Skip to navigation Skip to main content
1534 - Skiën in Mt Hutt, Nieuw-Zeeland (1)

Terwijl Nederland geniet van de zomer maakt Lisa samen met haar vriend een ski roadtrip door Nieuw-Zeeland . Geniet mee, koel af en krijg je nodige portie wintersport tijdens hun eerste stop: Mt Hutt.
Eindelijk, we gaan skiën! We zijn inmiddels ruim een week in Nieuw-Zeeland en klaar voor vertrek: we hebben een auto gekocht, een verzekering afgesloten en de eerste hikes gemaakt. De afgelopen dagen was het warm en zonnig. Veel Nieuw-Zeelanders liepen in korte broek en ik ben zelfs even de zee in geweest. Wintersportgevoel? Nihil.

De route naar Mt Hutt…

De welbekende kriebels beginnen al een beetje te komen als we van Christchurch naar Methven rijden en de bergen langzaam opdoemen. Methven is het ‘skidorpje’ van Mt Hutt, grappig want het is vanaf daar nog zeker drie kwartier rijden naar het skigebied. Het dorpje is gezellig en knus met wat barretjes en skiwinkels.

1534 -  (4)

Mt Hutt volgens de kiwi’s

Veel inwoners van Christchurch gaan graag in de weekenden en de vakanties naar Mt Hutt. Het gebied speelt daar dan ook slim op in: kinderen tot tien jaar zijn gratis. Iets dat ik me niet kan voorstellen in een Europees gebied! Mt Hutt wordt ook wel ‘Mt Shut’ genoemd, omdat het vaak gesloten is. Dit komt omdat het gebied aan de rand van het gebergte ligt en zowel het skigebied als de weg ernaartoe af en toe flink te pakken worden genomen door de weergoden.

Pistes

Liften

Meer informatie

Blauwe pistes10 km Sleepliften- Seizoensstart7 Juni 2019
Rode pistes20 km Stoeltjesliften3 Seizoenseinde13 oktober 2019
Zwarte pistes10 km Andere liften1 Dagkaartca. € 72,-
Langste afdaling2 km Bergtreinen- Min. hoogte 1438 m
Totaal40 km Ø Sneeuwval 4 meter Max. hoogte2086 m

Mt Hutt volgens Lisa

Met deze informatie in mijn achterhoofd vind ik het best wel spannend om de eerste dag omhoog te rijden. De weg is niet geasfalteerd, stijgt 1300 meter, is dertien kilometer lang en heeft wat scherpe bochten. Met lichte zweethandjes komen we zonder problemen boven. De tweede dag heeft het flink gesneeuwd en durven we het (nog) niet aan om zelf te rijden, dus rijden we met iemand mee. De Nieuw-Zeelanders zijn ontzettend behulpzaam en gastvrij en vinden het dan ook alleen maar leuk om ons te helpen. Het wordt een echt avontuur, waarbij we weinig zien van het uitzicht dat de dag daarvoor zo mooi was en de sneeuwkettingen zelfs een keer opnieuw moeten leggen.

1534 -  (5)

Mt Hutt: 3 stoeltjesliften en 3 hoofdpistes

De skigebieden zijn hier, naast de weg er naartoe, heel anders dan in Europa. Nergens vind je grote resorts, de skigebieden hebben niet meer dan 40 kilometer aan pistes en er zijn vaak maar 2 á 3 restaurants. Mt Hutt heeft dan ook meer een beetje de sfeer van een grote sportvereniging. Het skigebied heeft dit jaar nog niet heel veel sneeuw gehad, waardoor niet alle pistes open zijn. Ik zeg pistes, maar je ziet hier geen duidelijke markeringen. Er zijn drie stoeltjesliften en drie hoofdpistes, met daaromheen vrij terrein. Een deel van dat terrein, de zogeheten ‘Towers’, gaan gedurende ons verblijf open en ik kan me helemaal voorstellen wat een speeltuin het hier kan zijn! Wat moet het geweldig zijn om tussen die rotsen af te dalen! Ik ben overigens niet de enige die hier naar beneden knalt, het valt me op hoe goed ze hier kunnen skiën. Skiwi’s!

1534 -  (6)

Unieke ervaring, uniek uitzicht

Als we de laatste dag, na de bumpy ride, in Methven aankomen zijn mijn wangen rood, mijn sokken nat en heb ik de eerste Nieuw-Zeelandse kras op mijn ski’s. Naar Mt Hutt ga je niet om keihard te knallen of verticale meters te maken, maar wel om een unieke ervaring op te doen. Want als er een ding bijzonder is: het uitzicht! Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar je vanaf de piste zo’n kleurenpalet ziet en uitkijkt over de zee. In het appartement openen we een biertje om te proosten: de wintersport in Nieuw-Zeeland is begonnen!

1534 -  (7)

Praktische tips voor een reis naar skigebied Mount Hutt

Wie wil gaan skiën in Mt Hutt moet in de eerste plaats geduld hebben. Voor een vliegreis inclusief overstappen dien je vanaf Schiphol ongeveer 35 uur uit te trekken. Eenmaal in Christchurch is het nog twee uur rijden met de auto naar het skigebied. Overnachtingsmogelijkheden in de omgeving van Mount Hutt vind je in het kleine stadje Methven. De laatste 35 kilometer richting de pistes kun je vanaf hier ook afleggen met de plaatselijke skibus ($ 25,00 retour).

Top 5 skigebieden om te skiën in Nieuw-Zeeland >

157 - Winter - Lisa

Over Lisa

Lisa was nog maar twee jaar oud toen ze voor het eerst op ski’s werd gezet. Na diverse wintersportvakanties stortte zij zich op de wedstrijdsport en reisde heel Europa door voor internationale FIS-wedstrijden.