Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: sneeuw in het Sauerland en een mogelijke dump voor de Alpen

Waar en wanneer ligt er sneeuw tijdens skiseizoen 2022/2023
© Spalder Media Group

We zijn alweer over de helft van november en daarmee komt de start van het skiseizoen en de meteorologische winter dichterbij. Koning Winter lijkt ook eindelijk wakker te zijn geschud. In de Alpenlanden kan deze week ruim een halve meter sneeuw vallen en ook staan voor komend weekend de eerste centimeters in het Sauerland op de planning. Pas echt spannend is wat er volgende week gaat gebeuren. Een echte dump is niet uitgesloten... In dit weerbericht praten we je bij.

Wisselvallige week met regelmatig verse sneeuw

November is nu al 180 graden anders dan oktober. Geen zacht herfstweer, maar de eerste tekenen van de winter! Zoals je maandag al in het Alpenweer kon lezen, verloopt deze week behoorlijk wisselvallig. Er trekken meerdere wolkenvelden over de Alpen en regelmatig valt er verse sneeuw. Met name in Frankrijk en Zwitserland, daar is lokaal ruim een halve meter voorspeld. Vandaag trekt er een koufront van west naar oost over de Alpen. Aan de noordkant valt er vanaf 1300 - 1800 meter hoogte tussen de 5 en 10 cm verse sneeuw. Morgen is het overwegend bewolkt met weinig neerslag en in enkele gebieden laat zelfs de zon zich weer even zien.

Sneeuwgrens omlaag

Op vrijdag kan er aan de noordkant van de Alpen tussen de 10 en 20 cm sneeuw vallen. Koude lucht brengt de sneeuwgrens steeds verder omlaag. Deze ligt nu tussen de 1500 en 2200 meter hoogte, maar komt richting het weekend rond de 1000 meter hoogte te liggen. Zelfs enkele dorpen krijgen weer een verse witte laag. Het weekend verloopt eigenlijk hetzelfde als de rest van de week: wisselvallig met sneeuw, regen, bewolking en zo nu en dan wat zon.

Eerste vlokken voor het Sauerland

Koude lucht vanuit het noorden brengt ook sneeuw dichter bij huis. In het Sauerland daalt de temperatuur deze week tot onder het vriespunt, wat in combinatie met de voorspelde neerslag zorgt voor enkele centimeters verse sneeuw. Op dit moment staat er zo’n 10 cm sneeuw voor zaterdag op de planning in Winterberg. Hoeveelheden voor de dagen daarna zijn nog niet genoemd, maar tot en met woensdag kan er zowel op de berg als in het dal sneeuw vallen. Wanneer skiën in Winterberg weer mogelijk is, is nog niet bekend. Het skigebied heeft aangegeven bij voldoende sneeuw de eerste liften en pistes zo snel mogelijk te openen. De lage temperaturen zijn in ieder geval perfect voor het maken van kunstsneeuw.

Mogelijke dump na het weekend?

En dan volgende week… Volgens het Europese weermodel zou het vanaf dinsdag flink kunnen gaan dumpen. Nu is dat nog iets te ver weg voor een accurate voorspelling, maar we houden de berichten nauwlettend in de gaten. Het Duitse en Amerikaanse model zijn het hier namelijk nog niet helemaal mee eens, maar de eerste sneeuwvoorspellingen van Bergfex laten al veelbelovende centimeters zien. Kunnen we ons dan ein-de-lijk gaan verheugen op een gigadump met meer dan een meter verse sneeuw? Blijf ons volgen voor de laatste ontwikkelingen!

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.