6 november 2019 door Joris in Skigebieden onder de loep

Nog niet zo heel lang geleden beschreven we skigebieden waar je ook in November al kunt skiën. Wist je echter dat er ook een skigebied is waar je in Oktober al kunt skiën? Dit is een prachtig gebied, gelegen in Fins Lapland en genaamd Rukatunturi. Vaak afgekort tot Ruka of Ruka-Kuusamo. Waarom is dit echter nog niet zo bekend?

Een klein authentiek dorpje

Ruka is een vrij klein dorpje in het noorden van Finland, waar met name de lokale bevolking bivakkeert in authentieke Finse huisjes, genaamd mökki’s. Het gebied bereikt een maximale hoogte van 490 meter. In vergelijking met de Alpen is dat behoorlijk laag. Je zou daarom wellicht denken dat de kans op sneeuwzekerheid niet zo hoog. Niets is echter minder waar. Ruka kent één van de langste wintersportseizoenen ter wereld. Met name dankzij de noordelijke ligging. Hierdoor kun je in oktober al skiën in Ruka. Het seizoen loopt vervolgens tot en met juni. Je kunt dus ruim buiten de gangbare wintersportperiode skiën in Lapland. Dankzij het gebrek aan massatoerisme is het hier altijd lekker rustig. En dan hebben we het nog niet over de kwaliteit van de sneeuw gehad! Buckels komen hier vrijwel niet voor. 

Steeds meer mensen naar Lapland

Steeds meer mensen gaan op wintersport in Lapland. Zelfs de EU investeert in dit gebied om de kwaliteit van de faciliteiten te verhogen. Zo vind je in Ruka een gloednieuwe skilift, genaamd Village-2-Valley en worden er schitterende nieuwe hotels gebouwd. Je kunt er bijvoorbeeld overnachten in een glazen iglo!

Relatief duur

Een belangrijke reden dat nog weinig Nederlanders naar Fins Lapland trekken, is dat het relatief duur is. Dit komt met name door het geringe aanbod aan vluchten en het feit dat je nu eenmaal wel moet vliegen. Lapland is een enorm eind om met de auto af te leggen en dat is daarom dan ook geen aanrader. De bereikbaarheid met het vliegtuig is overigens de afgelopen jaren wel sterk verbeterd, waardoor vluchten iets goedkoper zijn geworden.

rendier
Hoe bijzonder is dat, een rendier in Fins Lapland! (Foto: © Pixabay)

Accommodaties

Ook het vinden van een geschikte accommodatie is lastig. Finse mökki’s, de authentieke huisjes, worden vaak verhuurd door Finnen zelf en die weten de Nederlandse markt nog niet echt te vinden. Hierdoor is het via veel reisaanbieders enkel mogelijk om enorm luxe hotels te boeken. Er is wel een uitzondering, de Nederlandse reisaanbieder Mökki Travel biedt namelijk sinds kort authentieke Finse reizen aan waar je overnacht in een mökki. Zo beleef je je wintersport zoals de lokale bevolking!

Meer dan alleen skiën

Het mooie aan wintersporten in Lapland is dat deze regio nog veel meer te bieden heeft dan alleen skiën of snowboarden. Dan hebben we het natuurlijk niet over de après-ski! Wat dacht je bijvoorbeeld van het spotten van het Noorderlicht, een sleetocht met husky’s of een bezoek aan een boerderij met rendieren? Dit zijn belevingen die je werkelijk nooit meer vergeet.


Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen