Skip to navigation Skip to main content

9 tips tegen hoogtevrees in de skilift

11555 - 9 tips tegen hoogtevrees in de skilift (1)

Prachtige uitzichtpunten met een terras, een uitkijkpunt of een hoge brug. Je overziet het hele skigebied, spot bekende bergen in de verte of misschien zelfs een ander Alpenland? Jij kijkt er helemaal naar uit, maar je maatje niet. Er is namelijk één probleem. Die gondel. Dat is zo’n grote bak, hij wiebelt of hij wordt echt helemaal volgepropt. En je maatje heeft hoogtevrees. Ga je dan of ga je niet? Hoe ga je hiermee om? Hier enkele tips om minder last te hebben van hoogtevrees in de skilift.

#1. Herken de kwaal

Om er goed mee om te gaan, moet je het allereerst herkennen. Sommigen zeggen het wel uit zichzelf. Anderen houden zich stoer. Maar herken jij de volgende teksten: ‘Zullen we toch liever de andere kant op gaan, dan nemen we de andere lift?’ ‘Ik neem liever de sleep, het is lekker weer.’ ‘Dat andere gondeltje is ook leuk, die gaat toch naar….?’ Het zou zo maar ontwijkend gedrag kunnen zijn van iemand met hoogtevrees. Ontzettend vervelend voor die persoon, maar ook ontzettend vervelend voor jezelf.

11555 -  (3)

#2. Maak het bespreekbaar

Het hangt er natuurlijk van af wat je relatie met je wintersportmaatje is, maar ik ga ervan uit dat je volgend jaar weer op pad wil. Dan moet het dus een leuke ervaring worden. Uiteraard reageert ieder persoon anders op hoogtevrees. Maar lach het niet direct weg. Maak het bespreekbaar, dan is de schaamte in ieder geval weg. En kunnen jullie samen goede keuzes maken waar je wilt skiën. En misschien dat hoogtevrees de keuze zal beïnvloeden, maar vergis je niet, anders zou het dat ongemerkt toch ook doen.

#3. Kies de juiste pistes

Hoogtevrees in de lift, betekent ook vaak hoogtevrees op de piste. Het is nog belangrijker om met zorg de juiste pistes uit te kiezen. Bouw het rustig op. Hoe meer vertrouwen iemand krijgt, hoe liever die zélf spannendere dingen zal opzoeken. Door te snel te pushen bereik je het tegenovergestelde: een slechte ervaring en meer angst.

11555 -  (4)

#4. Zoek de rust op

Zorg dat je niet op het drukste moment met de lift hoeft. Het is niet fijn om lang te wachten als je er tegenop ziet. Ook in de gondel zelf is het niet fijn als je opgepropt staat. Zeker die enorm grote liften voor 100 man. Als die helemaal vol zitten voelt niemand zich fijn. Ga dus in de rustige weken of uren naar boven.

#5. Geniet van het uitzicht

Je hebt natuurlijk een mooie, zonnige, windloze dag uitgezocht. Ben je eenmaal boven, dan kan je direct verder. Maar doe dat niet. Ga eerst even genieten van het weer en het uitzicht. Stel dat je maatje deze lift echt eng vond, dan gaat hij of zij niet nog een keer mee. Misschien is dit de enige keer dat je hier komt deze week. Je kunt er dus maar beter van genieten.

#6. Afleiding, afleiding en nog eens afleiding

Eenmaal in de lift ga je niet vragen: gaat het? Doe van alles, zolang het maar niet over die hoogtevrees gaat. Je kunt het zo gek niet verzinnen. Gezellig kletsen in de lift, spelletjes doen of van het uitzicht genieten. Maar ook samen de route uitzoeken op de berg, even iets eten of het becommentariëren van de skistijl of kledingstijl van medeskiërs op de pistes.

11555 -  (5)

#7. Zoek naar alternatieven

Nadat je hebt genoten van het uitzicht kun je allerlei andere gondels pakken. Het helpt iemand met hoogtevrees als die enge skilift écht alleen maar één keer op een dag hoeft. En als je daardoor wel bovenop meer keuze hebt, dan is het een kwestie van één keertje door de zure appel heen bijten.

#8. Ski in de mist

In de mist is er geen diepte en dus ook geen hoogtevrees. Als het slecht weer is, kies je juist al die enge afdalingen met dieptes aan alle kanten. Die zie je niet en dus zijn ze er niet. De dag erna is het weer net zo eng. Maar nu kan jij zeggen: relax, hier hebben we al geskied, toen kon het ook.

#9. Creëer een geluksgevoel

Uiteraard is elke stimulatie waarbij je controle verminderd positief tegen hoogtevrees. Een natuurlijke stimulatie is het allerbeste. Laat de endorfines en dopamine maar door je hersenen stromen. Zorg voor sterke geluksgevoelens. Dus eerst genieten van heerlijke chille afdalingen, met een fabuleus uitzicht en pas daarna die enge liften in.

Hoogtevrees kan invloed hebben op de liften die je neemt en de pistes die je skiet. Maar onthoud: uiteindelijk is het enige dat telt dat je samen een fijne dag hebt.

182 - Winter - Joanne

Over Joanne

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.