Skip to navigation Skip to main content

Pistes die je absoluut moet skiën als je in Sölden bent

Met ruim 150 km aan pistes heeft Sölden iedere skiër genoeg te bieden. Houd je van blauwe afdalingen, dan vind je op de Giggijoch en de Tiefenbachgletscher heerlijke brede glooiende pistes. Zoek je wat meer uitdaging dan is de Gaislachkogl en de Rettenbachgletscher de ‘place to be’ voor jou. Maar net als elk skigebied heeft ook Sölden pistes die je absoluut moet skiën als je er bent. Hierbij onze tips voor de beste afdalingen van Sölden.

#1. De blauwe 38 op de Tiefenbachgletscher

Jaren geleden stond ik voor het eerst vroeg in de herfst op deze brede ‘Autobahn’ op de Tiefenbachgletscher. We moesten door de verse sneeuwval de kettingen omleggen om naar de gletsjer te rijden. Het zicht was slecht, maar de sneeuw fantastisch. Ik geloof dat ik de hele dag bijna alleen deze afdaling heb gedaan. Nog steeds is de blauwe nummer 38 zonder twijfel één van mijn favoriete pistes in het skigebied van Sölden. In de wintermaanden kun je er trouwens gewoon met de lift komen. Het is een aanrader om ’s ochtends zo vroeg mogelijk hier te zijn, zodat je alle ruimte hebt om op de verse ribbels mooie carvebochten te maken. Voor minder geoefende wintersporters is dit ook de perfecte afdaling om te oefenen en rustig bochtjes te draaien. Met de Tiefenbachgondel ben je bovendien snel weer boven. Overigens heb je over een aantal jaar waarschijnlijk ook de mogelijkheid om vanuit Sölden naar de Pitztaler Gletscher te gaan. De plannen voor een verbinding worden steeds concreter.

Wintersport op piste 38 op de Tiefenbachgletscher in Sölden

#2. De rode 11 vanaf de Rotkogl

Heb je het allemaal liever wat steiler, kies dan voor de rode nummer 11 vanaf de Rotkogl. Deze brede afdaling heeft een fijne hellingshoek, ligt grotendeels in de vallijn en vanaf de piste heb je een mooi uitzicht op het dal. Ook hier geldt weer: hoe vroeger op de dag, hoe fijner de piste is natuurlijk! Eenmaal beneden kun je ervoor kiezen om verder af te dalen naar het dal, de Stabele lift te nemen richting de Gaislachkogl (een van de filmlocaties van James Bond: Spectre), of de Langegg stoeltjeslift terug te nemen en de afdaling gewoon nog een keer te doen. Dit is er namelijk eentje die je met veel plezier een paar keer achter elkaar kunt nemen.

Skiën op rode piste 11 vanaf de Rotkogl in Sölden

#3. De zwarte 14 op de Giggijoch

Door de komst van de nieuwe 10-persoons Giggijochbahn is de Giggijoch voortaan sneller en comfortabeler bereikbaar. De Giggijoch in Sölden is niet alleen de perfecte berg voor beginners, maar met de zwarte nummer 14 ook voor gevorderden. De Roßkirpl stoeltjeslift brengt je naar een hoogte van 2744 meter. Eenmaal boven ligt er een steile zwarte piste met bijna 500 meter hoogteverschil op je te wachten. Doordat de piste redelijk breed is, kunnen ook gemiddelde skiërs zich wagen aan deze afdaling, die ook wel de bijnaam ‘Mafia Abfahrt’ heeft. Deze naam heeft de piste te danken aan vroegere tijden, toen de afdaling nog niet zo goed geprepareerd werd en ons skimateriaal nog niet zo vergeeflijk was. De helft van de skiërs viel en kwam beneden met schaafwonden. Gelukkig komen valpartijen tegenwoordig veel minder voor en de meeste wintersporters maken hier soepele korte bochten.

Lift piste 14 op de Giggijoch in Sölden

Naast de bovenstaande 3 pistes die je zeker niet moet missen als je in Sölden bent, zijn ook de onderstaande pistes echte aanrader. Alle hoogtepunten van het skigebied zitten ook verwerkt in een skitour: de BIG 3 Rallye

  • Blauwe nummer 13: een brede en ‘vriendelijke’ piste die bijzonder geschikt is voor beginners en liefhebbers van carven.
  • Rode nummer 1: een juweel van een piste vanaf de top van Gaislachkogl. Breed, afwisselend en met een prachtig uitzicht.
  • Zwarte nummer 25: zelfs op drukke dagen in het hoogseizoen is het hier vaak rustig! Bij de lift zijn geen wachtrijen, waardoor je je benen keer na keer goed kunt trainen op deze afdaling.

Na het skiën van al deze afdalingen is het tijd voor de après-ski van Sölden! Geen zin in gehos en gestamp? Er zijn ook après-ski alternatieven, zoals wellness, wijnproeven of shoppen, mogelijk.

Sölden: 5 tips voor je wintersport (video) >

Skiën in Sölden onder een blauwe lucht

Wat is jouw favoriete piste in Sölden?

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.