29 december 2020 door Thijs in Lijstje

Na altijd alle verhalen te hebben moeten aanhoren, is het nu tijd om zelf voor het eerst op wintersport te gaan. Weken van tevoren beginnen de zenuwen echter toe te nemen. Je ziet als een berg op tegen je eerste skiles en je bent bang dat het hélemaal niks voor jou is. Geen zorgen! Iedereen heeft op skiles gezeten en iedereen kan leren skiën. Er zijn alleen een paar dingen die je beter niet kunt doen wanneer je voor het eerst op skiles gaat. Wanneer je deze 10 dingen in je achterhoofd houdt, ski jij na een weekje skiles al zelfstandig van de blauwe piste!

#1. Alleen oog hebben voor de skileraar

Al bij de eerste kennismaking kan je je ogen niet van de skileraar of skilerares houden. Die blauwe ogen, dat accent... Je dreigt hopeloos verliefd te worden. Vervolgens gaan alle instructies het ene oor in en het andere oor weer uit, waardoor er van leren skiën weinig terecht komt. Je besluit gewoon lekker vaak te vallen, omdat je dan omhoog wordt geholpen.

Wat kun je verwachten van je eerste skiles?

Skileraar rood pak
Val vooral niet voor de charmes van je skileraar of skilerares!

 

#2. Geen specifieke wintersportkleding dragen

Katoenen onderkleding, een niet-waterdichte skibroek, een zonnebril bij slecht weer; het zijn allemaal voorbeelden van wat je niet moet dragen tijdens je eerste skiles. Zorg voor goede skikleding, waarin je niet nat wordt en het niet koud krijgt. Je hoeft echt geen honderden euro’s uit te geven, ook voor minder geld kun je prima kleding kopen en je kan vast ook wel spullen van vrienden of familie lenen.

#3. Compleet onvoorbereid bovenaan de berg verschijnen

Je eerste week skiles zal een stuk soepeler verlopen wanneer je spieren al een beetje gewend zijn aan de inspanning. Volg in Nederland alvast een paar skilesjes of bereid je thuis voor met ski oefeningen. Ook een goede conditie is mooi meegenomen.

#4. Er na een paar valpartijen mee ophouden

Leren skiën gaat letterlijk met vallen en opstaan. Bereid je voor op de nodige valpartijen. Iedereen heeft dit proces doorgemaakt en ook jij zal hier niet aan ontkomen. Wees niet teleurgesteld als het niet direct zo gaat als je zou willen en blijf doorzetten. Na een paar dagen op de ski’s begin je flink progressie te maken en wordt het steeds leuker.

Opstaan na een val, hoe doe je dat? (video)

Valpartij diepe sneeuw
Leren skiën gaat met vallen en opstaan, maar geef vooral niet op!

#5. Aan de ankerlift gaan hangen

Je zag niet alleen tegen de skiles op, maar ook tegen die doodenge skiliften. Wat moet je in hemelsnaam doen met zo’n anker? Luister goed naar de skileraar en kijk goed hoe de andere wintersporters het anker onder hun kont krijgen. Wat je vooral niet moet doen is aan de ankerlift gaan hangen. Geen prettig gevoel voor je armen en je krijgt alle blikken op je gericht.

De sleeplift: zo gaat het in en uitstappen (video)

#6. Direct bovenaan de lift blijven wachten

Eenmaal boven is het niet verstandig om daar ook daadwerkelijk op de rest van je groepje te blijven wachten. Ski alvast een stukje verder, zodat de wintersporters achter je ook veilig uit kunnen stappen.

#7. Je vriend, vriendin of partner als skileraar nemen

Hoe goed je vriend, vriendin of partner ook kan skiën, het is altijd beter om les te krijgen van een professionele skileraar. Van een pro volg je veel eerder de aanwijzingen op en je raakt veel minder snel afgeleid. Je reisgenoten kom je straks met de lunch en na afloop van de dag wel weer in de après-ski tegen.

skiles Gerlos
De oefenhelling in Gerlos

#8. Overmoedig worden en nog een extra afdaling doen

Vergis je niet hoe moe je wordt van leren skiën. Na een dagje skiles voel je spieren waarvan je niet wist dat je ze had. Ga daarom gewoon met de skilift naar beneden in plaats van de dalafdaling te nemen met je vrienden en familie. Aan het eind van de dag raken de meeste wintersporters geblesseerd!

#9. Het drankje na afloop overslaan

Er zijn maar weinig dingen die leuker zijn dan skiën. En na afloop moet je zeker even nagenieten en napraten! Gezellig samen de wintersportdag afsluiten onder het genot van warme Glühwein of een halve liter bier. Na je eerste skiles heb jij genoeg verhalen om te vertellen.

#10. De volgende ochtend in je bed blijven liggen

Vast staat dat je ’s avonds als een blok in slaap valt. De hele dag buiten zijn in combinatie met de inspanning zorgt ervoor dat je compleet afgedraaid bent. Wanneer je de volgende ochtend wakker wordt, heb je overal spierpijn. Hijs jezelf uit bed, neem een lekker ontbijt en begin vol goede moed aan je volgende skiles!

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen