16 augustus 2017 door Thijs in 'Nieuws''

Chamonix

De laatste tijd bereiken ons helaas steeds meer berichten dat het slecht gesteld is met de gletsjers in de Alpen. De ene na de andere is genoodzaakt om het zomerskiën stop te zetten, omdat er simpelweg niet genoeg sneeuw is. De warme zomer heeft diepe sporen nagelaten en op slechts een handjevol plekken kan momenteel nog geskied worden. Alleen de allerhoogste gletsjers beschikken over voldoende sneeuw voor het afmaken van het seizoen. In dit weblog hebben we een aantal webcams van de gletsjers in de Alpen voor je op een rijtje gezet. Beelden waar wij als wintersporters behoorlijk verdrietig van worden.

Dachstein Gletscher

De zonsopkomst op de Dachstein Gletscher was, zoals je op de header boven dit weblog kunt zien, prachtig deze morgen. Dit is echter ook het enige wat mooi is aan dit beeld. Voor de pistes op de Dachstein weer kunnen openen moet er nog flink wat sneeuw vallen. Het ijspaleis, de hangbrug en de Skywalk zijn gewoon geopend.

Tignes – Grande Motte

Vol goede moed begonnen ze in Tignes aan het zomerseizoen. Hoewel al gepland was dat het skigebied op 4 augustus zou sluiten, waren ze hier waarschijnlijk ook toe genoodzaakt. Het gletsjerskigebied reikt tot een hoogte van 3456 meter, maar de hoeveelheid sneeuw doet heel anders vermoeden.

Tignes – Grande Motte

Passo dello Stelvio / Stilfser Joch

Vorige week kon je op Snowplaza al lezen over de gedwongen sluiting van het gletsjerskigebied op de Stelvio. Er is inmiddels verse sneeuw gevallen, maar direct daarna zijn de temperaturen ook weer gestegen. Voorlopig blijven de liften hier nog wel een tijdje gesloten.

Passo dello Stelvio / Stilfser Joch

Zermatt - Materhorn Glacier Paradise

De hoogste gletsjer van de Alpen laat nog de meest geruststellende beelden zien. Maar dit is ook niet zo gek wanneer je bedenkt dat het Matterhorn Glacier Paradise in Zermatt tot een hoogte van 3883 meter reikt. 14 kilometer aan piste hebben de zomerskiërs hier tot hun beschikking.

Materhorn Glacier Paradise

Sölden – Rettenbach Gletscher

Op 28 oktober moet de World Cup skiën weer geopend worden in Sölden. Voor de beste skiërs van de wereld hier weer naar beneden kunnen komen, moet er echter nog de nodige sneeuw bij komen. Om de nog aanwezige sneeuw te behouden is de gletsjer ingepakt in folie.

Sölden – Rettenbach Gletscher

Saas-Fee - Allalin

Saas-Fee begon op 15 juli vol goede moed aan het zomerskiseizoen, maar helaas kwam hier al snel een einde aan. De pistes zijn veel te zacht om hier nog veilig te kunnen skiën. Vorige week lieten we nog prachtige sneeuwbeelden zien vanuit Saas-Fee, maar dit was niet genoeg om de Allalin gletsjer weer te kunnen openen.

Saas-Fee - Allalin

Mölltaler Gletscher

Ook op de Mölltaler Gletscher bij Flattach in Karinthië kan doorgaans in de zomer geskied worden. Deze zomer is hier echter geen enkele sprake van, de pistes zijn gesloten.

Mölltaler Gletscher

Stubaier Gletscher

De Stubaier Gletscher heeft betere tijden gekend. Andere jaren kon hier eind september weer geskied worden, maar voor het zover is moet de populaire gletsjer nog wel een winterse metamorfose ondergaan.

Stubaier Gletscher

Les Deux Alpes

De gletsjer van Les Deux Alpes is even gesloten geweest, maar momenteel ‘gewoon’ geopend. Dat de situatie niet zo gewoon is, laten de beelden duidelijk zien.

Les Deux Alpes

Hintertuxer Gletscher

Eindelijk goed nieuws. Op de Hintertuxer Gletscher kan gewoon geskied worden. Hoewel de temperatuur er momenteel boven het vriespunt ligt, zijn er 12 liften en 20 kilometer aan pistes geopend. Toch zullen ze ook hier staan te springen om dalende temperaturen en verse sneeuw.

Hintertuxer Gletscher

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen