26 oktober 2017 door Nick in 'Skigebieden onder de loep''

Een veelgestelde vraag die ik van vrienden en andere wintersportliefhebbers krijg is: “wat is jouw favoriete skigebied?”. Het enige antwoord wat ik dan kan geven is eigenlijk SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental. Hoewel ik al ruim vijftien jaar op ski’s sta, kan ik mij niet voor de geest halen dat ik veel andere skigebieden bezocht heb buiten de SkiWelt. In al die jaren ben ik een keer in Fügen, Les Arcs en Berwang geweest, maar veel verder kan ik dit lijstje (helaas) niet aanvullen. Toch voel ik mij zeker niet te kort gedaan in SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental. Als het moet, zou ik hier best de rest van mijn leven kunnen skiën. Het gebied is ontzettend groot en gezellig!

Itter: waar het voor mij allemaal begon

Op mijn derde stond ik in het kleine Itter voor het eerst op de ski’s. We verbleven destijds bij de familie Lanzinger in de Schusterhof. Een familie waar we een goede band mee kregen en naderhand vaker verbleven tijdens de wintersport. Op de oefenweides voor het pension van de Schusterhof hebben mijn zusje en ik leren skiën. Vanuit hier kan je met twee sleepliftjes bij de Salvistabahn komen, die je naar het grote skigebied van SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental brengt. Ook vind je hier een kleine après-skibar genaamd Salvistastadl. Als klein kind heb ik mij hier vele jaren uitstekend vermaakt!

Mijn tips in Itter:

  Eet bij Gasthof Rössl, een beetje een oubollig restaurant met een heerlijke traditionele keuken.
  Ski de rustige dalafdaling van Itter, de langste van SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental.

Schusterhof Itter

Het pension de Schusterhof. (Foto: © Familie Lanzinger)

Söll: mijn favoriete dorp in SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental

Naast Itter vind je het dorp Söll, een iets groter en levendiger dorp dan zijn buurman. Söll is een gezellig dorpje met leuke restaurants en een aantal gezellige bars. Wanneer wij in Söll verbleven gingen wij vaak uit eten bij Auf Da Mühle, een modern restaurant met een heerlijke keuken. Een echte aanrader! Söll is mijn persoonlijke favoriet dankzij het knusse dorpscentrum met de leuke restaurants en bars. Een gezellig drankje doen wij het liefst bij de Whiskey Mühle (onder Auf da Mühle) of bij de Hexenalm. In mijn beleving liggen de pistes in Söll er meestal het beste bij van het skigebied. Dit komt doordat het vaak in de schaduw ligt, waardoor de pistes niet snel papperig worden. Heerlijk skiën in Söll dus, maar voor de zon kun je beter naar Brixen im Thale.

Mijn tips in Söll:

  Ga in de avond een hapje eten bij Auf Da Mühle, Hexenalm of Pizzeria Giovanni in het dorp.
  Huur een slee en ga rodelen over één van de twee rodelbanan van Söll.
  Ski van de gewaagde pistes van de Hohe Salve, hier vind je een aantal pittige zwarte en rode pistes die je naar Brixen, Söll, Itter of Hopfgarten im Brixental brengen.

De Hohe Salve

Uitzicht vanaf de Hohe Salve. (Foto: © Ferienregion Hohe Salve)

Hoe ouder je wordt, hoe meer après-ski een rol gaat spelen…

Ook ik werd in de loop der jaren wat ouder, dus après-ski begon ook steeds meer een rol te spelen in mijn wintersportleven. In SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental vind je het gezellige Westendorf, waar we de laatste jaren wel eens komen. De vooroordelen kloppen: het is een Nederlands enclave, maar dat maakt het voor mij niet minder gezellig. In Westendorf vind je heerlijke pistes die iets hoger liggen dan de rest van het skigebied. Westendorf is tevens het ideale startpunt voor lange dagtochten. Met een speciale skipas zijn ook de pistes van Kirchberg inbegrepen.

Mijn tips in Westendorf:

Choralpe

Restaurant Choralpe. (Foto: © Panoramarestaurant Choralpe)

De voor-en nadelen van SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental

Voordelen:

  Waanzinnig groot skigebied met 284 kilometer aan pistes. Dagtochten zijn hier goed mogelijk!
  Over het algemeen geen al te moeilijk skigebied, waardoor het ideaal is voor de hele familie.
  Bijna alle skischolen beschikken over Nederlandse skileraren.
  Met een uitgebreide skipas toegang tot andere grote gebieden als Kitzbühel & Kirchberg, KitzSki en Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn.
  Naar een berghut hoef je niet lang op zoek te zijn, er zijn er meer dan 90 te vinden in het skigebied.
  Gezellige en authentieke dorpen zoals Ellmau, Söll, Brixen im Thale en Westendorf.
  Zeer kindvriendelijk gebied.
Nadelen:
  Door de lage ligging aan het eind van de dag soms papperige pistes.
  Niet altijd even goede sneeuwkwaliteit. Gelukkig is het gebied voorzien van vele sneeuwkanonnen, waardoor de pistes in ieder geval altijd besneeuwd zijn.
  Wintersporters die landgenoten zoveel mogelijk willen vermijden kunnen beter een ander gebied opzoeken.

Skien in Ellmau

(Foto: © rol.art images)

Mijn eigen tips voor SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental

Fabels Ellmau

Après-skiën met landgenoten of een kroket in de Alpen eten in Fabels. (Foto: © Fabels)

Andere blogs over SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental:

Nick stond vanaf zijn derde levensjaar op de ski's en heeft sindsdien de smaak te pakken. Een winter zonder skiën kan hij zich niet meer voorstellen en de SkiWelt kent hij inmiddels op z'n duimpje.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen