Skip to navigation Skip to main content

15 redenen waarom skiën in de herfst zo mooi is

Gurgl Herfst

De meeste skigebieden openen pas in december weer hun pistes. Toch hoef je echt niet tot het begin van de winter te wachten om te kunnen skiën. Sinds september zijn er alweer diverse (gletsjer-)skigebieden geopend . En skiën in de herfst is helemaal zo gek nog niet! Het is veel rustiger op de piste en de prijzen liggen nog een stuk lager. In dit blog 15 redenen waarom skiën in de herfst zo mooi is. Waar wacht je nog op? Boeken maar!

1. De pistes zijn heerlijk rustig

Als je geluk hebt, kun je tijdens de herfst al door de verse sneeuw afdalen. Mocht er geen verse sneeuw gevallen zijn, dan zijn er nog genoeg andere dingen om je op te verheugen. De pistes zijn zo vroeg in het seizoen nog heerlijk rustig. Je hebt alle ruimte om te carven en eenmaal beneden kun je direct weer in de lift stappen. Zo haal je veel meer uit je skidag dan tijdens het hoogseizoen! Klik hier voor de skigebieden die nu al geopend zijn ›

Niemand op de piste in de herfst

2. De skipassen zijn voordeliger

Zo lang je niet voor een grote seizoensopening met events kiest, kun je in de herfst profiteren van voordelige prijzen. Vaak is nog niet het hele skigebied geopend, wat je een aantrekkelijke korting op de skipas oplevert. Zo ontloop je mooi de torenhoge prijzen die tijdens het hoogseizoen worden gerekend.

3. Je vrienden zijn jaloers

Tijdens je wintersport in de herfst deel je natuurlijk je mooiste foto’s via social media. Wanneer je vrienden nog aan het nagenieten zijn van hun zomervakantie, heb jij de eerste kilometers op de ski’s alweer gemaakt. Wedden dat ze jaloers zullen zijn bij het zien van jouw beelden?

Skiën op de Stubaier Gletscher in de herfst

4. Het personeel is extra vrolijk en vriendelijk

Ook voor het personeel van de liften en berghutten is het seizoen pas net begonnen. Ze hebben nog niet te maken gehad met lastige wintersporters en zijn nog volop gemotiveerd. Dit komt de sfeer in het skigebied ten goede! Niet vergeten dus om vriendelijk gedag te zeggen en te bedanken wanneer je ski’s in de gondel worden gezet.

5. De bergen zien er magisch uit

Het herfstzonnetje plaatst de bergen in een compleet ander kleurenperspectief. Gouden tinten en oranje effecten geven de bergen bij zonsondergang een magische uitstraling. Zo heb je de bergen nog nooit gezien!

Wintersport in de herfst in Sölden op de gletsjer

6. Alle tijd om er weer in te komen

Ski jij ook altijd pas na een paar dagen echt weer lekker? Dan kun je die mindere dagen beter alvast gehad hebben tijdens de herfst. Op de rustige pistes kun je weer lekker in de ‘schwüng’ komen. Wanneer de winter in volle gang is heb jij al de nodige uren gemaakt op de piste en hoef je niet meer in te komen.

7. Vrije keus bij de skiverhuur

Vaak is het niet zo makkelijk om bij de skiverhuur de ski te bemachtigen die je het liefste hebt. Net allemaal verhuurd, niet in voorraad of al zo vaak op geskied dat de kwaliteit is afgenomen. Hier heb je in de herfst geen last van. Je skiet op de nieuwste modellen, die ook nog eens nooit gebruikt zijn.

8. Als eerste de nieuwe après-ski hits meezingen

Wanneer je in de herfst op wintersport gaat, hoor jij als eerste de nieuwste après-ski hits. Zo kan jij tijdens het hoogseizoen alle nummers uit volle borst meezingen, terwijl je vrienden deze nog nooit gehoord hebben.

9. Overnachten is voordeliger

Tijdens de start van het wintersportseizoen kun je nog eenvoudig aan een accommodatie komen en liggen de prijzen nog niet op het niveau van het hoogseizoen. De accommodaties zien je maar al te graag komen en je hoeft niet van ‘zaterdag tot zaterdag’ te boeken. Tijdens de herfst ben je een stuk flexibeler!.

10. De temperatuur is nog aangenaam

Een groot voordeel van een wintersport in de herfst is dat het nog niet zo ontzettend koud is. Je gevoerde ski-jas heb je waarschijnlijk nog niet nodig en in de namiddag kun je nog lekker in de zon zitten op een terras.

Lekker lunchen op het terras in de zon

11. Het blijft nog lang licht

Ook zo’n hekel aan die korte dagen in december en januari? Dan lijkt het in de namiddag al donker te worden op de piste en twijfel je zelfs om je skibril af te zetten. In de herfst heb je hier geen last van. Het blijft nog lang licht en je hebt op de piste geen last van de intredende duisternis.

12. Contact met locals

Tijdens de vakantieperiodes in het hoogseizoen worden de skigebieden overspoeld door toeristen. Locals zoeken op deze momenten echt de drukke pistes niet op. Tijdens de herfst kom je de mensen uit de omringende dorpen wel tegen in de skihutten en de lift. En vaak zijn ze na een vriendelijk gesprek niet te beroerd om je nog een tip te geven.

13. Snelle service bij de skiwinkels

Vorig jaar aan het eind van het seizoen vergeten je ski’s een onderhoudsbeurt te geven? Dan nu maar! De skishops hebben het aan het begin van het seizoen vaak nog niet al te druk. Zo hoef je niet lang te wachten voor je ski’s weer zijn gewaxt en geslepen.

14. Vakantiedagen opmaken

Heb je je vakantiedagen van dit jaar nog niet opgemaakt? Goede reden om tijdens de herfst nog even naar de sneeuw te gaan!

Herfstskiën

15. Het wordt tijd voor de start van het skiseizoen!

Het is ook gewoon de hoogste tijd om weer te gaan skiën! De zomer heeft lang genoeg geduurd en de sneeuwcondities zijn momenteel prima in orde. Waarom je skiseizoen pas later starten als het ook nu al kan?

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.