2 februari 2018 door Miranda in 'Materiaal''

Skibril

Een skibril of goggles is onmisbaar tijdens de wintersport. Een goede bril beschermt je ogen tegen de zon, de sneeuw en de wind. Daarnaast zorgt hij ervoor dat je perfect zicht hebt. Het aanbod aan skibrillen is enorm en de prijzen variëren van een paar tientjes tot een paar honderd euro. Over het algemeen geldt; hoe duurder de bril, hoe beter het comfort, de glazen, het zicht en de ventilatie is. Maar wintersport is al duur genoeg, dus niet iedereen kan of wil het duurste model kiezen. In dit artikel de punten waar je rekening mee kunt houden als je een skibril gaat kopen.

De kenmerken van een goede skibril

Een goede skibril moet allereerst lekker zitten, je ogen beschermen tegen de zon en de sneeuw en daarnaast dient het je goed zicht te geven. Zeker wanneer je in verschillende lichtomstandigheden skiet is het prettig als je altijd goed zicht hebt. Ook is het belangrijk dat de bril goed aansluit op je gezicht en helm, waardoor je geen wind in je ogen voelt als je in volle vaart van de piste knalt.

Comfortabele pasvorm

De volgende punten verhogen het comfort van je skibril:

 • Verstelbaarheid: een verstelbare band zorgt ervoor dat de skibril goed aansluit en niet af vliegt bij de eerste de beste hobbel of tijdens het bereiken van hoge snelheden. Het is prettig als de band aan de binnenkant is afgewerkt met rand die goed blijft 'plakken' op je helm.
 • Match bij je helm: het is belangrijk dat je skibril goed aansluit op je skihelm. Het is vervelend als je een luchtkier hebt bij je voorhoofd. Neem je helm dus altijd mee wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe skibril. Zorg er ook voor dat de band van je skibril lang genoeg is om over je helm te passen.
 • Schuim en fleece: de binnenkant van je skibril is vaak afgewerkt met schuim en fleece, dit moet goed aansluiten op je gezicht, zodat er geen wind langs kan komen.
 • Brildragers: draag je in het dagelijks leven een bril, let dan op het OTG logo, dit staat voor 'over the glasses'. Deze skibrillen passen goed over een gewone bril.

skibrillen

Categorie van de lens

Hoe feller de zon schijnt, hoe donkerder de lens moet zijn om de beste bescherming te kunnen blijven bieden. Zit het weer een dagje tegen, dan heb je meer aan een skibril met lichte lenzen die voor een meer contrastrijk beeld zorgen. Er zijn vier verschillende categorieën bril die corresponderen met diverse weersomstandigheden.

 • 0-1: brillen met een neutrale, lichtgele of oranje kleur voor omstandigheden met slecht zicht, mist en laaghangende bewolking.
 • 2: brillen voor lichte bewolking en skiën in schaduwrijke gebieden (bos)
 • 3: brillen voor zonnige omstandigheden
 • 4: brillen voor zeer zonnige omstandigheden hoog in de bergen (gletsjers, expedities)

Tips om beslagen lenzen te voorkomen

Niets is vervelender dan een beslagen skibril. Hierbij enkele tips om dit te voorkomen.

 • Pas op met het schoonmaken van de binnenkant van je lens. Doe dit bij voorkeur niet of zo min mogelijk. Vaak zit er op de binnenkant een speciale coating, die je kunt beschadigen.
 • De beste oplossing tegen een beslagen skibril, is een skibril kopen met dubbele lenzen. De luchtlaag tussen de lenzen werk isolerend en voorkomt het beslaan van de skibril.
 • Houd - zeker op dagen dat het sneeuwt - je bril zoveel mogelijk op. Wanneer je je bril op een natte helm zet, wordt het schuim nat, wat vervelend is en voor condens kan zorgen.
 • Maak je bril schoon met speciale brillendoekjes of het stoffen zakje waarin je de skibril hebt gekocht.

beslagen lenzen

Verschillende type lenzen

Uiteraard is goed zicht belangrijk. Voor een skibril geldt dat je minimaal 180 graden zichtveld moet hebben. Goedkopere skibrillen zijn vaak voorzien van een platte lens of een lens die iets bolt van links naar rechts. Dit is een zogenaamd cilindrische lens. Een sferische lens is bol, waardoor je gezichtsveld nog groter wordt. Bij deze skibrillen heb je geen last van vervormingen en is je gezichtsveld optimaal, zowel naar voren, boven, onder en opzij. De sferische lenzen zijn vaak wat duurder. Daarnaast zijn er ook fotochromatische lenzen die zich automatisch aanpassen naar de hoeveelheid licht en dus zijn te dragen bij mooi én slecht weer. Polariserende lenzen zijn voorzien van een coating, waardoor een groot deel van de schitteringen, van bijvoorbeeld water en sneeuw, niet teruggekaatst worden, maar gefilterd worden door de lens.

Heb jij nog tips voor (het kopen van) een skibril, laat dan een reactie achter.

Cilindrische of sferische lenzen

Links: een cilindrische lens Rechts: een sferische lens

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen