij een wintersport in maart echt geen zorgen over te maken. Er liggen nog meters sneeuw en die zijn niet zomaar weggesmolten. Vakantiehuizen, pensions en hotels zien in de laatste periode van het skiseizoen graag nog gasten komen, waardoor je profiteert van aantrekkelijke prijzen. April is tevens de maand van de gezellige seizoensafsluitingen met concerten en evenementen. Ook het paasweekend is een mooie gelegenheid om (last minute) nog een keer naar de sneeuw te gaan. Je hoeft maar een paar vrije dagen op te nemen, om toch nog even lekker te kunnen skiën voordat het seizoen eindigt.

Skiën Are
Zo mooi kan een wintersport in april zijn! (Åre)

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.