Skip to navigation Skip to main content

Après-ski in de Alpenlanden: de verschillen

15878 - Après-ski in de Alpenlanden: de verschillen (1)

Après-ski, overal in de Alpen is het wel te vinden, maar de verschillen zijn groot. Veel wintersporters zijn van mening dat de enige échte après-ski te vinden is in Oostenrijk. De Duitse meezingers, de authentieke hutten, vele landgenoten, zo hoort après-ski te zijn. Wie wel eens in Frankrijk is geweest, zal beamen dat ze hier op veel plaatsen ook wel weten hoe er een feestje moet worden gevierd. In Zwitserland en Italië gaat het er een stukje gemoedelijker aan toe, maar kan het ook zeker gezellig zijn! In dit weblog zetten we de voor- en nadelen van de après-ski in de verschillende Alpenlanden voor je op een rijtje.

Après-ski in Oostenrijk

De après-ski in Oostenrijk is beroemd en berucht. Veel wintersporters kijken bij het kiezen van een bestemming eerst naar de après-ski en pas daarna naar het skigebied en de sneeuwzekerheid. Er moeten immers gezellige hutten en bars zijn! Tegen het eind van de middag komt de après-ski bij de berghutten aan de pistes op gang. Op het terras wordt de wintersportdag afgesloten met een drankje en Duitse meezingers. Wanneer de avond valt, verplaatst het feest zich richting het dal waar men nog door kan feesten tot in de vroege uurtjes.

  Echte (Hollandse) feestbestemmingen
  Après-ski op de piste én in het dorp
  Authentieke Alpensfeer
  Duitstalige en Hollandse après-ski hits
  Erg druk op de terrassen en in de bars
  Té Hollands


Tips: Sölden, Mayrhofen, Westendorf, Gerlos, Ischgl, Hinterglemm, Kirchberg

15878 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/ae4eafc0ae6ac72b8213a2311eef7227dc0e6e6f7355af72.jpeg (1)
In de Cin Cin in Gerlos weten ze wel hoe je een feestje moet bouwen!
In de Cin Cin in Gerlos weten ze wel hoe je een feestje moet bouwen!

Après-ski in Frankrijk

In Frankrijk weten ze inmiddels ook dat alleen de grote skigebieden niet genoeg zijn voor het wintersportpubliek. Het moet ook gezellig zijn! De après-ski is een stuk internationaler dan in Oostenrijk en er wordt andere muziek gedraaid. Meer dance in plaats van meezingers en ‘hos muziek’. Hierdoor hebben de bars ook een andere uitstraling. Geen dampende skihutten, maar moderne(re) plekken met grote zonneterrassen waar gedanst kan worden. Het bekende La Folie Douce concept is hier een goed voorbeeld van.

  Internationale sfeer
  Internationale muziek
  ‘uitgaan’ in de sneeuw
  Pubs in plaats van ‘hütten’
  Veel (luidruchtige) Engelsen
  Jong publiek

Tips: Val Thorens, Les Deux Alpes, Morzine, Tignes, Flaine

15878 - (3)
Feest bij La Folie Douce in L'Alpe d'Huez
Feest bij La Folie Douce in L'Alpe d'Huez

Après-ski in Italië

In Italië gaat alles er stijlvoller aan toe, dus ook de après-ski. Hier geen gehos en gezuip, maar in de zon op een terras van een Hugo of een goed glas wijn genieten. In Zuid-Tirol en ook elders in de Italiaanse Alpen kan het echter ook wel eens uitbundiger worden. De après-ski komt hier iets later op gang, maar in de populaire bestemmingen is ook zeker een aanbod van bars waar ‘op z’n Oostenrijks’ gefeest wordt.

  Stijlvolle(re) après-ski
  Heerlijke wijnen (wijnbars) en cocktails
  Veel zonuren
  Minder uitbundig
  Après-ski komt later op gang

Tips: Madonna di Campiglio, Sauze d'Oulx, Kronplatz, Val Gardena, Livigno

15878 - (4)
Bij de K-1 Bar in Reischach is het áltijd gezellig
Bij de K-1 Bar in Reischach is het áltijd gezellig

Après-ski in Zwitserland

De après-ski van Zwitserland is een goed bewaard geheim. Niemand praat er over, maar het is zeker aanwezig. Net als in Italië geldt dat het allemaal iets minder uitbundig is, maar zeker niet minder gezellig. De Zwitsers sluiten hun wintersportdag graag met een drankje af, maar je zult ze zelden zien doorzakken tot in de vroege uurtjes. In een handjevol bestemmingen zijn bars die tot diep in de nacht zijn geopend.

  Stijlvolle(re) après-ski
  Internationaal publiek
  Weinig landgenoten
  Duur
  Geen feestcultuur

Tips: Saas-Fee, Verbier, Davos, Zermatt

15878 - (5)
Stijlvolle après-ski bij Zerodix in Crans-Montana
Stijlvolle après-ski bij Zerodix in Crans-Montana

Après-ski in Duitsland

Duitsland beschikt niet over uitgesproken après-ski bestemmingen, maar gezellig is het er vrijwel altijd. Net als in Oostenrijk vind je op veel plekken van die typische houten hutten aan de piste. De polonaise zal je er niet snel zien rondgaan, maar je wordt wel persoonlijk begroet door het personeel en hebt al snel een praatje met de andere gasten. Het volumeniveau van de muziek staat iets lager en het is allemaal iets gemoedelijker dan in Oostenrijk. Die après-ski in Duitsland is helemaal zo gek nog niet.

  Gemoedelijke après-ski
  Leuk voor jong en oud
  Heerlijke bieren
  Persoonlijke benadering
  Duitse Schlagers
  Après-ski eindigt vroeg
  Ouder publiek

Tips: Winterberg, Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.