Skip to navigation Skip to main content
Snowboarden flache Piste

Na een heerlijk afdaling op het snowboard doemt er ineens een vlak stuk piste voor je op… Zo'n blauw bospad waar bijna geen helling in zit. Zeker voor de beginnende snowboarder is dit niet het fijnste moment. Heb je wel genoeg vaart om tot het eind van het vlakke stuk te komen? Lukt het zonder vallen? Hopen dat je niet hoeft te lopen! Hierbij een aantal tips om zo soepel mogelijk over een vlak stuk piste te snowboarden.

Vlakke stukken overleven op je snowboard: be prepared!

Kijk altijd goed ver vooruit, zodat je op tijd in de gaten hebt dat de afdaling overgaat in een vlak stuk. Houd je snelheid onder controle, maar start zeker niet te laat met je board in de vallijn te laten komen (recht naar beneden). Geoefende snowboarders met een goede balans kunnen hun board vrij snel plat op de sneeuw zetten. Voor de beginnende boarder is het vaak eenvoudiger het board voorzichtig van de ene op de ander kant ze zetten, zodat de kans dat het board in de sneeuw “hapt” een stuk kleiner is. Dus voorzichtig afwisselend, zonder al te veel druk, op je tenen en hielen leunen. Uiteraard blijf je zoveel mogelijk rechtdoor sturen. Probeer je board niet al te dwars te zetten zodat je teveel afremt.

Vlak stuk op de pistes
Houd het board plat op de sneeuw en blijft rechtdoor boarden

Let op je houding op het vlakke stuk

Met genoeg vaart haal je (hopelijk) het andere eind van de vlakke piste. Ben je op het vlakke stuk, probeer dan op je houding te letten en blijf in de verte kijken. Houd je rug recht en je enkels, knieën en heupen licht gebogen. Zorg dat je niet 'krampachtig' op je board staat, zodat je mee kunt veren met de piste en geen vaart verliest.

En dan sta je echt stil…

Indien je onvoldoende vaart hebt of het vlakke stuk is echt lang, dan kan het natuurlijk zijn dat je stil komt te staan. Je kunt proberen een skiër lief aan te kijken, wellicht dat die je een stukje kan voortrekken met een stok. Helaas zijn er niet veel skiërs die dit spontaan aanbieden, misschien vind je dit ook niet zo’n goeie optie voor je ego... Van bevriende skiërs kan je natuurlijk ook gewoon een stok “jatten”. Zo niet, binding los en steppen maar! Ook een goede oefening, toch?

Vlakke blauwe piste
Altijd weer een uitdaging, zo'n lang vlak stuk!

Steppen

De meest gebruikte manier om je vanuit stilstand weer voort te bewegen is “steppen”. Maak je achterste binding los en step net als je op een skateboard zou doen. Je kunt zowel aan de kant van je tenen je voet in de sneeuw zetten als aan de kant van je hielen, net wat je prettiger vindt. Zet een paar keer flink goed af met je achterste voet en zet je voet vervolgens tussen je bindingen op je board, zodat je een stukje verder glijdt. Zodra je bijna stilstaat begin je weer met steppen. Verplaatst je gewicht een beetje op je voorste voet, zo blijf je langer doorglijden.

Als beginner zijn de vlakke stukken vaak een ramp, maar er komt een dag dat je een prikkende skiër voorbij gaat!

Prikken met skistokken snowboarden
Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.