20 januari 2020 door Michiel in Alpenweer

Afgelopen weekend viel er dan eindelijk weer eens wat verse sneeuw in de Alpen. Op de meeste plekken viel zo’n 10 tot 30 cm verse sneeuw, lokaal nog wat meer op de noordwestelijk gelegen flanken. De komende dagen gaan weer droog verlopen dankzij een nieuw hogedrukgebied en het wordt zachter.

Zon en “Hochnebel’

Een enorm hogedrukgebied strekt zich de komende dagen uit over vrijwel heel Europa. De kern van het hogedrukgebied ligt boven Groot Brittannië en zorgt voor bijzonder hoge barometerstanden in het westen van Europa. De invloed van het hogedrukgebied is ook goed in de Alpen te merken en de wintersporters die deze week geboekt hebben krijgen een prima week voorgeschoteld. Maandagochtend start in Oostenrijk nog wat aarzelend met wolkenvelden, maar geleidelijk breekt de zon door. Dinsdag en woensdag verlopen op de meeste plaatsen stralend. Wel is erin de dalen een aanzienlijke kans op nevel en mist. Deze Hochnebel strekt zicht uit tot zo’n 800 tot 1000 meter. Daarboven is het zonovergoten.

 

Weinig verandering in tweede weekhelft

Ook in de tweede weekhelft verandert er nauwelijks iets. Het hogedrukgebied schuift nog wat meer op richting de Alpen. Neerslag wordt er niet verwacht en de pistes worden geconfronteerd met flink wat zonneschijn. De lucht blijft echter bijzonder droog dus het sneeuwdek wordt niet echt aangetast blij temperaturen tussen 2 en 10 graden. De vorstgrens die aan het begin van de week rond 1000m ligt gaat weer omhoog en ligt in de tweede weekhelft boven 2000m. ’s Nachts blijft het overigens wel flink vriezen boven het sneeuwdek en kunnen sneeuwkanonnen daar, waar nodig nog een  beetje bijklussen. Ook het nieuwe weekend levert nog geen neerslag op volgens de laatste weermodellen.

Webcam Lungötz
Lungötz (Salzburgerland)

Paar cm sneeuw in het Sauerland

Het afgelopen weekend is er weinig sneeuw gevallen in Willingen en Winterberg. Veel pistes zijn nog steeds gesloten en daar waar geskied kan worden is het op een dun laagje(kunst)sneeuw. De komende dagen zullen de omstandigheden hier niet direct verbeteren. In Winterberg maak je nog de meeste kans op wat wintersport. Winterberg eindelijk weer wit door verse sneeuw! (webcams) >

Rustig weer voor het verkeer

Het weer zorgt de komende dagen voor weinig problemen op de weg. Met name in de ochtend kan het regionaal wat mistig zijn. Neerslag wordt er niet verwacht, ook niet in het komende weekend. 25 januari kan het wel wat drukker op de weg zijn richting Zwitserland door een verhoogd verkeersaanbod.

Grindelwald: waarvandaan Yvonne & Florien morgen live uitzenden op Facebook tijdens de Ski Safari Zwitserland

Lawinegevaar

Door de vers gevallen sneeuw afgelopen weekend is het risico op lawines iets toegenomen. Voor de hogere delen van de Alpen is lokaal nu de waarschuwingsfase 3 van kracht. De verse sneeuw hecht slecht met de oude sneeuwlagen en dit kan lokaal tot lawines leiden. Ga je de skigebieden in, zorg dan altijd dat je op de hoogte bent van de uitstaande waarschuwingen.

Webcam Les Portes du Soleil
Les Portes du Soleil
Webcam Monte Zoncolan
Monte Zoncolan (IT)


Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.