Skip to navigation Skip to main content

Skipasprijzen 2023/2024: vooraf online boeken loont

Skipas online kopen met korting

Nu de winter dichterbij komt, maken steeds meer skigebieden de skipasprijzen voor skiseizoen 2023/2024 bekend. Hoog tijd voor ons jaarlijkse onderzoek naar de ontwikkeling van de prijzen. Skiën is wederom duurder geworden en net zoals afgelopen jaar zien we steeds meer skigebieden overstappen op een dynamisch prijssysteem. Door de skipas ruim van tevoren online aan te schaffen, kun je flink besparen op de kosten. In dit artikel nemen we de skipasprijzen van 2023/2024 onder de loep en kijken we naar de veranderingen in de Alpenlanden.

Onderzoek ontwikkelingen skipasprijzen 2023/2024

Het is officieel herfst en dat betekent dat we nu echt kunnen aftellen naar de winter van 2023/2024. De eerste gletsjerskigebieden zijn inmiddels weer open en het duurt niet lang meer voordat de rest van de skigebieden volgen. Vanwege de inflatie stijgen de prijzen overal, maar hoeveel duurder is een skipas komend seizoen? Vrijwel alle skigebieden passen de skipasprijzen voorafgaande aan het nieuwe seizoen aan. Onderhoud, investeringen, inflatie en andere factoren maken dat de prijzen van skipassen eigenlijk elk seizoen wel iets omhoog gaan. De ene keer is dat een lichte stijging, de andere keer een forse. Vergeleken met skiseizoen 2022/2023 zijn de prijzen weer wat gestegen. In de tabel onderaan dit artikel een overzicht met de skipasprijzen voor skiseizoen 2023/2024, inclusief de procentuele veranderingen. Ook zetten we in dit blog de belangrijkste ontwikkelingen op een rijtje.

Skipasprijzen 2023/2024 onderzoek

Skipasprijzen 2023/2024 gemiddeld 8,42 % duurder

Wanneer we de skipasprijzen van skiseizoen 2023/2024 bekijken, zien we vrijwel overal een prijsstijging. Gemiddeld betaal je 8,42 % meer, wat neerkomt op een gemiddeld bedrag van € 22,30. In Zwitserland stijgen de prijzen met een gemiddelde prijsstijging van 2,34 % het minst, maar daar zijn ook vaak geen vaste bedragen meer, omdat veel skigebieden een dynamisch prijsmodel hanteren. Opvallend is wel dat de skipas voor de Jungfrau Region al een aantal jaar niet meer stijgt en ook de prijs van een 6-daagse skipas voor Les 4 Vallées is hetzelfde gebleven. Wel betaal je vanwege de de wisselkoers iets meer als je de prijzen omrekent naar euro's, maar dit kan uiteraard nog veranderen richting de winter. In Frankrijk betaal je gemiddeld € 26,- meer voor een skipas, wat neerkomt op een gemiddelde prijsstijging van 8,44 %. In Italië is dit € 23,- en 8,06 %, in Oostenrijk € 37,68 en 11,57 % en in Duitsland € 20,58 en 8,11 %. Wat betaal je dan gemiddeld voor een skipas?

  • Zwitserland: CHF 388,80 (€ 408,24 - wisselkoers 14/10/2023)
  • Frankrijk: € 335,14
  • Italië: € 317,29
  • Oostenrijk: € 363,09
  • Duitsland: € 270,-

* De prijsvergelijking is gemaakt op basis van een 6-daagse skipas voor volwassenen in het hoogseizoen. 

Meer skigebieden stappen over op een dynamisch prijsmodel

Wederom opvallend om te zien is dat steeds meer skigebieden overstappen op een dynamisch prijsmodel. Daar waar de prijzen van skipassen eerst nog vast lagen, zijn deze nu dynamisch. Oftewel: de prijs van de skipas varieert en hangt af van verschillende factoren zoals gegevens uit het verleden, de vraag naar skipassen, de periode en het weer. Op dag A kun je bijvoorbeeld € 65,- betalen voor een skipas en op dag B € 87,-. Dit prijssysteem wordt al jaren gebruikt door hotels, luchtvaartmaatschappijen en bij treinkaartjes, maar nu dus ook in steeds meer skigebieden. Onder andere in: Arosa Lenzerheide, Engadin St. Moritz, Crans Montana, Bellwald, Montafon - Brandnertal, Zermatt, Sölden, Gurgl, Engelberg en Gastein.

Goedkope skipas? Vooraf online boeken!

Wintersport is geen goedkope vakantie. Tel alle kosten voor de heen- en terugreis, skiles, skimateriaal, maaltijden, drankjes, een accommodatie en skipassen maar eens bij elkaar op en er staat al snel een flink bedrag onderaan de streep (lees: Wat kost een wintersport?). Toch zijn er genoeg mogelijkheden om de kosten te beperken. We deelden er laatst al een artikel over: wanneer je skipassen online koopt, kun je flink besparen. Niet alleen vanwege het hierboven genoemde dynamische prijsmodel, maar ook omdat veel skigebieden wintersporters belonen die bepaalde zaken vooraf online regelen. Ter plaatse scheelt dat namelijk flink in de drukte voor de rijen van de liftkassa's. Zeker in het hoogseizoen. Dolomiti Superski bijvoorbeeld, de grootste skiregio ter wereld, biedt gasten die de skipas vooraf online kopen 5% korting op de prijs bij de liftkassa's. In de Oostenrijkse Ski amadé kan de online early bird korting oplopen tot wel € 55,- op een 6-daagse skipas! 

Skipasprijzen 2023/2024 Dolomiti Superski online korting
De Dolomiti Superski skipas is online 5% goedkoper!

Bespaartip voor gezinnen: gratis skipas voor kinderen en familiedeals

Op wintersport met kinderen? Dan heb je niet één maar meerdere skipassen nodig. Een flinke uitgave, zeker nu we zien dat de skipasprijzen voor 2023/2024 opnieuw gestegen zijn. Gelukkig kunnen we ook hier een bespaartip delen. In de meeste skigebieden skiën kinderen tot een jaar of vijf gratis, maar daarna wordt een kinder- of jeugdtarief gerekend. In een aantal wintersportbestemmingen ligt deze leeftijd hoger of wordt een aantrekkelijke familiedeal aangeboden. Zo skiën kids bijvoorbeeld tot 18 jaar elke zaterdag gratis in Almenwelt Lofer en is de SKI Plus CITY Pass, een skipas die toegang biedt tot 13 (!) skigebieden, gratis voor kinderen tot 8 jaar. In SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental profiteren families tijdens de Familie Skiweken en ook de Ski amadé en Dolomiti Superski bieden speciale aanbiedingen voor gezinnen.

Pakketreizen voordelig

Een andere bespaartip is het boeken van een pakketreis bij een reisorganisatie, waarbij de skipas inclusief is. Zij hebben ter plaatse goede samenwerkingen met de liftmaatschappijen waar jij van kunt profiteren. Bij de volgende reisorganisaties kun je boeken inclusief skipas:

Overzicht skipasprijzen 2023/2024

In de tabel hieronder een overzicht van de skipasprijzen voor seizoen 2023/2024 in Zwitserland, Italië, Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland. Het gaat om de prijs van een 6-daagse skipas in het hoogseizoen voor volwassenen.

Skipasprijzen 2023/2024 verschil vorig jaar
Klik op de afbeelding om deze te vergroten.
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.