Skip to navigation Skip to main content

Hermann Maier Weltcupstrecke in Flachau

16712 - Hermann Maier Weltcupstrecke in Flachau (1)

De bekendste persoon die in Flachau is grootgebracht is zonder twijfel Hermann Maier. De legendarische Oostenrijkse skiër wordt hier nog altijd op handen gedragen en heeft zijn eigen piste op de flanken van de Grießenkar. Jaarlijks vindt op deze afdaling de FIS ‘Nachtslalom’ bij de vrouwen plaats en de rest van het skiseizoen kunnen jij en ik hier naar beneden skiën. Hoewel de piste helemaal niet zo lang is, is deze toch behoorlijk uitdagend. In dit weblog meer over de Wereldbekerafdaling Hermann Maier in Flachau en zijn beroemde naamgever.

Wereldbekerafdaling Hermann Maier

De Hermann Maier Weltcupstrecke ligt boven Flachau in het skigebied van Snow Space Salzburg, dat onderdeel uitmaakt van de Ski amadé. Met een lengte van slechts 637 meter is dit niet de langste piste van het skigebied, maar zeker wel een van de uitdagendste. Het startpunt ligt bij het bergstation van de Starjet 1 stoeltjeslift en vervolgens dien je de bordjes van piste nr. 1 te volgen. Met name het eerste deel is behoorlijk steil, maar hoe dichter je bij Flachau komt, des te meer de piste afvlakt. Hoewel je slechts 200 hoogtemeters afdaalt, kun je bij een sportieve skistijl toch behoorlijk brandende kuiten krijgen.

Feiten & cijfers van de Hermann Maier Weltcupstrecke

Bergstation: Starjet 1 Totale lengte: 637 meter
Hoogste punt: 1146 m Hoogteverschil: 191 m
Max. hellingsgraad: n.b. Hoogte dal:955 m
Niveau:Gevorderd Type:Geprepareerde rode piste
Skigebied:Snow Space Salzburg Beoordeling:3 sterren

Hermann Maier en Flachau

Waarom Hermann Maier een eigen piste heeft in Flachau? Op de pistes boven Flachau heeft de kleine Hermann leren skiën en zijn ouders hebben er tegenwoordig nog altijd een skischool die naar hem is vernoemd. Om Hermann Maier te eren werd in 2003 de Grießenkar piste hernoemd naar ‘Hermann Maier Weltcupstrecke’. Zelf is Hermann Maier ook actief geweest op zijn eigen piste, maar verder dan een derde plaats is hij hier nooit gekomen. In 2004 waren de mannen voor het laatst actief in Flachau. Sindsdien wordt hier ieder seizoen alleen nog de ‘Nachtslalom’ voor de vrouwen georganiseerd.

Hermann Maier op de Wereldbekerafdaling Hermann Maier

Hermann Maier op de piste die naar hem is vernoemd (Foto: © Flachau Tourismus)

Dames ‘Nachtslalom’ in Flachau

Ieder jaar in januari vindt op de Wereldbekerafdaling Hermann Maier in Flachau de FIS ‘Nachtslalom’ plaats. Het is een van de meest populaire events van het SalzburgerLand en er komen duizenden fans op af. Op de verlichte piste nemen de beste vrouwelijk skiërs ter wereld het tegen elkaar op. Over twee runs wordt bepaald wie zich de snelste vrouw op de Hermann Maier Weltcupstrecke mag noemen en daarmee ‘Snow Space Salzburg prinses’. In het kader van de ‘Nachtslalom’ vinden er tal van optredens en evenementen plaats. Ook bij de populaire après-ski bars van Flachau is het van vroeg in de middag tot diep in de nacht gezellig. In 2019 vindt de ‘Nachtslalom’ in Flachau plaats op 8 januari.

Publiek en finish tijdens de ‘Nachtslalom’ in Flachau

De 'Nachtslalom' in Flachau vindt in 2019 plaats op 8 januari (Foto: © Flachau Tourismus)

Hermann Maier, Oostenrijkse skilegende

Hermann Maier is een van de beste skiërs aller tijden en heeft jaren de wereldbeker alpineskiën gedomineerd. Tijdens zijn carrière werd hij tweemaal olympisch kampioen, drie keer wereldkampioen en won hij vier keer de wereldbeker overall. Maier viel niet alleen op door zijn resultaten, maar ook door zijn agressieve manier van skiën. Soms, zoals tijdens de Olympische Spelen van Nagano in 1998, ging hij over het randje, wat resulteerde in spectaculaire valpartijen. In 2009 beëindigde ‘de Herminator’ zijn carrière en momenteel runt hij samen met voormalig skiër Rainer Schönfelder diverse hotels (COOEE alpin in o.a. St. Johann in Tirol en Gosau).

Meer informatie over Flachau

Flachau is een van de populairste skibestemmingen van het SalzburgerLand en is onderdeel van de skiregio Salzburger Sportwelt. Het levendige dorp kenmerkt zich door de gezellige après-ski, een veelzijdig skigebied en perfecte langlaufmogelijkheden. Skigebied Snow Space Salzburg beschikt over 120 kilometer aan pistes en dankzij de moderne G-Link gondel maak je snel de oversteek richting Wagrain en St. Johann im Pongau. Voor freestylers ligt in Flachauwinkl het Absolut Park te wachten, een van de meest uitdagende snowparks van Oostenrijk. Ook staat het skigebied bekend om de aanwezigheid van tal van gezellige berghutten.

Hermann Maier met Alexandra Meissnitzer

Hermann Maier met Alexandra Meissnitzer (FotoL © SalzburgerLand Tourismus / Michael Größinger)

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.