Skip to navigation Skip to main content

Skiën als het extreem koud is: tips

Skiën als het extreem koud is: tips

Het is inmiddels wel duidelijk: het wordt heel erg koud vanaf vandaag. In Nederland hopen we volgende week de schaatsen onder te binden en in de Alpen doet de diepvrieskou er nog een schepje bovenop. Op de berg zijn temperaturen te verwachten die kunnen dalen tot -20 of soms zelfs -30 graden. Ik hoef vast niet uit te leggen dat dit bitter, bitterkoud is. Gelukkig zal de zon er waarschijnlijk ook bijkomen, maar om te skiën met deze temperaturen, dien je wel rekening te houden met een aantal zaken en je voor te bereiden op de kou. In dit artikel geef ik je tips om deze koude wintersportdagen zo goed mogelijk door te komen.

Skiën als het ijskoud is? Gewoon doen!

Deze extreem lage temperaturen in de Alpen komen niet heel vaak voor. Ik - als extreme koukleum - kan me de laatste keer nog herinneren als de dag van gisteren. Het is februari 2012 en samen met vriendinnen ben ik een lang weekend in Ehrwald in de Tiroler Zugspitz Arena. De temperaturen in het dorp schommelen tussen de -17 en -23 en op de berg is het berekoud. Mede door een straffe wind bereiken de temperaturen hier met gemak -30. We houden het steeds maar 1,5 uur vol op de piste en 'vluchten' dan weer in berghut in om op te warmen. Maar ondanks dat hebben we enorme pret tijdens de extreme omstandigheden. Deze wintersport vergeten we nooit meer en sindsdien heet onze groepsapp dan ook 'Bivakmutsen'. Laat je dus vooral niet weerhouden om naar buiten te gaan: gewoon lekker skiën, maar wel met de nodige voorzorgsmaatregelen.

Skiën als het ijskoud is? Gewoon doen!

De wintersport van februari 2012 zal ik niet snel vergeten: wat koud!

#1. Bescherm je gezicht

Wanneer het extreem koud is, is een gezichtsmasker of bivakmuts geen overbodige luxe. Je hebt dunne exemplaren van bijvoorbeeld zijde of merinowol die je gezicht beschermen, maar waardoor je prima kunt ademen. Er zijn ook dikkere neopreen gezichtsmaskers met gaatjes voor frisse lucht. Ook een 'Buff', zo'n nekwarmer, is ideaal om je gezicht te beschermen. Klem deze onder je skibril. Vooral je neus en oren kunnen, als je ze niet beschermd, redelijk snel bevriezen. Een helm zorgt natuurlijk voor een warm hoofd en oren. Is je helm niet warm genoeg, draag er dan een dun (merino) wollen mutsje onder. Je capuchon over je helm trekken zorgt ook voor extra warmte.

#2. Gebruik de juiste zonnebrand

Check voor je je gezicht insmeert met zonnebrand of deze water bevat. Water kan er namelijk voor zorgen dat je gezicht kan bevriezen; altijd zonnebrand zonder water smeren dus! Gebruik je dagcrème of andere make-up op je gezicht, kijk dan ook even op de verpakking en gebruik deze niet wanneer er water in verwerkt zit. Zonnebrandcrème speciaal voor de wintersport bevat geen water en is vaak extra vettig om je gezicht goed te beschermen. Bescherm ook je lippen met vette lippenbalsem met factor.

#3. Draag een skibril

Een skibril of goggles beschermen een groot deel van je gezicht en houdt je een stuk warmer. Laat de skibril ook altijd op je gezicht en denk niet even in de skilift: 'Ik zet 'm even af voor een mooi wintersportkleurtje…'. Een gewone zonnebril is extra koud, omdat de wind hier achterlangs waait. Heb je geen skibril, dan is dat voor komende week een belangrijke investering waar je jarenlang plezier van hebt.

#4. Zorg voor warme handen

Wanten zijn het warmst, zeker wanneer je hier ook dunne onderhandschoentjes onder draagt. Je kunt ook chemische handenwarmers gebruiken. Dit zijn kleine zakjes die je voor iets minder dan € 2,- koopt in de sportwinkel. Ze blijven zo'n 6 tot 8 uur warm en je stopt ze bovenop je vingers in je want. Blijf je handen goed bewegen als ze koud worden. Klap bijvoorbeeld in je handen in de lift en beweeg je vingers. Hierdoor stroomt je bloed goed door en blijven ze warmer. Vingers, evenals tenen, zijn ook gevoelig voor bevriezing, dus houdt dit goed in de gaten.

