28 april 2018 door Miranda in 'Alpenweer'' | 0 Reactie(s)

Alpenweer terugblik 2017/2018: wat een winter!

Wat. Een. Winter! Het is lang geleden dat we zo’n goede en sneeuwrijke winter hebben gehad. Dit jaar geen stress of er wel genoeg sneeuw zou liggen tijdens de kerstvakantie en tijdens de krokusweek was het in de Alpen Siberisch koud met temperaturen die ver – heel ver - onder het vriespunt lagen. En dan de sneeuw. Dump na dump, het hield niet op. Ik heb nog nooit in een winter zo vaak m’n auto uit moeten graven. Gelukkig liet de zon zich ook regelmatig zien. Samenvattend was het een TOPwinter. In dit artikel kijken we terug op het weer van het winterseizoen 2017/2018.

Vroege sneeuw

Begin september zagen we de webcams voor de eerste keer serieus wit worden. Iets wat op zich niet vreemd is, het komt bijna jaarlijks voor dat er in augustus of september sneeuw ligt op de hoogste toppen van de bergen. Maar dit jaar bleef het met regelmaat flink sneeuwen in september en oktober. En in november viel er 'zomaar' weer een meter bij, waardoor diverse skigebieden besloten hun liften eerder te openen.

Half november 2017 in Montafon: veel sneeuw

Half november in Montafon: het leek al diep winters

Witte kerst

Het was zeker 6 jaar geleden dat de wintersporters, die tijdens de kerstvakantie naar de Alpen trokken, zoveel sneeuw in de dalen hebben zien liggen. Dit jaar geen stress of er genoeg sneeuw zou liggen, er lag al een geweldige basis en meerdere storingen met sneeuwval volgden elkaar in de eerste week van de kerstvakantie op. Een witte kerst dus! Ook in de weken erna bleef het regelmatig sneeuwen met enorme uitschieters, zoals 2 meter verse sneeuw in een week in de Zuid-Alpen. We raakten er zelfs een beetje aan gewend dat we in ieder Alpenweer opnieuw sneeuw konden voorspellen.

Beste pistecondities sinds jaren

De hele maand januari was Snowplaza onderweg in de Alpen en tijdens deze roadtrip hebben we heel wat keren de auto uit moeten graven. We hebben veel verschillende skigebieden bezocht en de pistecondities waren overal geweldig. Krakend verse sneeuw en geen ijsplaat te bekennen. De staalkanten van de ski's hebben weinig te lijden gehad. Onderweg was het zo nu en dan wel oppassen en een aantal zaterdagen heeft de sneeuwval gezorgd voor problemen onderweg. Maar eenmaal op de plaats van bestemming zal niemand geklaagd hebben over al de sneeuw.

Super pistes in St. Johann in Tirol in januari 2018

In januari kregen de pistes er bijna dagelijks een verse laag sneeuw bij

Bitterkoude krokusvakantie

Dat we ons geen zorgen hoefden te maken over de rest van het seizoen of de krokusvakantie, was begin februari al duidelijk. Maar wat we toen nog niet konden weten, was dat de tweede krokusweek bitter, bitterkoud zou gaan verlopen. Op de berg werden temperaturen van tussen de -20 en -30 gemeten. De zon verzachtte het 'leed' enigszins, maar veel wintersporters zullen deze kou niet snel vergeten. Wat we ook niet snel zullen vergeten, zijn de enorme sneeuwmuren langs de kant van de weg. Half maart reed ik weer door de Alpen en ik heb zelden zoveel sneeuw langs de kant van de weg gezien.

Skigebieden sluiten, maar er is nog sneeuw genoeg

Veel skigebieden hebben hun liften gesloten na de Pasen. De Paasdagen zelf verliepen, net als de rest van de winter, bijzonder sneeuwrijk en winters. De neerslag en de temperaturen leken niet op voorjaar en in Nederland was het niet veel anders. Waarom skigebieden dan toch sluiten? Blijkbaar gaat er in ons hoofd een knopje om, waardoor we niet meer zo'n interesse hebben om te gaan skiën. Het is voor skigebieden niet rendabel om open te blijven voor een handjevol wintersporters. Jammer, want de hoeveelheid sneeuw is nog steeds enorm. Wandelaars in de Alpen zullen nog even geduld moeten hebben om op grote hoogte te gaan lopen, want de sneeuw is nog lang niet weggesmolten...

Skigebieden sluiten, maar er is nog sneeuw genoeg

Er ligt nog heel veel sneeuw...

Geen Alpenweer in de zomer

Net als elk jaar, houden wij een 'zomerstop' voor het Alpenweer. Wel kun je het weer in de zomer blijven volgen op dorpsniveau: surf naar jouw favoriete dorp en klik op 'weer' in het menu. Hier zie je altijd het actuele weerbericht. Uiteraard melden wij ons weer met het Alpenweer zodra de eerste echte sneeuw van komend wintersportseizoen gaat vallen. En sowieso vanaf november weer wekelijks. Tot dan, en een mooie zomer gewenst!

Hopelijk wordt de winter van 2018/2019 net zo onvergetelijk als afgelopen winterseizoen!

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen