Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: gigadump in aantocht voor de Alpenlanden

Sneeuw (1)
© Spalder Media Group

Afgelopen maandag en dinsdag bracht een eerste koufront een klein vers laagje sneeuw naar de skigebieden aan de noordkant van de Alpenhoofdkam. Een aanhoudende krachtige noordwestelijke stroming stuurt vandaag opnieuw dichte wolken richting de bergen, waaruit regelmatig neerslag valt. Dat is nog niks vergeleken met wat er vanaf morgen gaat gebeuren. Een zogenaamde Nordstau zorgt tot en met het weekend voor zware sneeuwval. In dit Alpenweer lees je er alles over.

Meeste zon in het zuidoosten vandaag

Een aanhoudende krachtige noordwestelijke stroming stuurt vandaag een dicht wolkendek richting de Alpen. Aan de noordkant van de Alpenhoofdkam zijn veel toppen in mist of dichte wolken gehuld. Gedurende de dag komen er sneeuwbuien voor, maar veel sneeuw valt er niet. Hooguit 5 tot maximaal 20 centimeter. Ook de Vogezen en Jura kunnen rekenen op een klein suikerlaagje vanaf 600 meter hoogte. De wind waait vrij krachtig vanuit het noordwesten en op 2000 meter hoogte is het tussen -5 °C en -15 °C. Verder richting het oosten en zuiden is er meer ruimte voor de zon. In een groot deel van Italië, de Zwitserse Zuid-Alpen en de Franse Alpen is het vandaag genieten van zonnig skiweer.

Turracher Höhe
Zon in Turracher Höhe, Karinthië (zuiden)
St. Johann in Tirol
Sneeuw en bewolking in het noorden in St. Johann in Tirol

En dan donderdag…

Vandaag is slechts een klein voorproefje van wat er daarna gaat gebeuren. Op donderdag zullen de meeste bergen gehuld zijn in een dicht wolkendek en komt de sneeuw met bakken uit de hemel. De komende dump danken we aan Nordstau. Bij dit weerfenomeen waait de wind vanuit het noorden/noordwesten en wordt er vochtige lucht vanaf de Noordzee tegen de Alpen aan gedrukt. Deze vochtige lucht botst tegen de bergen aan, stijgt op, koelt af en valt vervolgens als sneeuw naar beneden. Dit keer komt de vochtige lucht meer vanuit het noordwesten, waardoor deze iets minder koud is. De sneeuwgrens komt daardoor tussen 500 en 800 meter hoogte te liggen.

Aan de noordkant van de Alpen kan alleen al op donderdag lokaal meer dan een halve meter sneeuw vallen. Bijvoorbeeld in Gerlos, waar op de berg ruim 60 cm sneeuw valt en in het dorp zo'n 25 cm. In Obertauern kan zelfs wel 80 cm sneeuw vallen op de berg en zo’n 65 cm in het dal. De kans is groot dat dit weer de nodige chaos veroorzaakt.

Sneeuwval houdt aan tot en met het weekend

Na donderdag stopt het niet met sneeuwen. De neerslag neemt wel iets in intensiteit af, maar er komt nog steeds genoeg naar beneden. Voor skigebieden aan de noordkant van de Alpenhoofdkam laten diverse weerkaarten 15 tot ruim 40 cm per dag zien. Die hoeveelheden vallen boven op de al gigantische hoeveelheden. Op zondag zou er lokaal zomaar 1,5 tot 2 meter verse sneeuw kunnen liggen als de voorspellingen daadwerkelijk uitkomen. Zoals het er nu uitziet, houdt de sneeuwval ook na het weekend aan. Daarover meer in het Alpenweer van vrijdag.

Iets milder in het Sauerland

Een blik op de webcams van onder andere Winterberg, Willingen en Altastenberg laat een flink verschil zien vergeleken met afgelopen weekend. Het is wat zachter en het heeft niet alleen gesneeuwd, maar ook geregend. Die trend zet de komende dagen door. Vandaag kan er nog zo'n 10 cm sneeuw vallen, maar wel pas vanaf 600 meter hoogte. De temperaturen komen net boven het vriespunt uit en op donderdag, vrijdag en zaterdag kan er zelfs flink wat regen vallen. Gelukkig lijkt het zachte weerbeeld van korte duur. Na het weekend wordt het weer kouder en nemen de sneeuwkansen toe.

Winterberg
Winterberg
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.