Skip to navigation Skip to main content

Hoe kun je het beste switchen van skiën naar snowboarden? 5 tips!

Snowboarden
© Spalder Media Group

Misschien kun je het wel herkennen. Je hebt van jongs af aan altijd geskied en hoe leuk het ook is, toch kijk je stiekem wel een beetje op tegen die stoere snowboarders. Die gave outfits met die gespiegelde brillen. En niet te vergeten die coole moves. Het ziet er best tof uit en eigenlijk zou je het zelf ook wel een keer willen doen. Maar waar moet je beginnen en hoe? In dit artikel lees je 5 tips voor hoe je van skiën naar snowboarden kunt switchen.

Tip 1: plan een les in

Als je toch al een skivakantie hebt geboekt, waarom zou je dan niet gewoon één of twee dagen snowboarden? Voordat je begint met snowboardlessen in het skigebied, kun je ook altijd een les nemen op de indoorskibaan. Het beste kun je een privéles inplannen. Hoewel je misschien wat ervaring op de piste hebt, is snowboarden toch echt anders. Met een privéles gaat alles op jouw tempo. Door het nemen van lessen leer je de juiste techniek aan en verklein je de kans op blessures. Sla de lange wachtrij ter plekke over en boek je lessen alvast vooraf ›

 

Tip 2: shop de juiste snowboardkleding

Het is belangrijk dat je de juiste kleding hebt. Zorg ervoor dat je waterdichte kleding hebt. Een wat langere ski-jas met sneeuwvangers is uit mijn ervaring erg fijn. Met snowboarden moet je namelijk veel in de sneeuw zitten, dan is het wel lekker als je kont een beetje droog blijft. Aan het begin is de kans groot dat je veel valt, hiervoor heb je kniebeschermers die je om kunt doen. Ook kun je een crash pants aan doen, dit beschermt je tegen blauwe plekken door de pads aan de binnenkant. Deze kun je onder je kleding dragen.

Snowboarden tips voor beginners
© Spalder Media Group

Tip 3: huur je snowboard en schoenen

Als je wilt leren snowboarden is het natuurlijk wel handig als je daar de juiste spullen voor hebt. Je weet nog niet zeker of je snowboarden leuk vindt en of je het vaker wilt doen. Daarom is het handig om spullen te huren. Er is altijd wel een verhuurwinkel in jouw skigebied die je kan adviseren. Als je aangeeft dat je nooit eerder hebt gesnowboard helpen ze je vaak met besluiten welk been je voor staat en met de juiste maat van je schoenen en snowboard. Een goede maat schoenen en snowboard is erg belangrijk. Het is namelijk niet de bedoeling dat je uit je schoen glipt en daarom moet deze goed aangesloten zitten. Laat je hiervoor goed adviseren! Check hier alvast de mogelijkheden bij Intersport RENT ›

snowboarden in de sneeuw
© Spalder Media Group

Tip 4: leg de lat niet te hoog

Verwacht niet te veel van jezelf, snowboarden is totaal anders dan skiën. Waarbij je met skiën gelijk overeind staat, moet je met snowboarden, zeker aan het begin, moeite doen om op te staan. Ook is er een grote kans aanwezig dat je veel valt aan het begin. Bereid je vast voor op een pijnlijk stuitje aan het einde van de dag! Als je al een lange tijd skiet en de techniek aardig onder de knie hebt, zal het skiën je vast niet veel moeite kosten, ook dit zal anders zijn met snowboarden. Neem daarom regelmatig een pauze en ga af en toe even zitten om wat te drinken. Je moet ook zeker rekening houden met dat je aan het einde van de dag spierpijn zult hebben. Het is even wennen! Snowboarden: hoe overleef je de vlakke stukken?

liggen met snowboard
© Spalder Media Group

Tip 5: wees niet bang!

Zorg dat je geen angst krijgt door het vallen, probeer het gewoon weer opnieuw op het moment dat je valt. Wanneer je angst krijgt maak je het niet makkelijker en zeker niet leuker voor jezelf. Het kan best frustrerend zijn als je meerdere keren valt, maar als je niet opgeeft dan zul je zien dat het steeds beter gaat. En dan kan jij over een tijdje zo goed snowboarden dat al die andere skiërs ook tegen jou opkijken!

Winter Esmee

Over Esmée

Zet Esmée op ski's en ze wordt het vrolijkste meisje op aarde. Tegenwoordig verruilt ze soms haar latten voor een snowboard. Iets meer uitdaging, maar ook daar wordt ze gelukkig van. Ze kan gewoon geen genoeg van wintersport krijgen!