3 juni 2018 door Thijs in 'Nieuws''

In de Alpen merkt men nog altijd de gevolgen van de extreme sneeuwval van afgelopen winter. Er wordt hard gewerkt aan het sneeuwvrij maken van de bergpassen, maar dit gaat niet gemakkelijk. Metershoge muren van sneeuw moeten worden doorbroken om autoverkeer straks weer mogelijk te maken. Bij het zien van deze beelden besef je weer wat een fantastische winter met ontzettend veel sneeuw we hebben gehad. In de Alpen komt langzaam het zomerseizoen op gang, maar daarvoor moeten eerst de wegen sneeuwvrij gemaakt worden. Wij hebben de mooiste foto’s en video’s van het sneeuwruimen op de bergpassen voor je op een rijtje gezet.

Vlag AT Oostenrijk: alle bergpassen zijn weer open

Afgelopen donderdag werd de Silvretta Hochalpenstrasse als een van de laatste bergpassen in Oostenrijk weer geopend. Op Indebergen.nl kon je vorige week lezen dat de Timmelsjoch Hochalpenstrasse tussen Sölden in het Ötztal en Meran in Zuid-Tirol open ging. De belangrijkste verbinding tussen het Salzburgerland en Karinthië, de alom bekende Großglockner Hochalpenstrasse, is sinds begin mei al weer begaanbaar. Alleen op de Sölkpas in Steiermark zijn er nog altijd problemen wegens stormschade, deze weg blijft zeker tot juli nog gesloten.

Final work on the Grossglockner Hochalpenstrasse Die letzten Räumarbeiten werden abgeschlosse

Geplaatst door Zell am See-Kaprun op 24 april 2018

Vlag FR Frankrijk: werkzaamheden nog in volle gang

In Frankrijk wordt nog met man en macht gewerkt aan het sneeuwvrij maken van de diverse bergpassen. De cols zijn hier vaak wat hoger dan in Oostenrijk en ook in de Franse Alpen is afgelopen winter ontzettend veel sneeuw gevallen. Bekende bergwegen over bijvoorbeeld de Col du Galibier, Col de la Colomière, Col d’Izoard en Col de L’Iseran zijn voorlopig nog niet open. Dat er alles aan wordt gedaan om hier verandering in te brengen zie je op de onderstaande beelden.

L'incroyable travail de fourmi pour atteindre le Col du petit Saint-Bernard

Geplaatst door La Rosière - Espace San Bernardo op 19 mei 2018

Vlag CH Zwitserland: één voor één openen de bergpassen

In Zwitserland zijn de meeste bergpassen inmiddels weer geopend. Alleen de Forcola di Livigno, Furkapas, Sustenpas, Grote Sint-Bernhardpas, Grimselpas en Nufenenpas zijn nog gesloten. Stuk voor stuk hoge en belangrijke bergwegen voor de verbinding tussen de diverse kantons en regio’s.

Vlag IT Italië: enkele bergwegen zijn nog dicht

Op 1 juni is het wintersportseizoen op de Stilfser Joch van start gegaan en ook voor de meeste bergwegen geldt dat deze inmiddels geopend zijn. Alleen op de hoogste Alpenpassen van het land is men nog bezig de metershoge sneeuwmuren te trotseren. Op de Grote Sint-Bernhardpas, Kleine Sint-Bernhardpas, Forcola di Livigno en Passo di Gavia is het nog even geduld hebben voor deze weer begaanbaar zijn.

Pronti Via!! Buona stagione 2018 a TUTT

Geplaatst door Passostelviosifas op 1 juni 2018

Vlag DE Duitsland: alle bergpassen geopend

In Duitsland hoef je geen rekening meer te houden met gesloten bergwegen. Alle bergpassen zijn sneeuwvrij gemaakt en nergens rijd je meer tegen een dichte slagboom aan.

Wellicht ben je ook hierin geïnteresseerd:

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.