Skip to navigation Skip to main content

Tips voor een wintersport in het voorjaar

Zillertal Arena Lente

Een wintersport in het voorjaar is anders dan een skivakantie hartje winter. De zon schijnt vaker, de temperaturen stijgen en het is veel langer licht. Om een wintersport in de lente tot een succes te maken, dien je wel met een aantal zaken rekening te houden. Daarom in dit blog een aantal handige tips voor een wintersport in het voorjaar.

Zo wordt een wintersport in het voorjaar een succes

Er zijn genoeg redenen om eens in maart of april op wintersport te gaan. Het voorjaar is een hele fijne periode voor een skivakantie. De voorjaarsvakantie is voorbij en in de skigebieden is de rust weer teruggekeerd. Of dit automatisch betekent dat er niks meer te doen is? Helemaal niet! De pistes zijn alleen niet meer overvol en je hoeft ook niet minutenlang te wachten tot er een tafeltje vrij komt rond lunchtijd in een leuke berghut, maar aan gezelligheid geen gebrek! Een wintersport in het voorjaar vraagt wel om een aantal aanpassingen. Vanwege de hogere temperaturen en zon die steeds krachtiger gaat schijnen, worden pistes sneller papperig. Ook zul je dat extra laagje kleding waarschijnlijk niet nodig hebben. Maar, vergis je niet. In maart en april kan het heerlijk zonnig zijn, maar ook kan de sneeuw met bakken uit de hemel komen. Met onderstaande tips wordt een wintersport in het voorjaar, maar ook met milde condities, een succes!

Tips wintersport in het voorjaar

1. Kies een geschikt skigebied

In het voorjaar stijgen de temperaturen en kleuren de dalen al snel groen. Dalafdalingen zijn, afhankelijk van de sneeuwcondities, vaak nog wel geopend, maar niet meer in perfecte staat. In het voorjaar wil je de hoogte in. Op 2000 meter hoogte blijven de pistes veel langer goed. Check uiteraard ook de sneeuwhoogtes.  

2. Ga extra vroeg de piste op

Ga jij het liefst wat later de piste op? In het voorjaar is dat echt zonde. Neem de eerste lift om hoog en geniet zo lang mogelijk van harde pistes. De zon maakt de hellingen snel papperig, dus van die eerste paar uurtjes moet je het nemen. Veel skigebieden openen de liften in het voorjaar zelfs nog iets vroeger. Uitslapen doe je thuis maar weer!

Een ribbelpiste in het voorjaar in de Zillertal Arena
Deze harde voorjaarsribbels veranderen snel in slush!

3. Zorg dat je ski’s goed gewaxt en geslepen zijn

’s Ochtends zijn de pistes vaak keihard en dan komen scherpe kanten goed van pas. Al snel verandert de sneeuw in slush en dan zijn goed gewaxte ski’s juist heel belangrijk. Op wintersport in het voorjaar? Breng je ski’s nog even weg voor een beurt. Maak je gebruik van huurski’s? Vraag om advies qua modellen die het best presteren in de huidige condities en passen bij jouw skiniveau.

4. Smeren, smeren, smeren

In het voorjaar wordt de zon steeds krachtiger en dat merk je al helemaal in de bergen. Goed én regelmatig smeren dus. Kies voor een zonnebrand met een hoge factor, bij voorkeur SPF 50 en geschikt voor wintersport. Normale zonnebrand bevat vaak water, niet zo’n succes als het wel flink vriest.

Zonnebrand smeren op wintersport
Smeer niet alleen 's ochtends voordat je de piste opgaat, maar herhaal dit ook een aantal keer tijdens de skidag!

5. Kleed je niet te warm

In januari zijn temperaturen van -20 °C geen uitzondering, maar in het voorjaar kan de thermometer in het dal deze waardes in de plus aangeven. Het is dan automatisch ook flink warmer op de berg. Dat extra laagje kleding heb je dus echt niet nodig en ook in die dikke donsjas zul je het snel te warm hebben. Kleed je volgens het 3-lagen-systeem en neem eventueel een rugzak mee, zodat je tijdens de skidag een laagje uit of aan kunt trekken.

