Skip to navigation Skip to main content

Herkenbare onzekerheden op wintersport

Wintersport onzekerheden

Het hele jaar hebben we uitgekeken naar de wintersportvakantie. We kunnen niet wachten om in onze skischoenen te stappen en de pistes te trotseren. Of het nou de eerste of de twintigste keer is, wintersport blijft altijd spannend en bijzonder. Dat brengt zo nu en dan onzekerheden met zich mee. Ligt er bijvoorbeeld wel genoeg sneeuw op de plaats van bestemming, is je techniek wel in orde en is wintersport wel echt zo leuk als iedereen zegt? Genoeg om onzeker over te zijn…

#1. Ligt er wel genoeg sneeuw?

We zijn altijd onzeker over de hoeveelheid sneeuw. Natuurlijk kunnen de skigebieden veel realiseren met sneeuwkanonnen, maar het liefst vieren we toch vakantie in een witte wonderwereld. Een piste tussen een groen landschap geeft toch een heel ander tintje aan de skivakantie.

Bekijk hier de sneeuwhoogte in jouw wintersportdorp >

Een piste tussen een groen landschap

#2. Hoe ik op mijn ski’s of snowboard sta

Is mijn skitechniek wel goed genoeg? Sta ik wel goed op m’n ski’s? Of kom is als een zoutzak of houten Klaas van de berg? Je wilt het liefst een beetje professioneel voor de dag komen en je wilt al helemaal niet dat iedereen stilletjes over je houding of skitechniek praat.

#3. Dat mensen de hele tijd op me moeten wachten en dat vervelend vinden

Als je nog maar net kunt skiën of gewoon niet in een snel tempo durft af te dalen, dan ben jij degene waar de rest van de groep steeds op moet wachten. Natuurlijk is dat niet erg, maar jij wordt er wel onzeker van. Wat nou als ze het toch wel irritant vinden?

Zo voorkom je irritaties in een wintersportgroep >

Wachten op de piste

#4. Dat die ene jongen in de après-ski je niet ziet staan

Ondanks de grote hoeveelheid alcohol ben je toch bang dat die ene leuke jongen (of meisje) in de après-ski je niet ziet staan. Een blauwtje lopen is zo gênant! Dan nog maar een paar extra shotjes voor een flinke dosis lef en zelfvertrouwen.

#5. Met hoogtevrees in de skilift stappen

Als je hoogtevrees hebt, kun je best onzeker zijn om in de skilift te stappen. Je staat liever met beide benen op de grond! 10 meter hoogte vind je al vreselijk, laat staan een skilift die ruim 100 meter boven de afgrond bungelt. Straks zit je er ook nog in met iemand die je helemaal niet kent...

9 tips tegen hoogtevrees in de skilift >

#6. Dat je liever naar bed gaat, dan naar de après-ski

Voor jezelf opkomen is niet altijd even makkelijk en al helemaal niet als je nieuw in een groep bent. Je vindt après-ski best leuk, maar laat naar bed gaan is niet jouw ding. Je bent op wintersport om te skiën en je wilt de volgende dag weer fris en fruitig op de piste staan. Maar hoe ga je dat aan de rest van de groep vertellen?

#7. Met een nieuwe winterportgroep op wintersport gaan

Als je al jaren met dezelfde groep op wintersport gaat, dan heb je niks te vrezen. Je kent elkaar door en door, dus je kunt helemaal jezelf zijn. Ga je dit jaar voor het eerst met een nieuwe groep op wintersport, dan kan dat best spannend zijn. Pas je wel bij de groep, kun je de rest wel bijhouden op de pistes en ga zo maar door. Er zijn zoveel verschillende typetjes in de wintersportgroep! Genoeg om onzeker over te zijn...

winterportgroep

#8. IJspistes

Of een piste nou groen, blauw, rood of zwart is, jij komt overal zonder moeite vanaf. Nou ja, zonder moeite… zodra de piste ook maar een beetje ijzig is, word jij onzeker. Je wilt absoluut niet onderuitgaan op een harde ijsplaat. Nee, die piste doe je die dag (of de rest van de week) absoluut niet meer.

Klik hier voor tips op een ijzige piste >

#9. Vind ik wintersport wel echt leuk?

De eerste wintersport is spannend. Je hebt er onwijs veel zin in, maar je bent ook onzeker of je het wel echt leuk vindt. Wat nou als dat niet het geval is? Je hebt er toch veel geld aan uitgegeven.

Wintersportgroepje

#10. Uit je skibroek scheuren

Leuk zo’n strakker model skibroek, maar wat nou als je uit je broek scheurt? Je wilt immers niet voor gek staan bij 100 andere wintersporters. Stel je voor dat het gebeurt als je valt of als je net even te ver door je knieën buigt? Zo gênant!

#11. Heb ik wel genoeg kleding aangetrokken?

Wat voor weer wordt het vandaag? Schijnt het zonnetje, is het koud of valt er sneeuw? Je denkt je goed te hebben aangekleed, maar wat nou als je boven op de berg staat en je het hartstikke koud krijgt? Je hebt geen extra laagje meegenomen, dus dit kan de skidag behoorlijk verpesten!

Bekijk hier 10 tips voor je wintersportoutfit >

#12. Werkt het weer wel mee?

Je bent niet alleen onzeker over de hoeveelheid sneeuw, maar ook over de rest van het weer. Wat nou als het de hele week sneeuwt of mistig is? Een dag of twee is echt niet erg, maar langer dan dat is echt niet leuk. Je wilt zon, al is het maar één dag!

#13. Skiën op een zwarte of rode piste

Skiën vind je hartstikke leuk, maar als dat op een pittige rode of zwarte piste is, word je best wel onzeker. Het liefst ski je de hele dag over glooiende blauwe of rode pistes. Geen steile afdalingen waar je keihard voor moet werken. Is het een keer echt niet anders, dan moet je best wel even slikken voordat je aan de afdaling begint.

Zwarte piste

Waar wordt jij onzeker van op wintersport?

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.