Skip to navigation Skip to main content

Nieuwe lift in Plose: 10-persoons gondel van St. Andrä naar Kreuztal

54461 - Nieuwe lift in Plose: 10-persoons gondel van St. Andrä naar Kreuztal (11)

Vanaf skiseizoen 2023/2024 stap je in het Zuid-Tiroolse skigebied Plose in een nieuwe lift. In de nazomer van 2022 wordt hier gestart met de bouw van een nieuwe 10-persoons gondel van St. Andrä naar Kreuztal. De huidige 6-persoons gondel is al sinds 1986 in gebruik en voldoet niet meer aan de eisen van het skigebied. Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwe lift in Plose voor aanvang van skiseizoen 2023/2024 klaar voor gebruik. Alles over de nieuwe 10-persoons gondel van St. Andrä naar Kreuztal, lees je in dit artikel.

Nieuwe lift in Plose: 10-persoons gondel St. Andrä - Kreuztal

Een aantal weken geleden heeft de gemeenteraad van Brixen de bouw van de nieuwe 10-persoons gondel van St. Andrä naar Kreuztal goedgekeurd. Burgermeester Peter Brunner heeft aan Südtirolnews laten weten dat dit een belangrijke stap in de ontwikkeling van het ski- en wandelgebied is. Volgens Brunner maakt de nieuwe lift Plose nog aantrekkelijker voor zowel toeristen als de lokale bevolking. De oude 6-persoons gondel is sinds 1986 in gebruik en past niet meer bij de huidige wensen van het skigebied. Vooral op het gebied van comfort valt er veel te halen en daar wordt dan ook extra aandacht aan besteed. De nieuwe lift van St. Andrä naar Kreuztal in Plose moet straks voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een lichamelijke beperking.

Als ook de laatste goedkeuringen binnen zijn, wordt er in de nazomer van 2022 gestart met de bouw van de nieuwe gondel. Die moet voor aanvang van skiseizoen 2023/2024 klaar zijn voor gebruik. Zomer- en wintertoeristen zullen van de bouw geen hinder ondervinden. Omdat de lift een belangrijke functie heeft, blijft de oude het doen tot de nieuwe er is. De totale bouwkosten voor het project zijn geschat op 26 miljoen euro.

Feiten & cijfers nieuwe lift in Plose

Dalstation: 1067 m. Lengte: 2648 m.
Middenstation: 1620 m. Capaciteit: 2400 pers./uur
Bergstation: 2050 m. Hoogteverschil: 983 m.
Snelheid: 6 m/sec. Aantal gondels: n.b.
Duur rit middenstation: 4:40 minuten Fabrikant: Doppelmayr
Duur rit bergstation: 3:30 minuten Plaats: St. Andrä, Plose

In twee gedeeltes naar boven

De huidige 6-persoons gondel brengt wintersporters in één keer van St. Andrä op 1067 meter hoogte naar Kreuztal op 2050 meter hoogte. Daar komt in de nieuwe situatie verandering in. De nieuwe 10-persoons St. Andrä - Kreuztal gondel biedt straks ook de mogelijkheid om halverwege, op 1620 meter hoogte, uit te stappen. Het middenstation komt vlak bij het voormalig dalstation van de Trametschlift te liggen. Aan het traject dat de lift aflegt, wordt verder weinig veranderd. Ook het aantal steunpalen blijft met 22 vrijwel ongewijzigd. Het opsplitsen van het traject met een middenstation biedt vooral in de wintermaanden veel voordeel, aangezien er nieuwe mogelijkheden voor skiërs en rodelaars ontstaan. Dankzij de aanleg van het middenstation zijn straks ook het bovenste gedeelte van de Trametsch dalafdaling en rodelbaan RudiRun bereikbaar.

Comfort ontzettend belangrijk voor nieuwe lift in Plose

Een extra belangrijk punt bij de ontwikkeling van de nieuwe lift in Plose is het comfort van de gasten. Iedereen moet zonder problemen van de lift gebruik kunnen maken, ook ouders met een kinderwagen en mensen met een lichamelijke beperking. De gondels zijn daarom ruim opgezet en alle in- en uitgangen worden drempelloos ontworpen. De capaciteit gaat flink omhoog, van 1800 naar 2400 personen per uur. Wachtrijen in het dal moeten hiermee tot het verleden behoren. Qua reistijd verandert er weinig, maar daarentegen kun je straks wel halverwege uitstappen en is de reis omhoog een stuk comfortabeler.

Meer ruimte in het dalstation van de St. Andrä - Kreuztal gondel

Het dalstation van de St. Andrä - Kreuztal gondel komt vlak naast het huidige dalstation te liggen en het bergstation vlak naast de locatie van het voormalige bergstation. Omdat het middenstation straks ook ruimte biedt voor de opslag van gondels, ontstaat er in het dalstation meer ruimte voor opslag van andere spullen. Sneeuwkanonnen, pistenbully's en andere apparatuur kunnen hier in de toekomst worden opgeslagen.

Wintersport in Plose in Zuid-Tirol

Plose is een van de minder bekende skigebieden in Zuid-Tirol. Vanaf het plaatsje Brixen, Bressanone in het Italiaans, dat aan de Brennerautobahn ligt, is het ongeveer een kwartier rijden naar het dalstation van de St. Andrä-Kreuztal gondel. Dat kan met eigen auto, maar ook met de skibus. Het skigebied van Plose reikt tot een maximale hoogte van 2505 meter en telt 42 km aan pistes. Daarvan is het merendeel blauw (20 km), gevolgd door rood (16 km) en zwart (6 km). Plose biedt voor iedere skiër wat wils: van heerlijk brede oefenhellingen voor beginners tot een uitgebreid kinderland voor de allerkleinste wintersporters en voldoende uitdaging voor gevorderden. Sla vooral de Trametsch afdaling niet over. Dit is met een lengte van 9 km de langste dalafdaling van Zuid-Tirol. Zoals in veel Zuid-Tiroolse skigebieden draait het in Plose niet alleen om skiën, maar ook om genieten. Aan fijne berghutten is hier dan ook geen gebrek. Handig om te weten: Plose is samen met Gitschberg Jochtal (Rio Pusteria - Bressanone) onderdeel van de gigantische skiregio Dolomiti Superski. Met één skipas kun je skiën op ruim 1200 km aan pistes en gebruik maken van wel 450 skiliften! Een uitstapje naar een van de andere skigebieden behoort tijdens een wintersport in Plose dus ook tot de mogelijkheden.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.