Skip to navigation Skip to main content
Les Menuires 3

Les Menuires ligt op een hoogte van 1850 meter, in het Franse skigebied Les Trois Vallées. Met ruim 600 km aan pistes is dit een van de grootste skigebieden ter wereld, maar je kunt ook in het eigen skigebied van Les Menuires blijven, dat bestaat uit de bergen Mont de la Chambre en de afdalingen van La Masse. Het dorp zelf is verspreid over vijf wijken, La Croisette, Preyerand, Les Fontanettes, Grand Reberty en Les Bruyères. De wijken zijn verbonden door skipistes, liften, gratis liften voor voetgangers, wandelpaden en de gratis shuttlebus. Afgelopen maart bezochten we Les Menuires en in dit reisverslag deel ik onze ervaringen.

Les Menuires: skiën tot diep in het voorjaar

Dankzij de hoge ligging midden in de Franse Alpen, kun je in Les Menuires tot ver in april skiën. Wij pakten in maart onze koffers voor een lang wintersportweekend in Les Menuires. Ondanks de korte duur van de reis, lukte het ons toch om aardig veel te zien en te doen. Om er te komen kun je - naast natuurlijk een autoreis - naar Genève of Lyon vliegen en vanuit daar met een bus of auto verder. Ook kun je in slechts 8 uur met de trein eerst naar Parijs en dan naar station Moûtiers-Salins-Brides-les-Bains afreizen. Vanuit daar is het nog zo'n 35 - 40 minuten rijden.

Roc ’n Bob

We arriveren rond 16.00 uur 's middags, te laat om nog de pistes op te gaan. Althans met ski’s onder de voeten, want het is niet te laat voor een rondje sleeën op een skipiste. Dat kan in La Croisette, waar we de Roc 1 gondel nemen om een afdaling met de slee te maken. De 4 km lange rodelpiste Roc ’n Bob heeft zo’n 450 meter hoogteverschil en telt 22 bochten. We hebben even moeite om het sturen onder de knie te krijgen, wat zorgt voor slippartijen en veel lol, maar het is een mooie start in Les Menuires.

Slee Les Menuires
Een goed begin van de reis!

Crazy Afterski

Gelukkig is de dag is nog niet voorbij. Het hele seizoen worden er in het skioord Crazy Afterski activiteiten georganiseerd. Het aanbod reikt van buiten lasergamen en fakkeltochten tot springkussens voor kinderen en concerten. Op ons wacht een leuke coverband aan de voet van de skipiste in Les Bruyères en ter afsluiting een indrukwekkend vuurwerk dat weerkaatst op de omliggende witte bergen. Ook van ons diner genieten wij in Les Bruyères in het leuke restaurant La Marmite. Naast de gewone tafels binnen kun je hier ook romantisch in een van de twee gondels dineren.

Crazy Afterski Les Menuires vuurwerkshow
© Spalder Media Group
Crazy After ski activiteiten in Les Menuires

Skiën in Les Menuires

Onze eerste dag in Les Menuires belooft een dag vol avontuur te worden. Naast skiën gaan we namelijk ook ijsduiken. Na een paar afdalingen in het skigebied van Les Menuires pakken we de nieuwe gondellift Ponte de La Masse, die ons in acht minuten naar het bergstation op 2800 meter hoogte brengt. Boven aangekomen heb je bij goed weer een prachtig 360 graden uitzicht op de omliggende bergtoppen. Families of minder geoefende skiërs kunnen vanaf de La Masse via blauwe of rode pistes terug naar Les Menuires skiën, maar op ons wacht een ander avontuur.

We gaan off-piste en dalen af in de Vallée du Lou, naar het op een hoogte van 2000 meter gelegen bergmeertje Lac du Lou. Nu wij er zijn ligt er helaas geen verse sneeuw, maar is dat wel het geval, dan heb je op de hellingen rondom het skioord en in heel Les Trois Vallées talrijke mogelijkheden om off-piste te gaan. Doe dit zonder kennis en ervaring trouwens altijd met een gids!

Stoeltjeslift Les Menuires
© Spalder Media Group

IJsduiken in Lac du Lou

Aangekomen bij het Lac du Lou genieten we van een heerlijk Franse Lunch op het zonnige terras van de gerestaureerde Refuge. En dan wordt het spannend: we gaan ijsduiken in het Lac du Lou! De eerste uitdaging is het dikke duikpak aantrekken, want het water heeft onder het ijs een temperatuur van 1 graad, brrrrr. Wanneer we ons in de neopreen gewurmd hebben, dalen we af naar het meer en maken we ons gereed voor de duik. Flippers aan, heel veel gewichten om (het pak drijft namelijk behoorlijk), duikbril op en dan het water in. Eng!

In totaal zijn er vier gaten in het ruim 60 centimeter dikke ijs van het meertje geslagen. Het grootste gat dient als ingang van de unieke wereld die uit ijsstukken, koud water en wonderbaarlijk mooie lichtreflexies bestaat. Om even een gevoel te krijgen duiken we ter plekke onder, kijken hoe lang we de adem kunnen inhouden en wennen aan het ijskoude water dat in kleine beetjes in het duikpak sijpelt. Gelukkig warmt het water door de lichaamstemperatuur snel op, zodat het binnen het pak lekker warm blijft. Vanaf het ingangsgat gaan er touwen onder het ijs door naar de volgende gaten. Deze zijn 6, 10 en 14 meter van elkaar vandaan. We halen diep adem, duiken onder en met de blik naar boven richting ijs gericht trekken we ons van een gat naar het volgende. Een absoluut unieke ervaring en dan ook echt een aanrader!

IJsduiken

IJsduiken in Les Menuires
© Laurelenn Jacquet
IJsduiken in Lac du Lou in Les Menuires
© Laurelenn Jacquet
IJsduiken doe je zonder zuurstof
© Laurelenn Jacquet

Racletten in een alpine tent

Terug in het hotel is het tijd voor een hete douche voor we deze avond op een heel bijzonder plek gaan dineren: in een alpine tipi tent. Terwijl buiten een ijzige wind opgetrokken is, gaan wij naar het L’Alpin Steak House in Les Bruyères, waar buiten op het terras twee tenten opgebouwd staan. Voor de ingang staat de BBQ al te loeien. We gaan naar binnen en daar is het dankzij een houten kachel lekker warm en knus. We nemen plaats op de zachte schapenvachtjes en genieten van een heerlijke raclette en ouderwets op de barbecue gebraden varkensrack. Wie wil kan na het eten nog marshmallows boven de vuurkorf roosteren, maar de lucht buiten is nu zo koud, dat we dit even overslaan. We hebben al heerlijk gegeten! Als je naar Les Menuires gaat en deze unieke ervaring ook niet wil missen, denk er op tijd aan je tent te reserveren, want ze zijn vaak al volgeboekt.

Dineren in een Alpine tent in Les Menuires
Lekker racletten in een alpine tent

Skiën in Les Trois Vallées

Op de tweede dag staat alleen skiën gepland en dat kunnen we hier zonder problemen de hele dag. Zelfs zonder dezelfde afdalingen te moeten nemen! Les Trois Vallées is een skigebied voor wie niet genoeg kan krijgen van skiën. 339 skipistes in alle kleuren en meer dan 160 moderne skiliften verbinden de zeven skidorpen Les Menuires, Saint-Martin-de-Belville, Val Thorens, Méribel, Courchevel, Orelle en Brides-les-Bains. Ons doel voor deze dag: zo veel mogelijk van het skigebied zien en dat lukt ons, mede dankzij de gids, heel aardig.

Een heerlijke skidag in Les Trois Vallées

Snowboarden in Les Trois Vallées
Rustige pistes!
Genieten van heerlijk lenteweer
Schitterende uitzichten!

Een World Cup wedstrijd bijwonen

Een van de highlights onderweg op deze zonnige maartdag is de World Cup wedstrijd in Méribel. Al vanaf de pistes rond Méribel kun je de wedstrijdhelling zien. Zo’n skiwedstrijd van zo dichtbij zien is erg indrukwekkend en de stemming aan de finish is uitgelaten. Helaas hebben wij niet veel tijd en na drie deelnemers gezien te hebben, moeten we helaas weer verder. Onze skitocht voert ons van Méribel via een gezellige berghut voor de lunch langs Val Thorens naar Orelle. Hier is het echt fantastisch skiën. Het is nergens druk en de pistes liggen er heerlijk bij. Het liefst waren we ook hier weer langer gebleven.

Onderweg genieten we nog van de adembenemend mooie uitzichten vanaf de Cime Caron op 3200 meter hoogte en de Sommet des 3 Vallées op een hoogte van 3230 meter, voor we aan de terugweg beginnen. Vanaf de Cime de Caron wacht ons een mooie afdaling van zo'n 7 km lang terug naar Les Menuires. Na 48 km skiën zit de skidag er helaas alweer op. We sluiten onze reis af met weer een heerlijk Frans diner.

World Cup wedstrijd Méribel
© Spalder Media Group
Ski Alpin World Cup in Méribel

Selfmade Skitocht

Benieuwd naar onze route door Les Trois Vallees? Here you go:

1 dag in Les Trois Vallees (Start in Les Menuires)

Lift Afdalingen
Reberty & Sunny Express Pixel Area en Allee naar Roc2
Roc 2 (3 Marches, 2704m) Mouflon, Sitelle, Martre, Truite naar Méribel Centre
Saulire Express 1 & 2 (Saulire, 2740m) Marcassin, Aigle naar Méribel-Mottaret
Combes 1 & 2 Naar begin van Roc de Tougne
Roc de Tougne (Mont de la Challe, 2573m) Teppes, Gros Tougne, La Violette naar Les Menuires
Reberty & Sunny Express Pâturages naar Bruyeres 2
Bruyeres 2 (Col de la Chambre, 2850m) Chardons, Plein sud, Cairn naar Val Thorens
Moutiere Naar begin van Grand Fond
Grand Fond (Col de Rosael, 3000m) Mauriennaise naar Plan Bouchet (Orelle)
Peyron & Bouchet (Sommet des 3 Vallées, 3230m) Bouchet, Peyron
Orelle - Caron (Cime Caron, 3200) Col de l'audzin, Gentiane, Bd Cumin terug naar Les Menuires
Les Menuires Slee

Over Nina

Nina komt uit het hoge noorden en is helaas niet opgegroeid met skiën. Pas op haar 12e mocht ze eindelijk de latten onderbinden en sindsdien is ze dol op de bergen, het geluid van de ski's en de adembenemende uitzichten!