Skip to navigation Skip to main content

Zachte, wisselvallige dagen met zo nu en dan sneeuw voor de noord- en westkant van de Alpen

Piste Laax

De afgelopen dagen heeft het lekker gesneeuwd aan de noord- en westkant van de Alpenlanden. In Frankrijk is een laagje verse sneeuw gevallen, maar ook in het noorden van Zwitserland, Zuid-Duitsland en in een deel van Oostenrijk. Lokaal meer dan 40 cm. Wederom lag de sneeuwgrens vrij hoog, tussen 800-1400 meter. De komende tijd blijft het wisselvallig in dit deel van de Alpen. In dit weerbericht praat ik je bij.

Heerlijke laag verse sneeuw

Na de Zuid-Alpen zijn ook eindelijk de Noord-Alpen aan de beurt gekomen. De nieuwe week is in onder andere Vorarlberg, Tirol, Salzburg, Beieren, Uri en Graubünden sneeuwrijk van start gegaan. Ook in Franse skibestemmingen zoals Val Thorens, Tignes en Avoriaz heeft het lekker gesneeuwd. Op hoogte is zo’n 20 tot 40 cm sneeuw gevallen, met lokaal zelfs enkele uitschieters van bijna een halve meter. Ideaal om de pistes lekker mee op te frissen. Aan de zuidkant bleef het daarentegen grotendeels droog. In de Dolomieten konden wintersporters volop genieten van Kaiserwetter. Collega Miranda is van Livigno doorgereisd naar Paganella en maakt ons al een aantal dagen jaloers met heerlijke beelden van verse sneeuw, rustige pistes en een stralende zon. Ik zou bijna spontaan in de auto stappen en die kant op gaan! Bekijk hier haar stories op Instagram ›

Webcams 14 maart

Damüls, Oostenrijk
Sölden, Oostenrijk
Val Thorens, Frankrijk
Tignes, Frankrijk

Zonnige, maar zachte donderdag

Vanochtend hangt er in het noordoosten nog wat restbewolking in de lucht. Lokaal komt er nog een lichte bui voor, maar wel bij een sneeuwgrens die rond 1500 meter hoogte uitkomt. Ook kan de dag in sommige Alpenvalleien mistig van start gaan, maar deze mist trekt in de loop van de dag gelukkig grotendeels weg. Verder naar het zuiden en westen is het onder invloed van een hogedrukgebied zonnig en droog, met slechts af en toe wat lichte wolkenvelden. Het zicht is zeer goed en op hoogte kun je behoorlijk ver kijken. Dat wordt dus volop genieten van het uitzicht op de besneeuwde toppen! In de bergen waait de wind matig tot zwak vanuit het westen/noordwesten en het is op 2000 meter hoogte tussen -1 °C en +7 °C. In de dalen loopt het kwik op naar lenteachtige temperaturen van 15 °C tot lokaal zelfs 20 °C.

Wisselvalligheid neemt toe vanaf vrijdag

Vanaf vrijdag wordt het weerbeeld aan de noord- en westkant van de Alpenhoofdkam wisselvalliger. De zon schijnt slechts af en toe en over het algemeen bedekken hoge tot middelhoge wolkenvelden de hemel. Rond het middaguur passeren diverse storingen het Alpengebied en van west naar oost trekken er meerdere buien over. Omdat het vrij zacht is, komt de sneeuwgrens tussen 1600 en 2000 meter te liggen. De wind waait uit zuidwestelijke/westelijke richtingen, waardoor het ook op hoogte zeer mild is. Op 2000 meter is het tussen +2 °C en +5 °C, in de dalen kan het wel een graad of 20 worden. Dit weerbeeld houdt tot in ieder geval begin volgende week aan. Zondag lijkt vooralsnog de mooiste weekenddag te worden.

Zonniger in het zuiden

Wederom is er sprake van een tweedeling. Daar waar het in het noorden en westen, dus in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk, wisselvallig is met zo nu en dan sneeuw op hoogte, schijnt in Italië grotendeels de zon. We is er af en toe sprake van wat hoge tot middelhoge bewolking, maar die zal de hemel niet geheel bedekken. Ook hier is het vrij zacht.  

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.