Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: de zon blijft volop schijnen, wel wordt het milder

Val Cenis
© Spalder Media Group

Wat is het op dit moment genieten in de Alpen! Een verse sneeuwlaag, volop zonneschijn en winterse temperaturen. Op de berg was het overdag rond -10 °C en ’s nachts daalde het kwik op sommige bestemmingen tot lager dan -20 °C. Aan het zonnige weerbeeld verandert de komende dagen weinig. Ook volgende week schijnt de zon volop, maar het wordt wel flink zachter. In dit weerbericht lees je over het weer in de Alpen de komende dagen.

Koud begin van de dag

De zon is de afgelopen dagen volop aanwezig geweest in de skigebieden. Wintersporters die nu in de Alpen zijn, hebben volop van Kaiserwetter kunnen genieten. De hemel blauwer dan blauw en een stralende zon. Fris was het wel. Overdag lag de temperatuur tussen -3 °C en -15 °C op 2000 meter hoogte en ’s nachts daalde het kwik pas echt fors. Ook vanochtend is het nog erg koud in een aantal gebieden. Volgens Meteoschweiz was het in Andermatt vanochtend -20,7 °C (gemeten om 08.10 uur op 1437 meter) en in Ulrichen -18,6 °C (gemeten om 08.10 uur op 1348 meter hoogte). ZAMG meldt voor het meetstation in Galtür -13,7 °C en voor Obergurgl -11,6 °C. Volgens Meteofrance is het nu in Val d’Isere -11 °C.

Zachter

Vandaag is het voorlopig de laatste echt koude dag in de Alpen. De wind draait vanuit het westen naar het noordwesten en ’s middags wordt het op 2000 meter hoogte tussen -3 °C en -10 °C. De komende dagen verandert het weerbeeld, omdat de kern van het hogedrukgebied iets verschuift. Het wordt flink milder en met name in de Franse Alpen is daar dit weekend al veel van te merken. Op zaterdag komt de temperatuur tussen -3 °C en +5 °C te liggen. In Oostenrijk waait dan een krachtige tot zeer krachtige wind vanuit het westen tot noordwesten en hier kan aan de noordkant van de Alpenhoofdkam zelfs nog wat sneeuw vallen.

Volop zon de komende dagen

Op hier en daar wat sluierbewolking na, blijft de zon ook de komende dagen volop schijnen in het Alpengebied. Wel kan er in de dalen - vooral ’s morgens - een dichte mist hangen tussen 1000 en 1500 meter hoogte. Voor de zon moet je hier echt omhoog! Vooralsnog lijkt het erop dat ook de eerste week van de voorjaarsvakantie zonnig van start gaat. De weerkaarten laten nog geen duidelijke veranderingen zien. Maandag hopen we je een eerste duidelijkere voorspelling te geven.

Milder in het Sauerland

Milde lucht vanaf de Noordzee stroomt vanaf vandaag het Sauerland binnen. Dichte wolken trekken van tijd tot tijd over, maar bieden dit weekend wel nog ruimte voor de zon. Uit de wolken valt zo nu en dan een vlok sneeuw, maar ook regen. De temperatuur ligt rond 0 °C in Winterberg tot +6 °C in Arnsberg. ’s Nachts vriest het nog wel licht. Op zaterdag en zondag loopt het kwik verder op naar +5 °C op de Kahler Asten bij Winterberg en 10 granden in Menden.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.