24 oktober 2017 door Florien in 'Auto''

Vignet Oostenrijk 2018

Als je met de auto op wintersport gaat naar Oostenrijk, dan heb je een tolvignet nodig. Dit vignet is verplicht voor alle motorvoertuigen (tot 3500 kg) op alle Oostenrijkse snelwegen. Met uitzondering op speciale ‘Sondermautstrecken’. Bij deze wegen is geen vignet nodig en moet apart tol betaald worden. Een vignet Oostenrijk 2018 kun je voordat je op wintersport gaat, kopen in Nederland, of onderweg bij het tankstation. Daarnaast is er sinds dit jaar een digitaal vignet beschikbaar. Geen gedoe meer met stickers, maar gewoon via het kenteken. In dit weblog lees je alles over het vignet Oostenrijk 2018.

Waarom heb je een vignet nodig?

Als je op wintersport gaat naar Oostenrijk, dan moet je tol betalen om over de snelwegen te mogen rijden. De tolplicht geldt voor alle motorvoertuigen tot maximaal 3500 kilo. Voertuigen die zwaarder zijn, zoals campers, hebben een speciale GO-box nodig. Deze is te bestellen bij Asfinag.

Vignet Oostenrijk 2018: nu ook digitaal

Ieder jaar is het weer een gedoe om de vignetsticker van je voorruit te verwijderen. Er blijft altijd wel iets achter en het kost veel tijd. Gelukkig komt daar vanaf 1 december 2017 verandering in. Je kunt namelijk vanaf dat moment een digitaal vignet aanschaffen op www.asfinag.at of via de Asfinag app. Het vignet wordt vervolgens gekoppeld aan je kenteken, dus een sticker is niet meer nodig. De prijzen blijven gelijk met een fysiek vignet, evenals de geldigheid ervan.

Belangrijk om te weten: omdat je het vignet online koopt, heb je 14 dagen het recht om deze kosteloos te annuleren. Daarom is het vignet pas na 18 dagen geldig. Zorg er dus voor dat je het digitale vignet op tijd aanschaft. Nu kan dat alleen online, maar halverwege 2018 is het ook mogelijk om deze in de winkel te kopen.

Wat kost het vignet Oostenrijk 2018?

Het tolvignet is verkrijgbaar voor 10 dagen, 2 maanden of een heel jaar. Koop je een jaarvignet, dan krijg je 2 maanden extra cadeau (14 maanden in totaal). Je kunt ervoor kiezen om het vignet in Nederland aan te schaffen, of onderweg bij een tankstation. Vooraf is makkelijk, omdat je er dan niet aan hoeft te denken, maar onderweg is goedkoper. De prijzen van website Asfinag staan hieronder op een rijtje (let op: bij de ANWB liggen deze dus iets hoger in 2017 was dit € 2,95 per vignet):

Prijzen vignet Oostenrijk 2018 personenauto’s
- 10 dagen: € 9,-
- 2 maanden: € 26,20
- 1 jaar € 87,30

Prijzen vignet Oostenrijk 2018 motoren
- 10 dagen: € 5,20
- 2 maanden: € 13,10
- 1 jaar: € 34,70

Vignet Oostenrijk 2018

Meer tips voor een wintersportvakantie met de auto

- Tips voor als je met de auto op wintersport gaat >
- Tips voor onderweg >
- Voorkom financiële verassingen met de auto >
- Het winterklaar maken van je auto >
- Wat te doen bij pech >
- Mooie en herkenbare momenten tijdens de heenreis >

door Florien - Webredactie Snowplaza op 25 oktober

Beste Henk. Als je in het bezit bent van een jaarvignet (digitaal en fysiek) en je krijgt een ongeval, dan wordt het vignet compleet vergoed. Wel moet je in het bezit zijn van het aankoopbewijs, een verklaring van de garage en nog een aantal zaken. Deze kan je terug vinden op asfinag.nl. Heb je het vignet op de voorruit geplakt en gaat het raam stuk, dan kun je ook kosteloos een nieuw vignet aanvragen met dezelfde voorwaarden. Hoe het zit met de huurauto kan ik je niet vertellen, want dat ligt ook aan de voorwaarden die je in je persoonlijke wegenwachtverzekering hebt afgesloten. Het is daarom altijd verstandig om altijd de bonnetjes te bewaren, zodat je deze eventueel na afloop bij je eigen verzekering kunt declareren. Meer vragen en antwoorden over het Vignet vind je op: https://www.asfinag.at/maut-vignette/vignette/haeufige-fragen/.door Saskia op 25 oktober

een paar jaar geleden hoefde je als je naar kitzbuhler alpen ging geen vignet te kopen omdat je de eerste afslag op de A12 in Oostenrijk al eraf moest. Weet iemand of dit nog steeds zo is? Het gaat om de afslag Kufstein-Sud (afslag 6). Je rijdt dus maar paar km snelweg in Oostenrijk. Was voorheen vrijgestelddoor Florien - Webredactie Snowplaza op 26 oktober

Hoi Saskia. Het klopt inderdaad dat je ook voor de A12 tol moet betalen in Oostenrijk. Ook al is het maar een paar kilometer.. Er is wel een mogelijkheid om de tol te vermijden, namelijk als je de laatste afslag in Duitsland neemt naar Oberaudorf. Je rijdt dan via Niederaudorf en Ebbs over een 80km weg. Let wel op: deze weg kan behoorlijk druk zijn en helemaal als er file staat bij Kufstein.door Schoofs Luc op 18 december

Geachte ik vertrek 27 december naar Oostenrijk en kom ik terug op 5 januari moet ik dan een vignet kopen voor 2018 en 2019. groetenFlorien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen