Skip to navigation Skip to main content

Dit is nieuw in de skigebieden in winterseizoen 2023/2024

Stoeltjeslift en gondel in de Zillertal Arena

In de skigebieden heeft men de afgelopen maanden niet stilgezeten. Terwijl jij lekker van de zon genoot, zijn er heel wat liften en andere faciliteiten vernieuwd. Zo is het pensioen van de oude tweezitter in Wald-Königsleiten officieel ingeluid en stap je komende winter in het Skicircus in de nieuwe 8-persoons Limberg stoeltjeslift. Benieuwd wat er verder veranderd is? In dit blog hebben we een paar nieuwtjes voor winterseizoen 2023/2024 op een rijtje gezet.

Nieuwe dalafdaling op de Jakobshorn in Davos Klosters en meer

In het Zwitserse Davos Klosters heb je toegang tot ruim 300 km aan pistes, verdeeld over meerdere losse skigebieden die niet allemaal onderling met elkaar verbonden zijn. Een daarvan is de Jakobshorn. Hier kun je komende winter de nieuwe zwarte dalafdaling vanaf Restaurant Fuxägufer naar Bolgenareal in Davos Platz. Met het openen van de piste wordt ook het startsein voor de ‘1K Vertical Run’ gegeven. Ski vanaf de top van de Jakobshorn via de nieuwe dalafdaling naar beneden en je hebt in korte tijd 1000 hoogtemeters in de benen. De nieuwe dalafdaling kan kunstmatig worden besneeuwd en voor beginners blijft de blauwe 10 geopend.

Ook nieuw is dat de populaire Besenbinder-piste op de Parsenn (naar Wolfgang) vanaf komende winter kunstmatig kan worden besneeuwd. Ski ook zeker de Ski Challenge, een leuke dagtocht die je meeneemt over de beste pistes in het gebied. Tot slot is er ook nieuws op het gebied van overnachten. Komend winterseizoen opent het unieke Mountain Plaza Hotel (voorheen Sunstar) haar deuren.

Wintersport Davos Klosters

Nieuwe 8-persoons Limberg stoeltjeslift in het Skicircus

Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn is met ruim 270 km aan pistes een van de grootste skigebieden van Oostenrijk. Dankzij de Ski ALPIN CARD en zellamseeXpress zijn ook de pistes van Zell am See-Kaprun toegankelijk en is het aantal uit te breiden naar wel 408 km. Na ruim 29 jaar trouwe dienst en zo’n 15 miljoen wintersporters te hebben vervoerd, is de 4-persoons Limberg stoeltjeslift op de Schattberg Ost in april ontmanteld. De afgelopen maanden is er volop gebouwd aan de nieuwe 8-persoons Limberg stoeltjeslift mét weerkap. Alles alles volgens plan verloopt, is de lift in november klaar voor gebruik. Wat je onder andere kunt verwachten?

 • Capaciteit: 3600 personen per uur
 • Snelheid: 6 meter per seconde
 • Lengte en hoogteverschil: 1370 meter lang, 449,5 meter hoogteverschil
 • Ritduur: 4:45 minuten
 • Fabrikant: Doppelmayr
Nieuwe liften skiseizoen 2023/2024
De oude Limberg is verleden tijd!

2-persoons Mitterleger vervangen in Wald-Königsleiten

Wald im Pinzgau en Königsleiten worden vaak in een adem genoemd en zijn beide onderdeel van de Zillertal Arena. In dit deel van het populaire skigebied is men al een paar maanden druk bezig met de bouw van de nieuwe 6-persoons Mitterleger stoeltjeslift. Na ruim 27 jaar dienst is het pensioen van de oude tweezitter officieel ingeluid. Een lift als deze paste niet meer bij de huidige eisen aan comfort van het moderne skigebied. Tijd voor een flinke upgrade dus! Met de nieuwe Mitterleger ben je niet alleen meer dan twee keer zo snel boven, de rit omhoog is ook een stuk comfortabeler. De stoeltjeslift beschikt over een weerkap én stoelverwarming. Wat je onder andere kunt verwachten?

 • Capaciteit: 2000 personen per uur
 • Snelheid: 5 meter per seconde
 • Lengte en hoogteverschil: 1531 meter lang, 379 meter hoogteverschil
 • Ritduur: 4:35 minuten
 • Fabrikant: Doppelmayr
Mitterleger in Gerlos
© SMG
Afgelopen winter kon je voor het laatst van de oude tweezitter gebruikmaken!

Nieuw in Paznaun: Skischaukel Kappl & See

Nieuw komende winter in Paznaun is Skischaukel Kappl & See, een skiverbond tussen de twee familiebestemmingen See en Kappl. Met één skipas kun je genieten van het beste van beide skigebieden. Ga bijvoorbeeld op de ene dag skiën op de 42,5 km aan pistes van See, aan het begin van het dal, en de andere dag op de 42 pistekilometers van Kappl, het tweede dorp dat je tegenkomt. Of wat dacht je van in beide skigebieden op één dag? Met de skibus is het slechts 15 minuten heen en weer pendelen. Dit is een absolute tip voor liefhebbers van de zon. Als je de skidag start in Kappl en eindigt in See, dan ski je de hele dag met zonnestralen op je gezicht. Fijn weetje: in het weekend kost een dagpas voor kinderen tussen 8 en 16 jaar slechts € 20,-.