6. Kies de juiste pistes

Hartje winter is het fantastisch om helemaal van boven terug naar beneden te skiën. In het voorjaar kun je de dalafdaling beter overslaan of alleen vroeg in de ochtend skiën. Pistes op noordhellingen blijven over het algemeen langer goed dan afdalingen op zuidhellingen. Skiën in de zon is heerlijk, maar vaak blijven schaduwrijke hellingen veel langer goed.

Dalafdaling met papsneeuw in het voorjaar
Blijf lekker hoog, daar zijn de pistes veel fijner!

7. Drink voldoende (En niet alleen maar bier! 😉)

Warme temperaturen maken dat je meer transpireert. Dat vocht moet je natuurlijk wel weer aanvullen. Drink voldoende tijdens je wintersport in het voorjaar en nee niet alleen maar bier of aperol spritz. Bestel een groot glas water of een Skiwasser. Daar maak je je lichaam veel blijer mee tijdens het skiën. Al die biertjes drink je maar na afloop.

Aperol Spritz bij een berghut
Bewaar dat aperolletje maar tot na het skiën!

8. Bereid je voor op skiën door papsneeuw en met warme temperaturen

Skiën in het voorjaar staat vaak gelijk aan skiën met warme temperaturen. Die ene dikke jas is veel te warm, je transpireert meer en ook worden de pistes snel papperig. Bereid je voor vertrek voor met tips voor skiën met warme temperaturen en lees ook onze tips voor skiën door papsneeuw nog eens door. Dan wordt de skivakantie ook in het voorjaar een succes!

Skiën met slush sneeuw in het voorjaar

9. Een uurtje eerder de après-ski in

Ben jij normaal gesproken van de eerste tot de laatste lift op de pistes te vinden? Dat kun je in het voorjaar beter uit je hoofd zetten. Slush en papperige bulten zijn geen pretje en vragen veel van je benen. Stop een uurtje eerder en duik op tijd de après-ski in. Wie weet kun je de eerste drankjes wel in het zonnetje drinken!

10. Lunch wat later

Lunch jij thuis stipt om 12.00 uur en doe je dat het liefst ook op wintersport? In het voorjaar kun je de lunch beter uitstellen. Zoals hierboven al benoemd, moet je zo lang mogelijk van fijne pistes genieten. Zijn ze om 12.00 uur nog in goede staat? Dan is het zonde om neer te ploffen voor een Wiener Schnitzel. Over een uurtje kan het heel anders zijn. Neem een mueslireep mee voor de ergste trek en ga pas rond een uur of 13.00/14.00 uur lunchen.

11. Stop een zonnebril in je rugtas

Tja en als het dan ein-de-lijk tijd voor de lunch is, dan wil je die natuurlijk wel op een zonnig terras nuttigen. Nu eet het niet heel prettig met goggles op, stop dus een zonnebril in je rugtas of jaszak. En vergeet punt vier niet nog eens te herhalen!

In de zon op het terras tijdens een wintersport in het voorjaar

12. Laat alles goed drogen

Einde skidag? Verstandig is om niet direct de après-ski in te gaan, maar om eerst een stop te maken bij je accommodatie. Ski’s in het skihok, skischoenen op de skischoenverwarming en je skipak goed laten drogen. Geloof me, het is in het voorjaar veel te heet om in je skibroek in de après-ski te verschijnen.

13. Genieten: nog even en het skiseizoen is weer voorbij!

Een wintersport in het voorjaar vraagt misschien om de nodige aanpassingen, maar vergeet vooral niet te genieten. Nog even en het skiseizoen is weer voorbij!

Genieten van wintersport in het voorjaar
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.