Een ijskoude dag op de piste

Een skibril en Buff beschermen je gezicht tegen de kou

#5. Draag laagjes kleding

Het 3-lagen systeem is inmiddels bekend in wintersportland. Begin met warm thermo-ondergoed, vervolgens een goed isolerende laag (fleece of dons) en als laatste je ski-jas en broek. Onthoud dat vooral (merino)wol, fleece en dons de beste isolerende lagen zijn. Een extra (katoenen) sweater zal je niet veel warmer houden. Trek liever een puur wollen trui onder je jas aan, als je geen warme technische skikleding hebt. Dit geldt natuurlijk ook voor kinderen. Voor hen is bovendien een ski-overall een stuk warmer dan een losse jas en skibroek.

#6. Houd je voeten warm

Koude tenen of voeten zijn erg vervelend, maar tijdens extreme temperaturen is het extra lastig ze een beetje op temperatuur te houden. Zeker voor ons vrouwen, want wij hebben vaak koude voeten. Heb je ruimte boven je tenen in je skischoen, dan kun je ook hier kiezen voor een zakje chemische voetenwarmers. Je kunt eventueel verwarmde zolen in je skischoenen aanschaffen en tegenwoordig zijn zelfs verwarmde skisokken te koop! Maar wil je geen geld steken in dit soort luxe, dan is het van belang dat je iedere ochtend in warme en droge skischoenen stapt. Laat je skischoenen dus 's avonds goed drogen, eventueel door je binnenschoen eruit te halen. Trek tevens droge, liefst schone, skisokken aan. Dikke skisokken zijn niet warmer. Kies voor dunne exemplaren met eventueel merinowol.

#7. Zoek de zon op en blijf wat lager

Ik hoef niet uit te leggen dat skiën op een zonnige piste een stuk prettiger is, dan een koude schaduwrijke noordhelling. Houd hier rekening mee als je je skitocht voor de dag plant. Probeer indien mogelijk 's ochtends op oosthellingen te skiën, zoek 's middags de zuidhellingen op en eindig de dag op zonnige westhellingen. Verder geldt: hoe hoger, hoe kouder. Gemiddeld daalt de temperatuur 1 graad per 100 hoogtemeters. Het verschil tussen bijvoorbeeld de bergtop op 2500 meter en het dal op 1500 meter is dus al snel 10 graden. Wanneer je wat lager in het skigebied blijft, is het dus minder koud.

Extreem koud in Ehrwald in de winter van 2012

Dit soort temperaturen kunnen we volgende week ook zien in wintersportdorpen

#8. Neem vaker pauze in een berghut en drink voldoende

Eigenlijk is dit heel logisch: ga tijdens je skidag vaker een berghut- of restaurant in om op te warmen. Drink en eet bovendien voldoende. Je lichaam heeft veel energie en vocht nodig om zich te wapenen tegen de kou. Drink geen alcohol, want hierdoor voel je minder goed wanneer je het koud hebt en het verdunt je bloed.

#9. Pas op voor bevriezing

Oren, neus, vingers en tenen bevriezen vaak als eerste, en dit kan sneller gebeuren dan je door hebt. Ook onbeschermde wangen kunnen gemakkelijk bevriezingsverschijnselen vertonen. Als eerste wordt de huid afwisselend rood en wit, daarna bleekgrijs/blauw en ongevoelig. Dit zijn de eerste stadia van bevriezing en het is zaak zodra je dit ziet of voelt, om direct naar binnen te gaan en langzaam op te warmen. Ben je niet in de buurt van een berghut, houd dan je handen voor je gezicht en blaas warme lucht naar bijvoorbeeld je neus. Opwarmen prikkelt en kan behoorlijk gevoelig zijn, maar is - indien je op tijd bent - redelijk snel over. Ga bij ernstige bevriezing (blaren, spierwitte en ongevoelige huid) naar een arts.

Heb jij nog tips voor als het extreem koud is? Laat een reactie achter.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.