Nieuw Skischaukel Kappl&See
© TVB Paznaun – Ischgl

Nieuw ‘magisch tapijt’ in het Naniland in Carezza

Carezza ligt aan de voet van de imposante Rosengarten in het Eggental en is een super familievriendelijk skigebied. Kleine skiërtjes kunnen terecht in drie kinderlanden, waaronder het Naniland. Hier is een nieuwe lopende band lift aangelegd om kids eenvoudig de oefenhelling op te vervoeren. De transportband is 150 meter lang en de rit duurt ongeveer 3:30 minuten.

Nieuwe 10-persoons gondel in het Italiaanse Plose

In de nazomer van 2022 is er gestart met de bouw van de nieuwe gondel van St. Andrä naar Kreuztal. Een belangrijke lift, die vanuit het dorp toegang biedt tot de pistes van Plose. Om die reden is er pas begonnen met het ontmantelen van de oude gondel nadat de nieuwe in gebruik werd genomen. Dat gebeurde op 8 juni, perfect op tijd voor de start van skiseizoen 2023/2024. De route is vrijwel hetzelfde gebleven, maar wel is er een middenstation aangelegd. De belangrijkste kenmerken van de nieuwe Plose zijn:

Plose 1:

 • Capaciteit: 2400 personen per uur
 • Snelheid: 6 meter per seconde
 • Lengte en hoogteverschil: 1502 meter lang, 553 meter hoogteverschil
 • Ritduur: 4:40 minuten
 • Fabrikant: LEITNER

Plose 2:

 • Capaciteit: 2400 personen per uur
 • Snelheid: 6 meter per seconde
 • Lengte en hoogteverschil: 1141 meter lang, 425 meter hoogteverschil
 • Ritduur: 3:30 minuten
 • Fabrikant: LEITNER

Ook nieuw in de Zillertal Arena: 10-persoons gondel Wilde Krimml

De Mitterleger is niet de enige nieuwe lift waar je komende winter gebruik van kunt maken in de Zillertal Arena. Ook aan de andere kant van het skigebied wordt druk gebouwd. De oude KrimmlXpress uit 1999 wordt vervangen door een moderne, zeer comfortabele 10-persoons gondel met stoelverwarming. Voortaan niet meer minutenlang koukleumen in de vierzitter, maar even relaxed opwarmen. De Wilde Krimml, zoals de nieuwe gondel gaat heten, is een belangrijke verbindingslift tussen Zell am Ziller en Gerlos. Vanuit Zell kun je wel skiën naar Gerlos, maar om terug te komen moet je in de lift stappen. Wat je onder andere kunt verwachten?

 • Capaciteit: 2400 personen per uur
 • Snelheid: 6 meter per seconde
 • Lengte en hoogteverschil: 1870 meter lang, 439 meter hoogteverschil
 • Ritduur: 5:40 minuten
 • Fabrikant: LEITNER
Nieuwe skilift Krimml Xpress Wilde Krimml

Lac Intrets: nieuwe 6-persoons stoeltjeslift in Avoriaz

Komende winter stap je in Avoriaz (Les Portes du Soleil) in een nieuwe stoeltjeslift. De 4-persoons stoeltjeslift TSD du Lac Intrets uit 1986 is vervangen door een moderne 6-persoons variant. Het traject van de lift is iets aangepast. Het dalstation ligt nog op dezelfde locatie, maar het bergstation is iets verder naar het oosten geplaatst. Dit maakt de overstap op de Grandes Combes een stuk gemakkelijker. Wat je onder andere kunt verwachten?

 • Capaciteit: 3000 personen per uur
 • Snelheid: 6 meter per seconde
 • Lengte en hoogteverschil: 1828 meter lang, 495 meter hoogteverschil
 • Ritduur: 5:40 minuten
 • Fabrikant: LEITNER
Avoriaz, Les Portes du Soleil skigebied

La Foileuse: nieuwe gondel in Morgins

Nog een nieuwe lift in Les Portes du Soleil, maar dan aan de Zwitserse kant van het skigebied in Morgins. De 3-persoons La Foilleuse stoeltjeslift is vervangen door een moderne 10-persoons gondel. Deze kan niet alleen meer wintersporters per uur vervoeren, maar is ook iets sneller dan zijn voorganger. Wat je onder andere kunt verwachten?

 • Capaciteit: 2400 personen per uur
 • Snelheid: 6 meter per seconde
 • Lengte en hoogteverschil: 1404 meter lang, 505 meter hoogteverschil
 • Ritduur: 4:20 minuten
 • Fabrikant: Garaventa

Hochalmbahn in Garmisch-Classic aangepakt

Garmisch-Classic is het skigebied tussen Grainau en Garmisch-Partenkirchen. De ruim 40 km aan pistes liggen verspreid over drie bergen en vanaf hier is ook een uitstapje naar de Zugspitze zo gemaakt. De 44-persoons gondel is al sinds 1972 in gebruik en was wel toe aan een renovatie. Afgelopen voorjaar is men gestart met het dalstation van de Hochalmbahn. Deze was niet alleen flink verouderd, maar ook lek.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.