13 februari 2020 door Yvonne in BestemmingenReisverslagen

De eerste bestemming van onze Ski Safari Zwitserland, Davos, hebben we gehad. Door naar de tweede: Arosa. Het weer is goed en het is niet ver rijden, ideaal. Vanaf Chur rijden we over een bergpas naar Arosa, waarbij het voelt alsof we naar het einde van de wereld gaan. Op de planning staan skigebied Arosa, het Bärenland en Honigland. Jaren geleden ben ik ooit in Arosa geweest, maar ik heb maar een paar uurtjes in het dorp en op de pistes nodig om weer te weten waarom het hier zo fantastisch is! 

Met de eerste lift naar boven in Arosa

Het skigebied Arosa Lenzerheide bestaat uit twee delen: Arosa en Lenzerheide. De twee dorpen liggen beide in een ander dal. Sinds 2014 zijn de twee skigebieden met elkaar verbonden middels een waanzinnige gondellift. Wij verblijven in Hotel Provisorium 13, in Arosa, dus dit dorp is onze uitvalsbasis. We besluiten om goed te beginnen: met de lift van 08.20 uur omhoog! De Weisshorn is de enige lift die zo vroeg al open is. We nemen zowel de eerste als de tweede sectie, waardoor we uitkomen op 2653m. Hier worden we even stil van het uitzicht op de bergen, met de zon die langzaam over de toppen heen komt, en de vele ribbeltjespistes onder ons, wauw! We staan hier op de top van de Weisshorngipfel, bij het gelijknamige restaurant.

Uitzicht Weisshornfipgel
Uitzicht over Arosa vanaf de Weisshorngipfel 

Skiën in Arosa Lenzerheide

Vanaf de top van de Weisshorngipfel ontdekken we de rest van het skigebied van Arosa. Via de lange en brede rode piste 10 gaan we naar beneden. De piste is heerlijk glooiend en het uitzicht is weids. We nemen de nieuwe Brügerhornlift (met stoelverwarming en kinderbeveiliging!) weer omhoog, om vanaf daar door te steken naar de rest van het skigebied. Het fijne aan Arosa is dat de pistes makkelijk en zeer overzichtelijk met elkaar verbonden zijn. Waar je ook in het gebied bent, je kunt alle pistes zien en het is simpel om ergens te komen. Er zijn een aantal uitdagende pistes, maar erg pittig wordt het hier niet. We steken helemaal door naar de andere kant van het skigebied, waar we komen door een stukje via Innerarosa te skiën, erg leuk zo, tussen de huizen door! Met de Hörnli-Express gaan we weer omhoog. Hier besluiten we te gaan lunchen bij de Hörnlihütte, één van de mooiste hutten en terrassen die ik ooit heb gezien! Daarbij is het eten er heerlijk en het personeel super aardig. Onze dag kan niet meer stuk. Vanaf de hut zien we de Urdenbahn, de verbinding met Lenzerheide, maar deze blijft op onze to-do lijst voor de volgende reis. Via de lange blauwe 5 gaan we weer terug naar het dorp. 

Innerarosa vanaf de Carmennabahn in Arosa
Uitzicht op Innerarosa en de Carmennabahn.

Arosa Bärenland 

Tijdens onze Ski Safari Zwitserland staan bij elke bestemming een aantal activiteiten op de planning. Onze eerste 'activiteit' in Arosa is meer een bezienswaardigheid: Arosa Bärenland. Middenin het skigebied van Arosa ligt een unieke berenopvang. Een grote buiten- en binnenruimte waar maximaal vijf beren opgevangen kunnen worden. Op het moment zijn er drie aanwezig, maar in de winter slapen ze vooral. De binnenruimte is in de zomer toegankelijk voor bezoekers. Hier kun je meer leren over de aanwezige beren en wat de berenopvang doet. 

Honigland Arosa

Het berenthema komt overal in Arosa terug. In het dorp, de winkels en op de pistes zie je her en der borden en beelden van beren. En waar houdt een beer van? Precies, honing! Het Honigland is een concept voor kinderen en beginners en te vinden bij Prätschli. Vanuit het dorp kun je hier komen per bus, ski's of lopend. Het Honigland is gratis en je vindt hier twee skiliften en een aantal obstakels, waar kinderen en beginners kunnen oefenen op de ski's. 

Facebook Live uitzending Arosa Lenzerheide

We schrijven niet alleen over onze Ski Safari in Zwitserland. Tijdens de reis nemen we jullie in elk gebied mee de piste op, tijdens een live uitzending op onze Facebookpagina. Heb je deze gemist? Geen probleem, want je kunt de Facebook Live uitzending van Arosa Lenzerheide hieronder terugkijken. Bekijk ook de andere live uitzendingen terug en doe mee met de prijsvraag! 

Meer over Arosa Lenzerheide

Het skigebied Arosa Lenzerheide telt zo'n 225 pistekilometers, waardoor het één van de grootste skigebieden van Zwitserland is. Ongeveer 70 pistekilometers vind je aan de Arosa kant, en 155 aan de kant van Lenzerheide. Arosa heeft maar liefst vijf opstappunten in het dorp en in verhouding heel veel berghutten. Wat ons ook opvalt is dat we op veel plekken langs de piste ook bankjes en terrassen zien. Langs de pistes liggen heel veel winterwandelpaden, wat Arosa Lenzerheide ook geschikt maakt voor een gezelschap met skiërs en wandelaars. Zowel Arosa als Lenzerheide zijn leuke dorpen, met een aantal restaurants, sportwinkels, supermarkten. Eigenlijk alles wat je nodig hebt voor een geslaagde wintersport vind je in Arosa Lenzerheide. 

Urdenbahn verbinding tussen Arosa en Lenzerheide
De Urdenbahn verbindt Arosa met Lenzerheide.
Winterwandelen in Arosa
In Arosa Lenzerheide vind je zo'n 140km aan winterwandelpaden.

Tips voor een wintersport in Arosa

  • Koop je skipas voor Arosa Lenzerheide online, dan krijg je namelijk veel korting!
  • Bij speciale accommodaties krijg je gratis (groeps)skilessen voor kinderen t/m 17 jaar.
  • Elke woensdag is er 'Kässeltrunk', waarbij je langs piste 15 gratis een warm drankje kunt drinken.
  • Op zaterdagavond kun je dineren in het 360 graden restaurant op de Weisshorngifpel. Op zondag kun je hier ontbijten.
  • Arosa is bereikbaar met de trein.
Uitzicht Weisshornfipgel image widget

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen