7 augustus 2017 door Miranda in 'Nieuws''

De liften op de Stelvio pas in Italië hebben gisteren voor het laatst gedraaid. Wegens de extreme hitte momenteel, is het niet meer mogelijk te skiën op de gletsjer bij deze beroemde Italiaanse pas. De afgelopen week haalde het kwik op diverse plaatsen in Italië met gemak de 40 graden, en de enorme warmte bleef ook de bergen niet bespaard. 's Ochtends om 06.00 uur was het al 12 graden op bijna 3000 meter hoogte. Dit in combinatie met de dunne sneeuwlaag op de gletsjer, maakt dat de liften tot nader bericht zijn gesloten. De trieste beelden die met een drone zijn gemaakt op de Stelvio pas, spreken voor zich.

Smeltende gletsjer Stelvio pas: liften voor het eerst dicht

Dit is de allereerste keer dat de liften voor skiërs wegens het smelten van de gletsjer dichtgaan, een absoluut dieptepunt voor het skigebied en de natuur. De afgelopen 3 jaar viel relatief weinig sneeuw aan de zuidkant van de Alpen. Hierdoor was de sneeuwlaag op de Stelvio gletsjer al relatief dun. De wekenlange hitte, die afgelopen week echt extreem werd, heeft ervoor gezorgd dat de pistes onbegaanbaar zijn geworden en er heel triest bij liggen. Het probleem van smeltende gletsjers wordt hierdoor weer eens ernstig duidelijk. Naast het feit dat het natuurlijk erg droevig is dat de gletsjers zo snel smelten is het ook gevaarlijk. Waterreserves nemen af en door het smelten kunnen rotsen gaan schuiven.

Enige skigebied in de Alpen dat alleen in de zomer geopend is

Het gletsjerskigebied op de Stelvio pas is het enige skigebied in de Alpen dat alleen in de zomermaanden geopend is, van mei tot november. In de winter is de weg naar het skigebied, een prachtige bergweg met 48 haarspeldbochten, onbegaanbaar door de sneeuw. In april wordt de weg begaanbaar gemaakt, zodat het skigebied geopend kan worden. Niet alleen onder wintersporters is de Stelvio pas een geliefde bestemming, ook wielrenners en dagjesmensen komen hier graag.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen