Skip to navigation Skip to main content

Hoeveel calorieën verbrand je tijdens skiën (en andere wintersporten)?

Skiën Gerlos

Tijdens een wintersportdag ben je de hele dag buiten en een groot gedeelte van de dag ook lekker aan het sporten. Hierbij verbrand je natuurlijk een flink aantal calorieën. Meestal merk je dat al wanneer je rond het middaguur een knorrende maag krijgt. Maar hoeveel calorieën verbrand je nou echt tijdens het skiën, snowboarden, schaatsen of rodelen? Dat lees je in dit artikel.

De ene skiër is de andere niet

Je kunt je voorstellen dat een World Cup skiër tijdens een wedstrijd veel meer calorieën verbrandt dan dat jij doet tijdens je vakantie. Toch zit er ook tussen ‘vakantieskiërs’ onderling zit een enorm verschil. De een glijdt rustig naar beneden, terwijl de ander sportieve korte bochten met kracht maakt. Precies aangeven hoeveel calorieën je nou verbrandt tijdens een dag skiën, hangt af van een aantal factoren:

  • Hoe intensief ski je: relaxed of sportief met volle kracht?
  • Wat is je leeftijd en gewicht?
  • Hoe koud (of warm) is het op de pistes?
Hoeveel calorieën verbrand je tijdens het skiën
Wanneer je zo actief skiet, verbrand je flink wat calorieën!

De gemiddelde skiër verbruikt tussen de 400 en 560 calorieën per uur

Voor het gemak gaan we even uit van een gemiddelde skiër. Hij of zij pakt graag de rode piste en komt soepel naar beneden. Af en toe doet deze gemiddelde skiër extra z’n best om sportief te skiën. Ben jij zo iemand, dan kun je ervan uitgaan dat je, afhankelijk van je gewicht, tussen de 400 (60 kg) en 560 (80 kg) calorieën per uur verbrandt. Afhankelijk van hoe actief jij je kanten in de sneeuw zet, zal dit aantal hoger of lager liggen. Dit is het gemiddelde aantal calorieën dat je verbrandt per uur, inclusief wachten en de ritjes met de skilift. Op koude dagen verbrandt je ook meer energie dan op warmte dagen. Skiërs die het over het algemeen rustiger aandoen, verbranden zo'n 200 tot 300 calorieën per uur.

Bij snowboarden ligt de verbranding iets lager

De gemiddelde snowboarder verbrandt zo’n 300 calorieën per uur, maar ook hier hangt het aantal sterk af van de inspanning die geleverd wordt. Bovendien zullen moeilijke tricks in het funpark heel wat meer energie kosten dan het hangen op de piste naast het funpark. Waardoor dit gebruik lager ligt? Wellicht heeft dit te maken met de andere lichaamshouding, het feit dat beide benen op een board staan en het gebruik van spieren? Persoonlijk word ik van snowboarden eigenlijk net zo moe als van skiën…

Calorieën verbranden tijdens het snowboarden

Langlaufen: +/- 800 calorieën per uur

Langlaufen is lang niet zo suf als dat veel mensen denken. Het is een super sportieve sport, die heel wat inspanning vereist. Zeker bij het zogenaamde ‘skaten’, waarbij een schaatsbeweging wordt gemaakt. Je verbruikt dan al snel 800 calorieën per uur. Ook nemen langlaufers veel minder pauze dan skiërs.

Langlaufen op wintersport
© Spalder Media Group
Met langlaufen verbrand je lekker wat calorieën!

Toerskiën: +/- 700 calorieën per uur

In plaats van gezellig met de skilift omhoog, lopen toerskiërs zelf de berg op met speciale ski’s en stijvellen. Je kunt je voorstellen dat je hiermee meteen behoorlijk wat calorieën verbrandt: zo’n 700 per uur. Bovendien is de klim een enorm goede manier om vet te verbranden.

Schaatsen: +/- 600 calorieën per uur

Tijdens het schaatsen gebruik je, net als bij skiën, niet alleen je spieren, maar speelt ook uithoudingsvermogen en balans een grote rol. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat je tijdens het schaatsen al snel 600 calorieën per uur verbrandt.

Rodelen: +/- 300 calorieën per uur

Wanneer je op een slee zit, span je automatisch je rug- en buikspieren aan. Daarnaast zal je – afhankelijk van de steilheid van de rodelbaan – ook je benen gebruiken om te remmen. Alles bij elkaar verbrand je dan al snel 300 calorieën per uur.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.