Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: halverwege de week ontzettend veel sneeuw

Sneeuw Op Bomen Altastenberg
© Spalder Media Group

Als de voorspellingen voor deze week toch eens uit gaan komen! Zoals je vrijdag al in het Alpenweer kon lezen, laten de weerkaarten ontzettend veel sneeuw zien voor deze week. In eerste instantie zou het vanaf vandaag al lekker sneeuwen, maar het zwaartepunt heeft zich nu verschoven naar halverwege de week. Tot en met woensdag is het wisselend zonnig en bewolkt, met slechts kleine hoeveelheden sneeuw en vanaf donderdag gaat het écht los. Je leest er alles over in het Alpenweer.

Lichte sneeuwval tot en met woensdag, maar daarna…

Aan de noordkant van de Alpenhoofdkam start de dag zonnig en droog. In de dalen hangt vaak een dichte mist, maar vanaf 1000-1500 meter ski je in de zon. Lang blijft het echter niet zonnig, vanuit het noordwesten wordt het steeds bewolkter. Tegen de avond valt uit die bewolking ook wat sneeuw. Er waait een matige westen- tot noordwestenwind, die in de loop van de dag in kracht toeneemt en zelfs stormachtig wordt. Eerder toonden de weerkaarten nog flink wat verse sneeuw voor maandag en dinsdag, maar de hoeveelheden zijn flink afgekomen naar maximaal 30 cm. De meeste neerslag valt in de buurt van Salzburg. Aan de zuid- en westkant van de Alpen is het overwegend zonnig, maar wel koud, met temperaturen tussen -4 °C en -10 °C.

Webcams 30 januari 2023

Val Thorens
Garmisch-Classic
Arosa Lenzerheide
Avoriaz

Heel veel sneeuw op donderdag en vrijdag

En dan donderdag en vrijdag. Als de huidige voorspellingen uitkomen, kan er in twee dagen tijd meer dan een meter verse sneeuw naar beneden komen. Dat heeft alles te maken met zeer vochtige lucht die vanaf de Noordzee tegen de noordkant van de Alpenhoofdkam botst. Op woensdag valt al de nodige neerslag, maar vanaf donderdag gaat het pas echt los. Met name in Oostenrijk, Zwitserland en de Zuid-Duitse Allgäu valt in korte tijd heel veel sneeuw. Italië profiteert ook mee van de dump, maar de hoeveelheden liggen hier een stuk lager. In Frankrijk blijft het net zoals de afgelopen dagen overwegend zonnig en droog.

Verwachte sneeuwval in cm

Benieuwd hoeveel sneeuw er op woensdag, donderdag en vrijdag kan gaan vallen? Hieronder de verwachte sneeuwval in centimeters volgens Bergfex.

Oostenrijk

Duitsland

Italië

Zwitserland

Bijna geen sneeuw in de Zuid- en West-Alpen

Anders dan aan de noordkant van de Alpenhoofdkam, valt er in de West- en Zuid-Alpen bijna geen neerslag. In de Franse Alpen blijft het de komende dagen grotendeels zonnig en droog, vandaar dat je ook geen Franse skigebieden tegenkomt in het overzicht met de verwachte sneeuwval. Alleen op de grens met Zwitserland en Italië valt wat sneeuw, maar niet meer dan 15 centimeter. Wie deze week in de Zuid- of West-Alpen op wintersport is, kan genieten van heerlijk zonnig wintersportweer. Vergis je alleen niet in de temperatuur en trek voor de zekerheid een extra laagje aan of neem het mee. Het blijft koud.  

Nog meer verse sneeuw voor het Sauerland

Na een uiterst zachte periode is het weer helemaal winters in het Sauerland. Zelf stond ik afgelopen weekend op de pistes van Altastenberg (zo’n 5km van Winterberg) en wauw wat was het daar wit! Koning Winter lijkt voorlopig nog niet klaar te zijn met de verse sneeuw. De komende dagen verlopen grotendeels bewolkt en uit die bewolking valt regelmatig een vlok sneeuw. Het is iets minder koud dan de afgelopen dagen en ook de sneeuwgrens ligt wat hoger, waardoor het soms licht motregent. De temperatuur ligt tussen de +4 °C en -2 °C.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.