15 augustus 2019 door Lisa in Reisverslagen

Terwijl Nederland geniet van de zomer maakt Lisa een ski roadtrip door Nieuw-Zeeland. Geniet mee, koel af en krijg je nodige portie wintersport tijdens de derde stop: Mount Dobson.
De bergtoppen zijn grotendeels wit, er wordt grind op de wegen gestrooid tegen gladheid en 's ochtends als ik uit het raam kijk, zie ik een vrieslaagje over het gras. Na mijn bezoek aan Treble Cone is 'Koning Winter' eindelijk gearriveerd in Nieuw-Zeeland!

Adembenemende turquoise meren

Mount Dobson ligt middenin de Nieuw-Zeelandse Alpen en is omringd door adembenemende turquoise meren. De dorpjes die rondom de meren liggen zijn of uitgestorven, of juist erg toeristisch. Lake Tekapo, waar ik slaap, behoort tot die laatste categorie. Er zijn veel restaurantjes, hotels en souvenirwinkeltjes, maar het is geen echt wintersportdorpje. Maar ik ruil met liefde mijn après-skibiertje een keer in voor een mooi uitzicht over het meer.

Turquiose meer bij Mount Dobson

Route naar Mount Dobson

Een klein bord, je moet niet te hard rijden om het niet te missen, met de tekst 'Mount Dobo' geeft aan dat dit de afslag naar het skigebied is. De hekken van de landweg staan open, alsof ik naar een boerderij in plaats van een skigebied rijd. Naarmate de onverharde weg verder vordert, neemt het wintersportgevoel toe. Ik leg voor het eerst mijn sneeuwkettingen om, en als ik de laatste bocht passeer zie ik ineens het skigebied. Ik parkeer snel mijn auto, op wat overigens de hoogste parkeerplaats van Nieuw-Zeeland is (1725 meter) en voel: dit wordt een mooie dag!

Route naar Mount Dobson

Mount Dobson volgens de kiwi's

Het skigebied Mount Dobson is een van de minder bekende in Nieuw-Zeeland. De oprichting ervan is net zo charmant als het skigebied. De inmiddels 75-jarige Peter Foote werkte jarenlang in een skigebied toen hij besloot er zelf een te willen. Hij zocht naar een geschikt gebied, baande zich een weg door de bureaucratie die dit met zich meebracht en bouwde eigenhandig de vijftienkilometer lange toegangsweg (wat overigens drie jaar duurde!). In 1979 draaide hij met een trekker de sleeplift aan en was het skigebied officieel geopend. Sindsdien is er het een en ander gemoderniseerd, maar de sfeer is nog altijd hetzelfde.

Pistes

Liften

Meer informatie

Groene pistes- Sleepliften2Seizoensstart6 juli 2019
Blauwe pistes2 km Stoeltjesliften1Seizoenseinde1 oktober 2019
Rode pistes5 km Andere liften1Dagkaartca. € 50,-
Zwarte pistes 3 km Bergtreinen-Min. hoogte 1692 m
Totaal10 km Ø Sneeuwval n.b.Max. hoogte2046 m

Mount Dobson volgens Lisa

Met dit verhaal in mijn achterhoofd weet ik meteen wie mij verwelkomt op de parkeerplaats: Peter Foote in boerenoverall. Een pezige, kwieke man van wiens gezicht de passie straalt. Ik geniet enorm van Mount Dobson. Eindelijk ligt er in een gebied écht veel sneeuw en zijn alle pistes begaanbaar. Dat maakt skiën buiten Europa leuk: geen bordjes die aangeven waar je links of rechts moet, je kunt overal naar beneden. Mede door het openen van de zogeheten 'bowls' kan ik me, als gevorderde skiër, prima vermaken in dit gebied. 

Stoeltjeslift in Mount Dobson
Food Rest Café Mount Dobson

Peter Foote is een lokale held

Tussendoor drink ik een kopje koffie in de bouwkeet dat dienstdoet als café en ik zie dat Peter Foote zelfs een eigen boek heeft. Ik blader er doorheen en zie foto's van Peter en zijn vrouw in de beginjaren. Ik ski tot de sluiting van het gebied, en als ik mijn schoenen uit wil doen in het café kan ik er bijna niet in. Ik ga op mijn tenen staan en zie mensen in een kringetje om iemand heen staan. Peter Foote signeert de boeken van skiliefhebbers.

Onderweg naar de auto zie ik een oude trekker staan, die in dit geval geen lift aandraait maar wordt ingezet als sneeuwschuiver. Ik rijd rustig naar beneden en laat deze fantastisch plek achter me. Je hoort het de Nieuw-Zeelanders te pas en te roepen, vaak om onnozele dingen. Maar deze Peter Foote is een legend!

Top 5 skigebieden om te skiën in Nieuw-Zeeland >

Peter Foot Mount Dobson


Lisa was nog maar 2 jaar oud toen ze voor het eerst op de ski’s werd gezet. Na diverse wintersportvakanties stortte zij zich op de wedstrijdsport en reisde heel Europa door voor internationale FIS-wedstrijden.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen