Skip to navigation Skip to main content
Bergen In Engelberg

Sneeuwzeker skiën kan in de hooggelegen skigebieden van Zwitserland. Zelfs in het voor- en naseizoen, als de sneeuwcondities nog weleeens wisselend kunnen zijn, profiteer je hier toch van fijne afdalingen. Aan hoge skigebieden geen gebrek in Zwitserland. Dit Alpenland telt veruit de meeste vierduizenders: 49 om precies te zijn. In veel skibestemmingen ga je al snel de hoogte in. In dit blog een overzicht met zes hooggelegen skigebieden in Zwitserland.  

1. Matterhorn Ski Paradise

Het Matterhorn Ski Paradise is ontzettend sneeuwzeker. Hier kun je zelfs het hele jaar door op de latten staan! De ruim 360 pistekilometers liggen niet alleen in Zwitserland, maar ook in Italië en reiken tot maar liefst 3899 meter hoogte. Vanuit Zermatt, gelegen op 1620 meter hoogte, kun je elke dag prachtige tochten skiën en is ook zo de oversteek naar Breuil-Cervinia en Valtournenche zo gemaakt. Voordeel van dit hooggelegen skigebied is ook dat je er veel lange afdalingen kunt skiën, waaronder de 25 km lange dalafdaling Matterhorn vanaf de Klein Matterhorn.

Zermatt is een van de hooggelegen skigebieden in Zwitserland

2. Saas-Fee

Vanuit het autovrije Saas-Fee, dat op 1800 meter hoogte ligt, heb je toegang tot ruim 100 km aan pistes. Op ski’s kun je een maximale hoogte van 3600 meter bereiken en daarmee verdient dit skigebied absoluut een plaats in deze lijst met hooggelegen skigebieden in Zwitserland. Skiën in Saas-Fee staat gelijk aan heerlijke afdalingen en prachtige uitzichten. Je kunt hier maar liefst 18 vierduizenders bewonderen, waaronder de hoogste berg die volledig in Zwitserland ligt: de 4545 meter hoge Dom.

Skiën op de gletsjer in Saas-Fee

3. Les 4 Vallées

Een ander hooggelegen skigebied in Zwitserland is Les 4 Vallées (spreek de vier op z’n Frans uit als quatre). Met ruim 410 km aan pistes is dit de grootste skibestemming die volledig in het land ligt. Vanuit vier verschillende valleien en dorpen zoals Nendaz, La Tzoumaz, Verbier, Les Masses, Thyon-Les Collons en Veysonnaz kun je elke dag prachtige tochten skiën. Les 4 Vallées is met een ligging tussen 1400 en 3330 meter hoogte zeer sneeuwzeker. Het piste-aanbod is veelzijdig en biedt voor ieder wat wils. Ook kun je hier goed freeriden.

Les 4 Vallées is een hooggelegen skigebied in Zwitserland

4. Aletsch Arena

Hooggelegen en met prachtige uitzichten op de langste gletsjer van de Alpen. Dat en nog veel meer is de Aletsch Arena, het skigebied dat haar naam dankt aan de machtige Aletschgletsjer. De omgeving staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en eigenlijk moet iedere wintersporter hier een keer geweest zijn. De ruim 100 pistekilometers van de Aletsch Arena liggen tussen 1844 en 2869 meter hoogte en zijn zeer sneeuwzeker. Bijzonder is dat je niet alleen kunt overnachten in het dal, maar ook midden in het skigebied. Ski-in ski-out op z’n best!

Wintersport in de Aletsch Arena

5. Engadin St. Moritz

De vakantieregio Engadin St. Moritz ligt op zo’n 1800 meter hoogte. Niet alleen profiteer je hier van veel zonnige dagen, maar ook van voldoende sneeuw en fijne pistes. In het Engadin liggen de vier skigebieden Corvatsch 3303, Corviglia, Diavolezza/Lagalb en Zuos, samen goed voor ruim 350 km aan pistes. Die zijn niet allemaal onderling verbonden, maar wel te skiën met dezelfde skipas. Overnachten kan in dorpen als St. Moritz, Silvaplana, Maloja, Pontresina en Celerina. De pistes reiken tot ruim 3300 meter hoogte en op de Diavolezza Gletscher kun je van begin november tot begin mei op de latten staan.

Sneeuwzekere wintersport in Engadin St. Moritz
© Unsplash, Mark Tan

6. Engelberg Titlis

We sluiten deze lijst met hooggelegen skigebieden in Zwitserland met Engelberg Titlis. Vanuit het dorp, dat op 1050 meter hoogte ligt, heb je toegang tot de twee skigebieden Brunni en Titlis. Dat laatste gebied is ontzettend sneeuwzeker en reikt tot wel 3028 meter hoogte. De ruim 80 pistekilometers liggen op de flanken van de Klein Titlis en Jochstock. Het skiseizoen gaat al in november van start en duurt tot begin mei. Naast fijne pistes vind je hier ook een aantal andere hoogtepunten, zoals de Titlis Rotair (ronddraaiende gondel), een ijsgrot en de TITLIS Cliff Walk (hoogste hangbrug van Europa).

Engelberg Titlis Rotair gondel
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.