Skip to navigation Skip to main content

Gletsjer skigebieden in de Alpen

16780 - Gletsjer skigebieden in de Alpen (1)
Gletsjer skigebieden in de Alpen

In de Alpen liggen veel skigebieden waarvan (een gedeelte) van de pistes op een gletsjer liggen. Dit betekent automatisch een lang wintersportseizoen. Vaak openen de liften vroeg in de herfst en sluiten deze pas heel laat in het voorjaar. Er zijn ook enkele gebieden waar je het hele jaar kunt skiën. Het is een misverstand dat pistes op een gletsjer ijzig zijn. Uiteraard bestaat een gletsjer uit ijs, maar je skiet op de sneeuw dat op het ijs ligt. En door de hoge ligging zijn de sneeuwcondities op deze pistes vaak geweldig. In dit weblog een overzicht van alle skigebieden op een gletsjer in de Alpen.

Voor- en nadelen van een gletsjerskigebied

Nadeel van de gletsjergebieden is dat sommige skigebieden – vooral in het voorseizoen en december – nog wel eens behoorlijk druk kunnen zijn. Daarnaast kan het soms bitterkoud zijn op een gletsjer en hard waaien. Je hebt er geen bescherming van weer en wind, doordat je boven de boomgrens skiet. Maar dat weegt natuurlijk niet op tegen de vele voordelen. Door de hoge ligging zijn de sneeuwcondities vaak geweldig en een stuk beter dan in lagergelegen gebieden. En diep in het voorjaar, wanneer iedereen al met z’n hoofd in de zomer zit, is het in de gletsjerskigebieden vaak heerlijk rustig. Verder zijn er op de gletsjers fijne brede en glooiende afdalingen. Ideaal voor beginners en voor gevorderden die lekker willen carven. En hoe lekker is het om eind september – begin oktober alvast te kunnen skiën om op te warmen voor het wintersportseizoen?

Skiën op de gletsjers in Oostenrijk

Oostenrijk telt in totaal 8 gletsjerskigebieden, waarvan er 2 gebieden het gehele jaar geopend zijn.

 • Stubaier Gletscher: grootste gletsjer skigebied van Oostenrijk met 64 km aan pistes en moderne, snelle liften. Het seizoen loopt hier van half september tot begin juni.
 • Hintertuxer Gletscher: deze gletsjer telt bijna 50 km aan pistes. Je kunt hier 365 dagen per jaar skiën, maar in de zomer is ongeveer de helft van de afdalingen geopend.
 • Sölden: twee gletsjers, de Rettenbach en de Tiefenbach Gletscher zijn samen goed voor zo’n 35 km aan pistes. Je kunt hier van half september tot begin mei skiën.
 • Pitztaler Gletscher: via een bergtreintje bereik je het hoogste skigebied van Tirol met zo’n 20 km aan pistes. Deze – over het algemeen iets rustiger gletsjer – opent half september en sluit in mei.
 • Kaunertaler Gletscher: een prachtige bergweg leidt naar het skigebied op de Kaunertaler Gletscher met zo’n 20 km aan pistes. De liften openen eind september en sluiten eind mei. Het is een relatief rustige gletsjer.
 • Kitzsteinhorn: de Kitzsteinhorn ligt bij Kaprun en is een modern skigebied met ruim 40 km aan pistes. Van eind september tot eind juli kun je hier skiën.
 • Dachsteiner Gletscher: de 5 km aan pistes zijn alleen in de zomermaanden gesloten, maar de overige maanden zijn deze brede afdalingen een genot voor elke wintersporter.
 • Mölltaler Gletscher: in de zomer zijn slechts enkele pistes geopend, maar in de winter loopt het aantal pistekilometers op tot 70.
 • Kitzsteinhorn: de Kitzsteinhorn ligt bij Kaprun en is een modern skigebied met ruim 40 km aan pistes. Van eind september tot eind juli kun je hier skiën.

Boek een reis inclusief skipas naar de Mölltaler Gletscher vanaf € 149,- >

In de skilift op de Stubaier Gletscher eind oktober

Zo mooi kan het eind oktober zijn op de Stubaier Gletscher

Gletsjerskigebieden in Zwitserland

Zwitserland telt vele vierduizenders en gletsjers. Op enkele gletsjers is het mogelijk om te skiën.

 • Saas-Fee: skiën op een hoogte van 3600 meter in Saas-Fee kan van half juli tot eind april. In de zomermaanden zijn ongeveer 20 km aan pistes open
 • Zermatt: je kunt hier 365 dagen per jaar skiën, met uitzicht op de wereldberoemde Matterhorn. Op de Theodulgletscher ligt zo’n 20 km aan pistes.
 • Glacier 3000: van eind oktober tot begin mei kun je in Les Diablerets skiën op de 25 km pistes die de Glacier 3000 telt.

Boek een week inclusief skipas naar Saas Fee vanaf € 418,- incl. skipas >

Gletsjerskigebieden in Frankrijk

In Frankrijk kun je skiën op 3 gletsjers, waarvan er eentje ook middenin de zomer geopend is.

 • Les Deux Alps: het seizoen loopt hier van eind oktober tot begin mei, maar ook in de zomermaanden kun je terecht op de brede sneeuwrijke gletsjer van Les Deux Alps.
 • Tignes: de afdalingen op de Le Grand Motte gletsjer zijn, op enkele weken na, het hele jaar geopend. Je vindt hier zo’n 25 km aan sneeuwzekere afdalingen.
 • Paradiski: zowel in La Plagne als in Les Arcs ligt een skibare gletsjer. Echter zijn deze alleen tijdens het normale winterseizoen van begin december tot eind april geopend.

Boek een week inclusief skipas naar Les Deux Alps vanaf € 139,- incl. skipas >

Gletsjerskigebieden in Italië

Italië telt 4 gletsjerskigebieden, waarvan er eentje alleen in de zomermaanden geopend is.

 • Stelvio: omdat de pas in de wintermaanden diep besneeuwd is, kun je hier alleen ’s zomers skiën van juni tot november. 7 verschillende sleepliften ontsluiten hier 9 km aan pistes.
 • Schnalstal: van september tot mei kun je hier skiën op maximaal 30 pistekilometers. Het is hier meestal relatief rustig.
 • Breuil-Cervinia: deelt haar gletsjerskigebied met het Zwitserse Zermatt. Via Plateau Rosà bereik je de ongeveer 20 km aan pistes die het hele jaar geoepend zijn
 • Passo Tonale: vanaf half november openen de liften voor de skiërs en snowboarders op de Presena gletsjer. In totaal telt het skigebied maximaal 100 km aan pistes.

Boek een reis inclusief skipas en halfpension naar de Passo Tonale vanaf € 229,- >

Gletsjerskigebieden in Duitsland

Duitsland telt slechts één gletsjerskigebied op de hoogste berg van het land: de Zugspitze

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.