Skip to navigation Skip to main content
Rothorn 2023 0315 090000

Het is pas woensdag, maar wat weer betreft kunnen we deze week al heel wat afvinken. Van een krachtige föhnwind tot een koufront en van verse sneeuw tot regen. Wie nu in de Alpen is, moet het er vandaag echt van nemen. De wolken trekken steeds meer weg en de zon gaat volop schijnen, oftewel Kaiserwetter. Vanaf morgen wordt het een stuk zachter. In dit weerbericht praten we je bij.

Genieten van verse sneeuw

Gisteren deelden we al een paar hele fijne webcams met je. In een groot deel van de Alpen viel sneeuw, waarbij de meeste centimeters in de Franse en Zwitserse Alpen zijn gemeten. De sneeuwgrens lag tussen 1000 en 1500 meter hoogte, maar schommelde ook flink. Hierdoor viel er op de lagergelegen pistes vooral natte sneeuw en regen. In Noord-Italië is eindelijk ook weer een verse laag sneeuw gevallen. In de Dolomieten 10 tot 20 cm op de hoger gelegen pistes, verder richting het westen zelfs meer dan 20 cm. Wie vandaag in de Alpen is, kan volop genieten van de verse sneeuw, vooral in de Noord-Alpen waar het ook nog vrij koud is.

In Oostenrijk en Zwitserland kan ook vandaag nog wat sneeuw vallen. De wind waait hier op hoogte krachtig tot vrij krachtig vanuit het westen- tot noordwesten en op 2000 meter hoogte is het tussen -10 °C en -8 °C. Bekijk in de galerij hieronder wat fijne witte webcams.

Webcams 15 maart

Tignes
Axamer Lizum
Bettmeralp
Val Gardena

Veel zon, maar ook zachter

Morgen komt er in de Oostenrijkse en Zwitserse skigebieden nog wat hoge bewolking voor, maar al snel krijgt ook hier de zon de overhand. In de Zuid-Alpen is het over het algemeen volop zonnig. De koude lucht die vandaag nog vanuit het noordwesten het Alpengebied binnenstroomt, wordt morgen vanuit het zuiden verdreven. Het wordt steeds zachter en dat is mede te danken aan de wind die vanuit zuidelijke richting gaat waaien. Dankzij een föhnwind stijgt het kwik opnieuw naar lenteachtige temperaturen. De zon gaat daarbij volop schijnen. Dat extra laagje kun je wel in je tas laten en het is aan te raden op tijd de piste op te gaan om zo lang mogelijk van fijne afdalingen te genieten.

Sneeuw en regen in het weekend?

Het lijkt erop dat het weerbeeld vanaf het weekend een stuk wisselvalliger wordt. De zon blijft nog steeds aanwezig, maar ook trekken er meer wolkenvelden over het Alpengebied. Zeker aan de noord- en westkant van de Alpenhoofdkam. Uit die bewolking kan zo nu en dan wat neerslag vallen. De sneeuwgrens ligt vrij hoog waardoor het niet alleen licht kan gaan sneeuwen, maar ook regenen. Zonaanbidders die last minute nog een paar dagen willen skiën, kunnen het best richting de Dolomieten koersen. Hier blijft het overwegend zonnig en droog. Ook na het weekend lijkt het weerbeeld wisselvallig te blijven. Vrijdag hopen we je meer duidelijkheid te geven.

Pas op: verhoogd lawinegevaar

Dankzij de huidige weersomstandigheden geldt er vandaag in meerdere gebieden een verhoogd lawinegevaar. In de zuidelijke helft van Zwitserland geldt over het algemeen niveau 3 van 5 en in een deel van de Franse Alpen is zelfs waarschuwingsniveau 4 van 5 afgegeven. Check dus voordat je op pad gaat goed de lokale lawineberichten en waarschuwingen en begeef je bij een verhoogd lawinegevaar niet buiten de pistes.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.