Skip to navigation Skip to main content

Op skisafari in de Dolomieten (Deel 1)

Kerkje Alta Badia

Als gelouterde backpacker bezoek ik graag nieuwe plekken en wil ik graag zo veel mogelijk zien tijdens een vakantie. Langer dan een aantal dagen op dezelfde plaats blijven lukt me meestal niet, omdat mijn nieuwsgierigheid naar het onbekende meestal te sterk is. Ik ben dol op wintersport en het is voor mij altijd een hoogtepunt als ik richting de bergen ga, echter het tempo van de zomervakantie zit er meestal niet in. Het was voor mij dan ook een aangename verassing toen ik een poosje geleden een uitnodiging kreeg om mee te gaan op een skisafari in de Dolomieten. Met als doel om in drie dagen drie skigebieden te verkennen.

Dolomiti Superskispas

De Dolomieten in Zuid-Tirol zijn voor een dergelijke skisafari het perfecte terrein en de onmiskenbare vormen van het bergmassief zijn hiervoor een prachtig decor. Daarnaast zijn de verschillende skigebieden van Zuid-Tirol toegankelijk met de Dolomiti Superski skipas. Deze pas geeft toegang tot zo’n 1200 kilometer aan pistes en dat maakt dit gebied één van de grootste skiregio’s ter wereld. Dit geeft de avontuurlijke wintersporter een extra stimulans om ‘de buurt’ te verkennen tijdens een wintersport in Zuid-Tirol.

Dag 1. Alta Badia

De trip begint in Selva in Val Gardena. De dag begint vroeg. We hebben geluk, want het heeft een aantal dagen voor aankomst behoorlijk gesneeuwd, waardoor de toch al prachtige omgeving er nog mooier uitziet. Het is dan ook slechts een kwestie van secondes, dat het wintersportgevoel mij volledig overmant. De boomtoppen zijn wit en de sneeuw is fantastisch. We blijven slechts kort in Val Gardena en we verkennen vandaag met name de pistes en de Movimënt Parks van Alta Badia.

Blauwe pistes in overvloed

In tegenstelling tot Val Gardena, waar de pistes wat uitdagender zijn, wordt Alta Badia gekenmerkt door een verzameling van, met name, blauwe pistes. Een prima gebied dus voor beginners, families en voor mensen, zoals ikzelf, die houden van racen over glooiende pistes. Op hoog tempo crossen we door het gebied en genieten we van de fantastische uitzichten van onder andere het Sella massief. Het bergmassief dat als een machtig natuurlijk fort het centrum vormt van de skigebieden van de Dolomiti Superski. Het is de naamgever van de welbekende Sella Ronda. Een route van 26 kilometer door verschillende skigebieden die je om deze imposante rots leidt. In een normaal tempo doe je daar ongeveer een halve dag over.

Op en top Italië!

Wat opvalt op de pistes van Alta Badia zijn de overdaad aan mooie, moderne berghutten. Zowel van buiten als van binnen is er flink wat aandacht besteed aan het design. In sommige hutten voelt het alsof je in je skibroek in een sterrenrestaurant zit. Het typische Italiaanse gevoel voor stijl en design is in Alta Badia onmiskenbaar aanwezig. Uiteraard is het eten in deze hutten over het algemeen ook niet te versmaden. Dit is op en top wintersport in Italië!

Sommelier op de piste

's Middags worden we verwend met een tour met een heuze sommelier die met ons meeskiet en ons laat genieten van regionale wijnen in verschillende berghutten. We skiën onder begeleiding van deze olijke man van hut naar hut. We genieten van prosecco's, witte wijnen en rode wijnen. Een prima afsluiting van een mooie middag skiën. Een dergelijke tour is overigens voor iedereen te boeken bij de lokale VVV: De dl vin - Wine Skisafari.

Het nadeel van een skisafari

De avond brengen we door in Corvara. Corvara is het hoogst gelegen dorp in het Badia dal en ligt het tevens vrij centraal in het gebied. Vanaf het dorp stap je direct de pistes op en het ligt op de route van de Sella Ronda. Je bent dus zo in één van de aangrenzende gebieden. Als ik dan een nadeel zou moeten noemen van een skisafari, is het dat je relatief kort in de verschillende gebieden en dorpen bent. Hierdoor kun je ze wat minder goed doorgronden en moet je af en toe genoegen nemen met een korte tijd op een plek waar je graag wat langer zou willen blijven. Corvara was zo’n plek. Ik zou graag nog eens terug komen in dit romantische en charmant ogende dorp om het beter te leren kennen.

Morgen lees je deel twee van mijn korte skisafari door de Dolomieten.

160 - Winter - Hannes

Over Hannes

Op het strand zal je Hannes niet zo snel tegenkomen, hij gaat liever naar de bergen! Zowel in de zomer als winter zoekt hij het graag hogerop. Zijn snowboard heeft hij al op 3 verschillende continenten onder gebonden.