23 februari 2020 door Wendy in Stellingen

Een veel gehoord probleem tijdens de wintersport zijn dronken skiërs. Met te veel drank achter de kiezen ben je op de piste een groot gevaar. Een drankje doen is natuurlijk erg gezellig, maar moet dat zowel op de berg als in het dal kunnen? Je neemt tenslotte wel deel aan een soort van verkeer. Achter het stuur mag je ook niet (of met mate) drinken, dus waarom op de skipiste wel? Een interessante discussie vinden wij. Drink jij alcohol terwijl je skiet?

“Een biertje hoort erbij”

“Een biertje hoort erbij”. Dit is een veel gehoorde uitspraak onder de après-skiërs. In zekere zin ben ik het ook met hen eens. Après-ski betekent alleen wel ‘na het skiën’! Nu zullen één of twee biertjes niet extreem veel invloed hebben op je skikwaliteiten. Maar, niet iedereen houdt zich aan dit aantal. De Mooserwirt in St. Anton am Arlberg is een schoolvoorbeeld van een après-ski bar aan de piste. Het is één van de meest populaire bars van de Alpen, waar ontzettend veel gedronken wordt. Laat de Mooserwirt nou niet in de het dal liggen, maar aan de piste… De leukste après-ski bars op de piste >

Bier tappen

Mag je eigenlijk dronken op de piste staan?

Nee, natuurlijk niet! Openbare dronkenschap is net als in Nederland, in alle Alpenlanden verboden. Op de berg één of twee biertjes nuttigen kan in mijn ogen geen kwaad. Heb je behoefte aan meer gefeest? Zoek dan een leuke après-ski bar in het dal op.

De gevaren

Laat het geen verrassing zijn dat het ontzettend stom is om met een flinke slok op, je ski’s onder te klikken. Wat er vaak gebeurt, is dat je geen controle meer hebt over je snelheid en je balans. Je komt snel ten val en bent je overzicht kwijt. Zo ben je niet alleen een gevaar voor je mede-skiër, maar ook voor jezelf. Tevens ben je niet altijd verzekerd bij een ongeluk. Wees dus verstandig en drink met mate. Zoek een leuke après-ski bar in het dal, waar je gezellig verder feest in plaats van aan de piste! De 15 leukste après-ski bars van Oostenrijk >

Mijn mening

Het blijft een eigen keuze, maar mijn voorkeur gaat uit naar après-skiën wanneer je écht klaar bent. Op de piste kan het heus geen kwaad om wat te drinken, maar doe dat met mate. Wanneer je te veel gedronken hebt, doe je er verstandig aan om pas naar beneden te dalen wanneer de ‘reguliere’ wintersporters al in het dal zijn. Zo ben je de onschuldige skiërs en snowboarders niet tot last. Daarnaast zijn in het dal genoeg leuke après-ski barren te vinden in het dal, zoals bijvoord de Cin Cin in Gerlos, de Eisbar in Kirchberg en Trofana Alm in Ischgl.


Als klein meisje van 5 had Wendy niet kunnen denken hoe groot haar passie voor wintersport zou worden. Zodra de eerste sneeuw valt, slaat het wintersportvirus bij haar toe en telt ze af tot haar volgende wintersportvakantie.