17 juni 2017 door Thijs in 'Materiaal''

Twee skihelmen, topmodellen voor het skiseizoen 2017/2018

De skihelm is inmiddels een standaarditem van de wintersportuitrusting. Tegenwoordig draagt bijna iedereen, zowel jong als oud, op de piste een skihelm. Om bij een valpartij of ski ongeluk optimaal beschermd te zijn, wordt er constant geïnvesteerd in betere materialen en pasvorm. Op dé outdoorbeurs van Europa, de ISPO in München, waren de nieuwste innovaties op het gebied van skihelmen te zien. Ook werden hier de nieuwste trends op het gebied van skis, skischoenen en wintersportmode gepresenteerd. In dit weblog lees je welke nieuwe skihelmen er in 2017/2018 op de markt komen.

Nieuwste skihelm trends op de ISPO

Op de internationale sportbeurs voor materiaal en mode, kortweg ISPO, in München worden ieder jaar de nieuwste innovaties uit de skiwereld gepresenteerd. De nieuwste ski’s worden nog lichter, stabieler en vergevingsgezinder dan ze al waren. Op het gebied van skischoenen zien we een afname van gewicht, zonder dat de schoen aan stijfheid en reactievermogen inlevert. De skimode voor komend seizoen is functioneel en tegelijkertijd fashionable wanneer je hiermee van de piste af komt. Skihelmen zijn technisch geoptimaliseerd, maar ook optisch zitten er weer opvallende modellen tussen.

Nieuwe skihelmen tijdens de ISPO in München

#1. Eén van de veiligste skihelmen: Scott Sports Symbol 2 Plus D

De Scott Sports Symbol 2 Plus D biedt dankzij drie veiligheidstechnologieën optimale bescherming. Een uniek schokabsorberend materiaal minimaliseert het risico op een hersenschudding. Daarnaast biedt de helm een verbeterde akoestiek, wat ook van cruciaal belang is voor de veiligheid op de piste. Een perfecte pasvorm en vernuftige ventilatie maken de specificaties van de Symbol 2 compleet.

Skihelm van Scott Sports: Symbol 2 Plus D

Foto: © ISPO/Scott

#2. Skihelm voor kinderen: Marker Vijo

Met de Marker Vijo komt er komend seizoen een kinderhelm op de markt die is onderscheiden met een ISPO award. De helm garandeert een perfecte bescherming, past zich aan het hoofd van de jonge wintersporter aan en heeft een hoog draagcomfort dankzij de zachte oorbeschermers. Het vizier voorkomt dat een skibril te strak aansluit op het hoofd. Eventueel kun je deze er wel afhalen en door een goggle vervangen.

Skihelm voor kinderen: Marker Vijo

Foto: © ISPO/Marker

#3. Skihelm voor vrouwen: Uvex gamma WL

De gamma WL van Uvex is een dameshelm met een trendy design en een zachte, warme binnenvoering. Hierdoor blijven de oren ook tijdens koude wintersportdagen op temperatuur. De helm beschikt over een doordacht ventilatiesysteem en de combinatie van materialen zorgt dat de impact bij een valpartij optimaal wordt verdeeld om letsel te voorkomen of te minimaliseren.

Skihelm voor vrouwen: Uvex gamma WL

Foto: © Uvex

#4. Off-piste helm: POC Auric Cut Backcountry Spin

Stylish en functioneel zijn termen die van toepassing zijn op de Auric Cut Backcountry Spin van POC. Dankzij de ‘spin-pads’ wordt het hoofd bij een botsing of valpartij zo goed mogelijk beschermd. Wat er uitziet als een normale binnenvoering, kan zich perfect aan het hoofd aanpassen om zo de meest kwetsbare gebieden van de schedel te beschermen. Hierdoor heeft de Auric Cut, mede door de praktische ventilatie, een hoog draagcomfort.

Off-piste skihelm POC Auric Cut Backcountry Spin

Foto: © POC

#5. Onder alle omstandigheden: Oakley Mod5

De Mod5 van Oakley levert in combinatie met een bijbehorende skibril geweldige prestaties en zit comfortabel op het hoofd. Het innovatieve ventilatiesysteem van de lichte helm kun je afhankelijk van de weersomstandigheden open of dicht zetten. De zachte binnenzijde houdt ook de oren warm en garandeert de hele dag een perfecte bescherming.

Zwarte skihelm Oakley Mod5

Foto: © Oakley

#6. Freeride helm: Alpina Spine

De Spine van Alpina is een skihelm die onder freeriders zeker geliefd zal zijn. De lichte constructie ventileert optimaal en presteert zowel bij het toeren als het afdalen goed. Bij temperaturen onder nul wordt je hoofd goed warm gehouden door de aangename voering. De binnenzijde is uitneembaar, waardoor je deze na een zweterige dag even in een sopje kunt doen. Daarnaast mag je met de Alpine Spine door de aansprekende vormgeving ook gewoon gezien worden!

Freeride skihelm Alpina Spine

Foto: © Alpina

#7. Safety first: Atomic Revent+ AMID

De Revent+ AMID van Atomic claimt 40% veiliger te zijn dan de veiligheidsvoorschriften voorschrijven. De helm past zich aan de vorm en grootte van je hoofd aan, waardoor het draagcomfort hoog is. Warmte wordt afgevoerd door het ventilatiesysteem dat een aangename temperatuur verzekert.

Rode skihelm Atomic Revent+ AMID

Foto: © Atomic

Skihelm kopen: juiste pasvorm is essentieel

Er zijn tal verschillende skihelmen op de markt die ieder op hun beurt weer over eigen veiligheidsconstructies beschikken. Check in ieder geval of de normering EN1077 in de helm staat. Als je deze norm in de skihelm ziet staan, kun je er zeker van zijn dat deze voldoet aan de eisen die aan skihelmen worden gesteld. Pas bij het kopen van een helm diverse modellen. Zorg dat deze strak genoeg zit, zonder dat er daarbij drukpunten ontstaan. Ieder merk kan net weer even wat anders op jouw hoofd aanvoelen, dus ga in eerste instantie niet af op de looks, maar op de functionaliteit. Skihelm kopen: tips voor de aanschaf van een helm >

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.